Una dintre actriţele noastre preferate, Emma Watson a evoluat din fetiţa adorabilă care considera că e mult mai bine să fii moartă decât exmatriculată într-o femeie sigură pe sine, implicată în luptele sociale ale prezentului, cu roluri complexe. Recunoscută ca fiind o apărătoare a drepturilor omului, Watson a făcut furori nu doar cu partiturile interpretate pe marele ecran, ci şi cu iniţiativele He for She, acţiune majoră pentru promovarea feminismului, sau cu gestul de a lăsa cărţi la metrou, pentru ca acestea să devină protagoniste ale vieţii altor norocoşi. Dată fiind şi lansarea în cinematografe a celei de-a doua părţi a „Animale fantastice şi unde le poţi găsi”, prequel al filmelor din seria „Harry Potter”, credem că sugestiile de lectură ale actriţei sunt mai necesare ca oricând! Descoperă 5 cărţi recomandate de Emma Watson în rândurile de mai jos!

Ce mai citesc vedetele: 5 cărţi recomandate de Emma WatsonPhilippa Gregory s-a specializat în a ficţionaliza biografiile membrilor regalităţii, dăruind lumii literare bestseller-uri precum „Surorile Boleyn” şi „Moştenirea Boleyn”. Însă pe Emma Watson scriitoarea a fermecat-o cu „Prinţesa statornică”, povestea lui Katherine de Aragon, prima soţie a lui Henric al VIII-lea. Urmaşă a unor regi colosali, cu o mamă războinică, Katherine este promisă de mică Prinţului Arthur al Angliei, care moare însă la scurt timp după căsătorie, rugând-o pe patul de moarte să consfinţească legătura dintre Anglia şi Spania prin uniunea cu fratele său, Henry. Va mai dura ceva până ce regina va reuşi să se aşeze pe tronul care i-a fost menit şi, ca în viaţă, nici atunci povestea nu are parte de happy-end. Însă mitul lui Katherine de Aragon a continuat să strălucească în istorie; temeritatea şi curajul său au inspirat-o pe Emma Watson să afirme „vreau să fiu ca ea”. E un motiv suficient pentru ca actriţa să îşi înceapă lista cu un strop de istorie!

Ce mai citesc vedetele: 5 cărţi recomandate de Emma Watson

Emma Watson a recomandat „Splendida cetate a celor o mie de sori” într-un interviu impresionant cu Malala Yousafzai, admiţând că este o „carte minunată”. Khaled Hosseini ne-a dăruit romane emoţionante, profunde, în care viaţa, moartea, credinţa, disperarea, tragedia şi speranţa nesecată se împletesc în poveşti pline de umanitate. Al doilea roman de impact al medicului devenit scriitor le are drept protagoniste pe Laila şi Mariam, născute la o generaţie distanţă, atât de diferite ca mentalitate şi ca personalitate, dar aduse laolaltă de un soţ comun, abuziv şi violent. Reconstruind în acelaşi timp relaţia mamă-fiică, dar şi pe aceea de surori, cele două eroine trebuie să supravieţuiască războiului, regimurilor opresive şi monstrului cu care împart patul. E imposibil ca romanul să nu vibreze cu cele mai profunde straturi ale fiinţei tale, iar alegerea Emmei spune multe despre femeia care a devenit.

Ce mai citesc vedetele: 5 cărţi recomandate de Emma WatsonDisensiunile din societatea actuală, feminismul, mişcarea Me too, toate au scos la suprafaţă traume, temeri, îngrijorarea privind viitorul unei lumi ce îl situează pe Donald Trump în fruntea celei mai puternice naţiuni. Iar distopiile sunt la putere, mai fascinante ca oricând! Era de la sine înţeles că Emma Watson, o apărătoare ferventă a drepturilor femeilor, să proclame „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood drept una dintre favoritele sale. „Margaret Atwood a scris „Povestea slujitoarei” acum mai bine de 30 de ani, dar e o carte care nu a încetat niciodată să fascineze cititorii, deoarece articulează atât de vibrant ce înseamnă pentru o femeie să piardă controlul asupra propriului trup”. Eroina Offred trăieşte într-o societate distopică în care femeilor nu mai le e permis să citească, printre altele, şi singurul atu al Slujitoarelor, categoria socială din care face parte, e că pot da naştere în contextul scăderii natalităţii. Rugându-se în fiecare lună ca înfricoşătorul Commander să o lase însărcinată, Offred e nevoită să îşi abandoneze copiii, dar nu va dura mult până ce în cugetul ei se aprinde ideea revoltei. Cartea e ecranizată într-un serial Hulu cu priză imensă la public, ce a transformat-o pe actriţa Elizabeth Moss în cel mai promiţător talent al momentului.

Ce mai citesc vedetele: 5 cărţi recomandate de Emma Watson

Desigur, pe lista Emmei Watson trebuia să fie şi un scriitor „mare”, unul omagiat cu Premiul Nobel. John Steinbeck a făcut din „La răsărit de Eden” nu o simplă carte, ci o operă măreaţă, una dintre capodoperele secolului trecut, cea mai mare dintre toate poveştile şi „singura pe care am scris-o vreodată”, în chiar cuvintele autorului. Al patrulea titlu de pe lista de cărţi recomandate de Emma Watson reia cu o uluitoare putere şi o simplitate impresionantă mitul biblic al căderii lui Adam şi a Evei, dar şi rivalitatea sângeroasă dintre Cain şi Abel. Actriţa a inclus „La răsărit de Eden” pe lista ei de lecturi din 2016 şi se pare că de atunci i-a rămas favorită.

Ce mai citesc vedetele: 5 cărţi recomandate de Emma WatsonCarlos Ruiz Zafon a fost comparat cu un Dickens contemporan, ceea ce spune multe despre talentul său. Uluitorul autor scrie despre Barcelona, despre întuneric şi fantezie, iar goticul din romanele sale e incredibil de captivant. În „Umbra vântului” pătrundem în spaţiul mitic al Cimitirului cărţilor uitate, în care Daniel descoperă o carte uitată, ce poartă acelaşi titlu cu cea pe care o ţii în mână. După ce află că un bărbat misterios caută să ardă toate celelalte cărţi rămase în lume, protagonistul va dezveli o intrigă dramatică, o poveste plină de secrete, cu un final sfâşietor. Emma Watson s-a grăbit să o numească „cartea ei preferată” şi nu putem decât să îi dăm dreptate: romanul e pur şi simplu magistral!

Tu ce părere ai despre lista de cărţi recomandate de Emma Watson? Îţi place ceea ce citeşte actriţa? Dacă ai putea, ce i-ai recomanda, la rândul tău?