Când vrem să alegem următoarea carte pe care să o citim, ne putem trezi frecvent în miezul unei dileme. Dacă am cumpărat prea multe cărți pe care ni le doream, nu știm cu care să începem. Dacă nu mai avem ce citi și studiem ofertele librăriilor, iarăși ne putem simți pierduți. În spatele acestor dileme se află probabil o singură intenție: aceea de a alege o carte excepțională, pe care să o citim cu plăcere, să ne miște, să ne îmbogățească și să rămână o referință între lecturile noastre. Așadar, o recomandare de carte este întotdeauna binevenită! Iar în acest sens, apelăm astăzi la sugestiile unor scriitori contemporani din toată lumea. Ce mai citesc scriitorii? Să tragem un pic cu ochiul printre preferințele lor în materie de literatură.

Margaret Atwood este una dintre cele mai apreciate scriitoare din lume în momentul actual, aflată de câțiva ani pe lista scurtă a Nobelului pentru literatură. Autoare a atât de cunoscutei distopii „Povestea slujitoarei”, a romanelor „Oryx şi Crake” și „Pui de cotoroanță” (cea mai recentă apariție în librării), ca să numim doar câteva titluri ale cărților scriitoarei canadiene, Margaret Atwood este nu numai o autoare prolifică, ci și una cu o influență copleșitoare asupra culturii contemporane. Ce citește Margaret Atwood? Preferințele în materie de literatură ale scriitoarei s-ar putea să ni se pară destul de eterogene. Atwood se declară, fără rezerve, fan al „Urzelii tronurilor” de George R.R. Martin: „Odată ce v-a prins lectura, acolo rămâneți! Vă avertizez!”. Scriitoarea mărturisește însă că iubește, chiar și acum, „Poveștile Fraților Grimm”:  „Poate are legătură cu faptul că, în copilărie, am primit setul complet al Poveștilor Fraților Grimm. Însă, fanteziile acestea m-au atras întotdeauna!”. Și nu numai fanteziile Fraților Grimm, ci și poveștile distopice din unele romane. „Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley este una dintre acestea. „Este la fel de vibrantă, proaspătă și șocantă ca atunci când am citit-o prima dată” spune Atwood despre romanul lui Huxley, una dintre „distopiile profetice ale secolului 20”, după cum scria Wall Street Journal. Cât despre o altă distopie celebră, „1984” a lui Orwell, Margaret Atwood mărturisește: „Orwell a devenit pentru mine un model – mai precis, în anul real 1984, când am început să scriu o distopie oarecum diferită, Povestea cameristei”.

Autorul bestsellerului „Cum să oprești timpul”, Matt Haig, dezvăluie și el, într-o postare pe Twitter, câteva titluri de cărți care l-au marcat de-a lungul timpului și pe care le recitește din când în când cu plăcere. „Am crescut cu convingerea că Daniel Martin este un autor care a scris cartea numită John Fowles” spune scriitorul britanic. Acesta a postat și o imagine cu câteva dintre cărțile care se aflau pe rafturile bibliotecii în copilăria sa. „Turnul de abanos” și „Daniel Martin” de John Fowles, „Trei într-o barcă” de Jerome K. Jerome și „Anna Karenina” de Lev Tolstoi sunt câteva dintre acestea. „Copertele acestor cărți mă poartă înapoi, în copilărie. Mă ajută să mă simt complet. Puterea unei cărți vechi este de nepătruns!” mai scrie Matt Haig. Cât despre scriitorii contemporani, Neil Gaiman, autor al romanelor „Pulbere de stele” și „Zei americani” se află printre favoriții lui Matt Haig. „Scrie niște povești excelente!” spune scriitorul britanic.

Jojo Moyes, autoarea unor foarte apreciate romane din genul romance – „După ce te-am pierdut”, „Înainte să te cunosc”, „Un bărbat și o femeie” sunt câteva dintre acestea – ne surprinde și ea cu preferințele în materie de literatură. Dacă ne-am fi așteptat ca Jojo Moyes să aibă în lista de romane favorite o carte precum „Memoriile unei gheișe” de Arthur Golden, suntem oarecum surprinși să descoperim că Jojo Moyes apreciază un autor ca Michael Lewis, specializat în teme economice. Cartea jurnalistului Michael Lewis „Marea contracție economică” este considerată de scriitoare „o lectură captivantă și esențială pentru oricine încearcă să-și facă o idee despre locul în care am ajuns – din punct de vedere financiar vorbind”. „Marea contracție economică” este o carte care încearcă să pătrundă cauzele crizei economice majore apărute la nivel mondial în 2008 și să realizeze o radiografie a mentalităților care domină lumea financiară modernă. Dacă ne gândim că Jojo Moyes a lucrat mai bine de 10 ani în redacția unui prestigios cotidian de știri, dorința sa de a înțelege mecanismele de funcționare ale lumii actuale nu ne mai pare stranie pentru un autor de romane romance.

Întorcându-ne însă la beletristică, Kate Atkinson, autoarea romanelor „Viață după viață” și „Viața ca un joc de crochet”, este cea care a inspirat-o pe Jojo Moyes, după cum ea însăși recunoaște. Stilul sensibil al lui Kate Atkinson, intrigile inteligent construite și atmosfera cu rezonanță magică au captivat-o pe Jojo Moyes. „Scrisesem trei cărți, toate respinse, când am citit romanul de debut al lui Atkinson („În culisele muzeului”). Este o carte îndrăzneață și surprinzătoare, care are o voce a sa. Aceasta m-a inspirat să scriu cel de-al patrulea roman – carte care mi-a fost și publicată” dezvăluie Jojo Moyes.

Voi ce părere aveți despre ce citesc acești scriitori? Ați alege vreo carte dintre cele recomandate de ei?