Dacă nu ați reușit încă să vă faceți „provizii” de cărți pentru vacanță și nu știți ce mai e nou prin librării, vă putem ajuta cu recomandări de cărți, proaspăt lansate sau reeditări ale unor volume de succes. Și chiar dacă nu plecăm chiar acum în vacanță, stocul de cărți tot trebuie refăcut. Pentru un cititor „înrăit” să nu aibă ce citi este o frustrare majoră, pe care nu o poate înțelege cineva care nu are acest obicei. În cele ce urmează, am ales pentru voi cărți din domenii diferite, ca să acoperim o arie de interes cât mai largă. Să le descoperim.

Elogiu lentorii. Provocări în era vitezei” scrisă de jurnalistul și profesorul universitar Carl Honore este o carte în care mulți dintre noi se vor recunoaște. De fapt, nu pe ei înșiși, ci ritmul nebunesc de alert în care se desfășoară viețile în epoca noastră. „Din primul moment al trezirii, ceasul este cel care face regulile. (…) În lumea noastră extrem de rapidă, se pare că trenul‑timp ne pleacă din stație de fiecare dată când abia am ajuns pe peron. Indiferent cât de repede mergem, indiferent cât de bine ne‑am stabilit programul, orele sunt întotdeauna insuficiente. Într‑o oarecare măsură, așa a fost de când lumea, doar că, în zilele noastre, simțim presiunea timpului mai mult ca niciodată” spune autorul. Fiecare dintre noi știe prea bine ce înseamnă acest lucru pe propria piele. De când ne trezim suntem speriați să ajungem la timp la serviciu, ne enervăm în trafic din cauza aglomerației, la birou din cauza dead-line-urilor și a treburilor care trebuie făcute – dacă s-ar putea – toate în același timp. Suntem grăbiți și în vacanță, să vizităm cât mai mult, la întâlniri cu prietenii, pentru că avem încă o listă lungă de sarcini de îndeplinit și așa mai departe. De când ne trezim și până punem capul pe pernă – fără a putea dormi adesea, din cauza agitației – ne luăm la întrecere cu timpul. Și invariabil suntem biruiți de el, cu toate că ne lăudăm cu secolul vitezei și al informației. „Elogiu lentorii” este o carte care își propune să analizeze cum a devenit omenirea sclava timpului și cum ceasul a câștigat teren în „în defavoarea timpului natural”. Schimbarea s-a petrecut de-a lungul secolelor, până când, în momentul actual, am ajuns să avem un cult pentru viteză și productivitate. Însă cu ce costuri? Calitatea vieții este mai slabă, suntem mai bolnavi și mai stresați și există procente îngrijorătoare de decesuri provocate de exces de muncă. Ca și când toate acestea n-ar fi fost suficiente, presiunea performanței într-un interval de timp foarte scurt o resimt și copiii și adolescenții. Este oare atât de necesar să ne grăbim întotdeauna atât de mult? Dar dacă nu ne-am mai lua la întrecere cu timpul, cum ar arăta viețile noastre? Sunt întrebări pe care le lansează cartea „Elogiu lentorii. Provocări în era vitezei” și la care ar fi bine să medităm din când în când.

O altă reeditare binevenită este romanul „Monștri invizibili” de Chuck Palahniuk. Naratoarea cărții este Shannon McFarland, odinioară un model celebru, cu o viață trăită sub lumina reflectoarelor și în atenția tuturor, mulțumită de relația cu logodnicul ei și de loialitatea celei mai bune prietene ale sale. Un accident despre care Shannon crede că a fost pus la cale o desfigurează și îi transformă total existența. Părăsită de toți cei pe care-i avea alături, Shannon se transformă într-un monstru invizibil. Trăiește izolată și visează doar planuri de răzbunare. Când o cunoaște pe Brandy Alexander, o femeie superbă, Shannon înțelege rapid care este soluția: reinventarea de sine. Devenită Daisy St. Patience, tânăra descoperă de-a lungul unui „road-trip” cum să manipuleze acest joc al aparențelor, în care Brandy este specialistă. Identitatea reală a acesteia din urmă este și ea o mare surpriză.

Cine este interesat de subiect poate alege din rafturile librăriilor volumul „Găurile negre. Prelegerile Reith, BBC” susținute de Stephen Hawking. Subiectul este pasionant, iar fizicianul Stephen Hawking este deja o legendă. Găurile negre, temă care l-a preocupat întreaga viață pe fizicianul britanic, reprezintă unul dintre marile mistere ale cosmosului, iar înțelegerea lor ar fi similară unei revelații pentru noi toți, nu doar pentru oamenii de știință. Cu o introducere scrisă de jurnalistul David Shukman, editor pe zona de Științe la BBC, „Găurile negre” cuprinde două prelegeri ale lui Stephen Hawking pe acest subiect: „Au găurile negre păr?” și „Găurile negre nu sunt chiar aşa de negre cum sunt descrise”. Stephen Hawking are capacitatea de a explica pe înțelesul tuturor concepte complicate, iar cărțile sale de popularizare a științei sunt printre cele mai bine vândute din întreaga lume, așa că nu trebuie să ne gândim că lectura va fi mult prea dificilă.

Voi ce carte ați alege dintre cele prezentate?