Într-o lume din ce în ce mai tulburată şi adesea lipsită de toleranţă, măcinată de conflicte şi agresivitate, „maestrul a cărui înţelepciune este mare cât oceanul”, Dalai Lama, ne îndeamnă la dialog, compasiune şi iubire. Practicanţi budişti sau persoane care aparţin altor religii, oameni de ştiinţă sau filozofi, au ascultat fascinaţi opiniile celei mai importante figuri ale spiritualităţii asiatice despre om şi rolul său în lume, ştiinţă şi religie şi responsabilitatea pe care cu toţii o avem faţă de universul în care trăim. Mesajul liderului spiritual care susţine că „bunătatea este religia sa” a ajuns la inimile multor oameni, indiferent de naţionalitatea sau religia lor. Dar ce ne învaţă Dalai Lama? O parte a mesajului său o putem descoperi în aceste 3 cărţi despre liderul spiritual al budiştilor tibetani.

  1. dalai-lama-despre-fericire-viataÎn „Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele”, volum care cuprinde conversaţiile lui Dalai Lama cu Rajiv Mehrotra, cititorul poate descoperi răspunsurile la foarte multe întrebări care frământă lumea modernă. Spiritului competitiv şi egocentric cultivat de multe dintre societăţile actuale, Dalai Lama îi opune viziunea budistă asupra existenţei. Compasiunea, empatia şi asumarea rolului pe care fiecare om îl are de jucat pe marea scenă a lumii pot face diferenţa. „Cercetarea ştiinţifică a demonstrat că persoanele ce folosesc de cele mai multe ori cuvinte ca mine, eu şi al meu se confruntă cu un risc mai mare de a face un atac de cord. Dacă cineva se gândeşte întotdeauna la el însuşi, gândirea se îngustează foarte mult; chiar şi o mică problemă pare a fi importantă şi insuportabilă. Atunci când ne gândim la ceilalţi, minţile noastre îşi lărgesc orizonturile şi în acel spaţiu larg, chiar enorm, problemele personale pot părea nesemnificative, ceea ce, în opinia mea, face toată diferenţa” spune Dalai Lama. Adesea privim în jur şi ni se pare că „iadul este celălalt”, cum spunea Sartre. Însă, Dalai Lama propune o schimbare radicală a perspectivei. „Creierul uman este ca o forţă nucleară ce poate fi utilizată pozitiv sau pentru distrugere. Adevăratul duşman se află în noi înşine, nu în jurul nostru. În final, puterea constructivă se află în noi, la fel ca şi puterea distructivă. Deci totul stă în puterea noastră”.

  2. forta-binelui-viziune-dalai-lamaPsihologului Daniel Goleman, autor al volumului „Inteligenţa emoţională”, îi datorăm câteva dintre cărţile care ne prezintă viziunea lui Dalai Lama asupra lumii în care trăim. Una dintre acestea este şi „Forţa binelui. Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de astăzi”. „Ştiinţa compasiunii” şi puterea sa uluitoare de a „vindeca” lumea reprezintă tema centrală a acestei cărţi. „Forţa binelui” reuneşte mărturii ale unor oameni de diferite religii sau persoane care cred doar în puterea raţiunii, reuniţi prin faptul că au ascultat învăţăturile lui Dalai Lama şi au observat, în vieţile lor şi ale celor din jur, ce putere transformatoare are compasiunea. „Să iubeşti e chiar mai important decât să fii iubit”, crede Dalai Lama. Iar această iubire nu se referă numai la cei din imediata proximitate, ci trebuie să se răsfrângă asupra întregului univers, pentru ca moştenirea lăsată generaţiilor următoare să fie o lume mult mai bună.

  3. emotii-vindecatoare-dialoguri-dalai-lama10 oameni din mediul academic occidental, experţi în psihologie, fiziologie, filozofie şi medicină comportamentală s-au întâlnit cu Dalai Lama la Dharamsala, India şi au abordat în dialogurile lor o temă provocatoare – capacitatea minţii de vindecare a corpului. Toate aceste dialoguri au fost reunite de Daniel Goleman în volumul „Emoţii vindecătoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre raţiune, emoţii şi sănătate”. Modul cum mintea poate influenţa în bine starea de sănătate a trupului este cunoscut de înţelepţii budişti de mai bine de două milenii. Oamenii de ştiinţă au făcut şi ei această descoperire în urmă cu câteva decenii. Surprinzătoare prin modul în care se realizează o sinteză a înţelepciunii orientale şi a gândirii științifice occidentale avându-l ca mediator pe Dalai Lama, aceste dialoguri deschid o perspectivă nouă asupra relaţiei dintre sănătatea fizică şi experienţa emoţională. „Nu consider compasiunea ca făcând parte doar din religie”, spune Dalai Lama. „E vorba despre natura umană fundamentală, pe care cu toţii o împărtăşim. Nu facem asta nici pentru Dumnezeu, nici pentru Buddha, nici pentru vreo altă planetă, nici pentru planeta pe care trăim. Este în interesul nostru”. La intersecţia dintre viziunea budistă asupra lumii şi ultimele descoperiri ştiinţifice, liderul spiritual tibetan a găsit noi instrumente pentru a-şi susţine opinia că virtutea compasiunii ne vindecă atât pe noi, cât şi lumea din jur.

Voi ce cărţi ale lui Dalai Lama aţi citit?