Să recunoaștem: de câte ori nu ne-am pus întrebarea „ce mai gătim?” cu iritare sau exasperare în glas?  Situația este de înțeles. Grija celor trei mese de peste zi se poate transforma într-o corvoadă. Trebuie să inventăm mereu alte și alte preparate, gustoase și, dacă se poate și sănătoase. Suntem convinși că, în această situație, multe persoane simt că rețetele inventate până acum s-au epuizat, la fel capacitatea noastră de a fi creativi în zona gastronomică. Cu toate acestea, unii dintre autorii de cărți de bucate ne vorbesc despre bucuria mesei împreună și plăcerea de a găti. Pe urmele lor ne dorim să pornim astăzi. Pentru că, dacă la un moment dat monotonia instaurată în urma rutinei ne poate obosi, parcă ar fi păcat să pierdem una dintre bucuriile vieții. Așadar, dacă vă întrebați ce să mai gătiți, vă oferim 3 recomandări de cărți care să vă inspire.

Jamie Oliver este unul dintre chefii care ne inspiră în mod spontan plăcerea de a găti și bucuria de a savura mâncarea, mai ales în compania prietenilor. Urmărindu-l pe Jamie Oliver avem senzația că gastronomia este o artă la îndemâna tuturor. Cu multă pasiune, un strop de inspirație, curajul de a experimenta și puțină îndrumare din partea cuiva mai priceput, fiecare dintre noi poate deveni artist în zona culinară. Ultima carte semnată de Jamie Oliver, „5 ingrediente. Mese rapide & ușoare”, este un exemplu clar în acest sens: chiar se poate! Celebrul chef caracterizează acest volum ca fiind „o carte supersimplă”. Aceasta pentru că, prin combinația ingenioasă a doar cinci ingrediente, Jamie reușește să creeze o varietate uimitoare de rețete. De la salate, paste, ouă, legume și cărnuri până la deserturi și informații nutriționale utile, Jamie reușește să ofere cititorilor tot ce au nevoie pentru a pregăti o masă gustoasă și sănătoasă. „Dacă aruncați o privire asupra cuprinsului, veți constata că am încercat să acopăr toate genurile de preparate, incluzând toate elementele nutritive de bază. Veți descoperi în carte modalități fabuloase de a utiliza alimente cu proteine sau de a prepara legume încântătoare. De a alcătui salate ingenioase ori de a crea, fără bătăi de cap, delicioase feluri cu pește. De a valorifica la adevărata valoare modestele paste sau de a obține tot ce-i mai bun din orez și tăieței. În plus, un capitol generos vă va oferi deserturi minunate, budinci ușoare și fursecuri simple, pe care să le savurați la o ceașcă de ceai” spune chef Jamie Oliver. Rețetele se prepară foarte rapid – de la 10 până la cel mult 30 de minute – iar rezultatul este fabulos! Doar privind imaginile preparatelor realizate de Jamie ni se deschide apetitul și pofta de a găti. „5 ingrediente. Mese rapide & ușoare” este o carte utila persoanelor ocupate, care își doresc să ofere familiei sau prietenilor preparate sănătoase, gustoase și gata în cel mai scurt timp posibil.

„Rețete de suflet pentru cei dragi” – asta își propune Laura Cosoi să ne ofere în volumul „Rămâi la masă?”, o invitație pe care, răsfoind cartea, nu avem cum să o refuzăm. „Această carte reprezintă jurnalul meu culinar, felul în care îmi organizez o parte din viaţă, cuprinzând reţete pe care de multe ori le gătesc celor dragi. De-a lungul anilor am realizat cât de importantă este alimentaţia, am făcut eforturi spre a-mi cunoaşte organismul până în cel mai mic amănunt, m-am pliat după cerinţele lui şi mi-am adaptat meniul la acestea. Mai mult decât atât, am constatat că a mânca sănătos poate însemna şi gustos” spune Laura Cosoi în introducerea cărții sale. Autoarea ne poartă printre amintirile supelor din familie și ne dezvăluie care sunt aperitivele cu care își răsfață cei mai buni prieteni. Invitația la o salată este pur si simplu irezistibilă! Cine ar putea refuza o „Salată verde cu brânză de capră dată prin miere şi susan” sau o „Salată de somon cu andive şi portocală”? „Felul principal de poveste” este o aventură a simțurilor, sofisticată, o celebrare a darurilor naturii. Iată câteva exemple: biban de mare pe pat de coriandru şi mujdei cu ghimbir, prepeliţă flambată, pulpe de pui în sos de cocos, gogoşari copţi umpluţi cu orez sălbatic şi nuci. „Momentele dulci și pline de iubire” au parfumul dulciurilor copilăriei: lapte de pasăre, tort de mere sau negresă cu dulceață de trandafiri. Rețetele din cartea Laurei Cosoi au avantajul că pot fi preparate rapid, ne propun o variantă de meniu sănătoasă și au o doză de inedit care te îmbie să purcezi imediat la treabă – ca de exemplu: „Oare cum sunt găluştele din brânză umplute cu prune? Sună interesant. Merită încercate!”

O carte care nu ne oferă propriu-zis rețete, ci ne învață cum să ne raportăm la alimentație – problemă spinoasă a secolului nostru, pentru că ne face ori să mâncăm prea mult ori mai deloc – este ultimul volum semnat de Mihaela Bilic, „Am mâncat. O fi păcat?” Am inclus această carte în recomandările noastre de volume din zona gastronomică, pentru că ni s-a părut foarte util. În fond, uneori nu lipsa de inspirație e problema, ci un sentiment apăsător de vinovăție destul de cunoscut majorității oamenilor („Aș mânca o porție de sarmale, dar mă simt atât de vinovat după aceea…”) Mihaela Bilic ne ia însă o piatră de pe inimă chiar în cuvântul introductiv: „Stop războiului cu mâncarea!” spune aceasta și imediat ne oferă și argumentele. Definiția normalității obișnuințelor din perspectiva medicului nutriționist ne fac imediat să ne simțim mai bine. E normal să ne placă mâncarea, să fim pofticioși, să ne placă dulciurile și chiar să mâncăm seara. „Complicat este când confundăm nevoile corpului cu cele ale minții sau ale sufletului, pentru că riscăm să le hrănim pe toate cu mâncare. Creierul are mereu poftă de dulce, corpul, de nutrienți, iar spiritul, de emoții” spune Mihaela Bilic. Într-un stil cald și cu umor, medicul nutriționist ne arată care este linia de echilibru în ceea ce privește alimentația sănătoasă, cu o mare înțelegere față de micile noastre scăpări. Un lucru foarte important e faptul că medicul nutriționist ne învață să ne punem întrebări de genul: „Cine a poftit la tort cu nucă? Creierul obosit și stresat sau emoția declanșată de amintirea petrecerii de majorat?” „Mâncarea e un element fascinant, prin intermediul ei putem ajunge la suflet, prin ea comunicăm cu ființa noastră. Cu cât suntem mai rigizi, cu cât am făcut din trebuie un îndrumător în viață, cu atât există riscul să nu mai știm ce înseamnă vreau. Poftele sunt traducerea, exprimarea liberă a lui vreau”. O abordare interesantă, care ne va ajuta, cu siguranță, să ne raportăm într-un mod mult mai relaxat la problema alimentației. Iar dacă intrăm în această stare de relaxare, sigur vom fi și mult mai inspirați.

Voi ce cărți din zona gastronomică ne recomandați?