Ca și când am fi citit tot restul cărților din librării, o apariție editorială ne umple întotdeauna de entuziasm. N-am putea explica de ce, dar suntem convinși că înțelegeți tipul acesta de manifestare. Vrem să fim la curent cu tot ce e nou prin librării, să știm despre orice carte și autor care au stârnit o oarecare vâlvă – pozitivă sau negativă – să descoperim scriitori și romane noi, despre care nu se vorbește și să avem satisfacția că ne aparțin. Împărțim genul acesta de plăcere cu voi și vă prezentăm astăzi 3 apariții editoriale care merită citite.

Ca să apreciezi romanele lui Jo Nesbo nu trebuie să fii fan thriller, ci doar iubitor de cărți bine scrise. Iar scriitorul norvegian are calitatea de a le oferi cititorilor săi romane cu o scriitură precisă, structurate fără cusur și personaje incitante, redate în clarobscur. Dintre acestea se distinge, bineînțeles, Harry Hole, protagonistul unei serii de 11 romane, traduse în 50 de limbi și vândute în 40 de milioane de exemplare pe tot globul. „Liliacul”, roman apărut în librăriile de la noi la finalul anului trecut, este primul volum al seriei „Harry Hole”. Îl vom întâlni pe celebrul detectiv la fel de frământat ca în volumele ulterioare, măcinat de vinovății și torturat de demoni interiori, sclipitor de inteligent, dur, cu anumite sensibilități și, până la urmă, uman. Cazul unei tinere norvegiene violate și ucise îl poartă pe Harry Hole la Sydney, Australia. Însă odată ajuns acolo, detectivul înțelege că aceasta nu este o crimă izolată, ci face parte dintr-o serie de asasinate. Jo Nesbo construiește ingenios intriga romanului, pe care-l vom citi cu interes crescând până la final, fără a bănui cine este autorul crimelor. Însă, între timp, ne vom putea delecta cu paginile în care scriitorul surprinde atmosfera orașului Sydney și cu descoperirea nuanțelor unui personaj atât de complex precum Harry Hole.

O apariție editorială de dată recentă care merită citită este thrillerul „Cu mâinile legate” de Adrian Onciu. Cu o structură a frazei care imprimă un ritm alert narațiunii și o abilă tehnică a suspansului, romanul „Cu mâinile legate” se citește fără a-l lăsa din mână. Iar la final rămânem pe gânduri: ce ingenios mod de a rezolva ițele atât de încurcate ale intrigii, ce tipuri de personaje – unele detestabile, pentru altele simțim simpatie, puternice însă toate și cu capacitatea de a lăsa urme în imaginarul nostru. „Cu mâinile legate”, atât în sensul propriu, cât și figurat se simte actorul Dragoș Zaharia, prezentatorul emisiunii-concurs Roata norocului de la VIP TV. În debutul romanului îl aflăm în mașina poliției, mergând spre arest, cu acuzații grave de omor, care fac deliciul presei de scandal și al jurnalelor de știri. Surprinzătoarea poveste a lui Dragoș Zaharia o aflăm chiar de la el. Firul narativ ne poartă în urmă cu douăsprezece săptămâni, când Dragoș încă era un prezentator tv de succes, la o televiziune națională, ceea ce se reflecta și în nivelul lui de trai. Roata norocului se învârte însă într-un sens pe care actorul nu-l putea prevedea: oameni în care a avut încredere și de care era legat emoțional îl trădează, celebritatea sa se transformă într-una nedorită, care îi rănește familia și-l aduc în pragul disperării. Există o singură șansă și aceea foarte plăpândă: să lupte împotriva tuturor pentru a-și demonstra nevinovăția. Și poate Roata norocului se va învârti încă o dată.

Nouă în librării este și „Înainte să fim ai voștri” de Lisa Wingate, un roman sfâșietor, pe care îl vom citi scindați de sentimente contradictorii: seninătate, revoltă, furie, duioșie și un strop de ușurare. Aceasta cu atât mai mult cu cât întâmplările redate în roman sunt inspirate dintr-un caz real. Încă o dată ni se demonstrează că realitatea poate întrece cu mult ficțiunea! În Memphis-ul anului 1939, Rill Foss, o fetiță de 12 ani, trăiește fericită alături de cei patru frați și părinții ei pe o casă plutitoare de pe Mississippi. Însărcinată cu gemeni, mama ei trebuie dusă de urgență la spital, astfel încât, pentru o singură și fatidică noapte, copiii rămân singuri. Când un polițist le cere să-l urmeze, copiii nu bănuiesc că vor ajunge la Casa de Copii din Tennessee, unde directoarea Georgia Tann conducea o rețea de trafic de copii. În Carolina de Sud, în zilele prezente, procurorul federal Avery Stafford duce o viață mai mult decât împlinită, profesional și personal. O vizită la un cămin de bătrâni, unde o întâlnește pe May, îi răvășește însă viața, căci în ochii bătrânei Avery va citi povești de viață cutremurătoare despre nedreptăți, victime inocente și vieți furate.

Voi ce cărți ați mai descoperit în ultima vreme prin librării?