Mai sunt doar câteva zile până se dă startul ofertelor de Black Friday, iar până atunci ar fi bine să ne definitivăm lista cărților pe care dorim să le achiziționăm prin oferte speciale. Thrillere, romane din categoria Young Adult, cărți ale unor clasici ai literaturii, apariții de ultimă oră, bestselleruri premiate se regăsesc în ofertă. Așadar, dacă ne întrebăm ce mai adăugăm pe lista de Black Friday, iată 5 cărți de neratat.

Ce mai adăugăm pe lista de Black Friday? 5 cărți de neratatMulți dintre cititori o apreciază deja pe Anna Gavalda pentru romane precum „Împreună” sau „O iubeam”, bestselleruri atât în Europa, cât și în Statele Unite. Scriitoarea franceză, care și-a petrecut mulți ani la catedră, propune prin ultima sa apariție de pe piața românească de carte, „35 de kile de speranță”, roman din categoria Young Adult, un omagiu acelor elevi ai săi care nu străluceau la școală, „dar altfel erau niște persoane fantastice”. Cartea spune povestea lui Gregoire, un băiat de 13 ani care nu reușește să se adapteze la școală. Situația sa este prilej de tensiuni între părinții care oricum nu se înțelegeau foarte bine. Leon, bunicul lui Gregoire, este singurul apropiat de adolescent, cel care îi apreciază potențialul și îi oferă băiatului momente speciale în atelierul lui, care are „mirosul bucuriei”. Relația dintre cei doi este, de altfel, tema centrală a romanului. În pagini pline de lirismul atât de caracteristic stilului Annei Gavalda, cititorii vor descoperi nu numai relația minunată dintre Leon și Gregoire, dar și ce este capabil să facă cel din urmă din dragoste față de bunicul său.

Ce mai adăugăm pe lista de Black Friday? 5 cărți de neratatCei care doresc să se delecteze cu un thriller care să îi țină cu adevărat „cu sufletul la gură” pot alege fără ezitare ultimul bestseller al lui John Grisham, „Avocatul rebel”. Numele autorului romanelor „…Și vreme e ca să ucizi”, „Firma” și „Dosarul Pelican” este în sine o garanție a succesului. De profesie avocat, John Grisham propune cititorilor prin ultima sa apariție de pe piața românească un excepțional thriller juridic, ce-l are ca personaj central pe Sebastian Rudd, un avocat care luptă la limita legalității pentru a-și salva clienții. Cele șase cazuri cu care se confruntă avocatul apărării sunt dificile, pentru că de cele mai multe ori clienții nu sunt nici pe departe „ușă de biserică”. În afara modului ingenios în care Sebastian Rudd tratează fiecare caz în parte, povestea sa personală prezentată în seria de șase povestiri merită toată atenția cititorului.

Ce mai adăugăm pe lista de Black Friday? 5 cărți de neratatBinecunoscut datorită unuia dintre cele mai îndrăgite și pitorești personaje create vreodată, Alexis Zorba (Zorba Grecul), Nikos Kazantzakis ne oferă odată cu „Fratrictizii” un roman care ne va produce o intensă tensiune emoțională. Războiul civil care a devastat Grecia în perioada 1944 – 1949 este abordat de Kazantzakis din perspectiva personajului Iannaros, preot în frumosul sat de munte Kastelos. Astfel, romanul nu se axează pe latura politică a subiectului, ci se concentrează asupra tragediei pe care o reprezintă un război fratricid. Subiectul este la fel de actual în lumea de azi, ca și în urmă cu peste jumătate de veac când a fost scris. Iar personajul principal, părintele Iannaros exemplifică dramatismul situației prin chiar destinul lui – fiul său luptă de partea rebelilor care se confruntă cu trupele guvernamentale. Cartea este interesantă pentru că descrie un episod al istoriei Greciei din perspectiva oamenilor simpli, impactul asupra vieților lor de zi cu zi. Din punctul acestora de vedere, până la urmă nu contează de ce parte sunt pentru că nedreptatea și trădarea se găsesc în egală măsură în ambele tabere.

Ce mai adăugăm pe lista de Black Friday? 5 cărți de neratatIubitorii genului romance vor descoperi cu plăcere ultimul roman al lui Jojo Moyes, „În căutarea unui destin”, datorită subiectului neobișnuit și a complexității modului în care îl tratează. Să ne imaginăm o situație deloc neobișnuită după cel de-al doilea război mondial, când sute de tinere străbăteau mările pentru a se reîntâlni cu bărbații cu care se căsătoriseră în timpul războiului. În 1946, în Sydney, patru femei se alătură unui grup gălăgios de peste 600 de „mirese de război” care pleacă în Anglia pentru a-și regăsi bărbații, la bordul portavionului Victoria. Pe bătrânul vas se aflau nu numai armament și avioane, ci și 1000 de marinari și ofițeri plini de interes față de cele cu care aveau să împartă puntea. Jojo Moyes realizează o imagine complexă a situației cu care se confruntă „miresele de război” – unele însărcinate, altele abia cunoscându-și soții sau chiar văduve înainte de a fi apucat să petreacă timp alături de bărbații cu care se căsătoriseră în grabă. Dramatice erau și telegramele care exprimau succint o radicală schimbare de planuri: „Nedorită, nu veni”. Vasul Victoria pare a fi o replică la scară mică a lumii întregi prin varietatea experiențelor trăite de cei de la bordul lui. Deși călătoria durează mai puțin de o lună și jumătate, unele destine vor fi schimbate pentru totdeauna.

Ce mai adăugăm pe lista de Black Friday? 5 cărți de neratatUn roman care nu trebuie ratat de Black Friday este și „Viața și vremurile lui Michael K.” a laureatului Premiului Nobel J. M. Coetzee. Protagonistul acestui roman câștigător al Booker Prize este unul atipic. Michael K. este un bărbat de culoare din Cape Town, care, în urma unor întâmplări dramatice, pornește împreună cu mama sa grav bolnavă spre locurile natale ale acesteia. Lunga odisee spre un iluzoriu „acasă” este presărată cu evenimente violente și tragice, autorul prezentând imaginea dură a Africii de Sud sfâșiată de războaie civile, foamete și pericole care pândesc la tot pasul. Povestea lui Michael K. impresionează nu numai prin forța eroului, care nu ni se revelează chiar de la început, ci și prin scriitura autorului, aparent simplă, dar cu imagini puternice, care rămân pentru multă vreme în minte.

Voi ce carte v-ați dori să citiți dintre cele recomandate?