Din sacul lui Moș Crăciun, între nenumăratele daruri de tot felul și bunătăți nu pot lipsi cărțile. Bucurie pentru cei mici, prilej de delectare pentru cei mari, cărțile sunt un cadou și util și frumos. Ofertele de pe piață sunt extrem de diversificate și pentru toate gusturile. Așadar, tot ce avem de făcut este ca, gândindu-ne la persoana dragă, să alegem cea mai potrivită carte pe care i-o putem dărui. Ce punem sub brad? Iată 5 idei de cărți pe care le poți face cadou.

Ce punem sub brad? 5 idei de cărți pe care le poți face cadouBineînțeles că cei care-l așteaptă cu cea mai mare nerăbdare pe Moș Crăciun sunt copiii. Cum la „examenul” de cumințenie se pare că cei mai mulți dintre cei mici promovează cu brio, ajutoarele Moșului trebuie să găsească soluții pentru a umple ghetuțele cu daruri care să surprindă și să bucure. Pentru cei mai mici dintre copii o idee de cadou care sigur le va face plăcere sunt cărțile din colecția „Citește și ascultă. Sunt cărți interactive, cu cele mai frumoase și populare povești clasice sintetizate și spuse pe înțelesul copiilor. Pe lângă textul scris, cartea viu ilustrată conține și șase butoane care, la simpla apăsare, istorisesc anumite părți ale poveștii. Volumele din această serie (între care se numără „Cartea junglei”, „Cenușăreasa” sau „Albă ca Zăpada”) sunt nu numai o soluție pentru momentele când părinții sunt ocupați, ci și extrem de utile și plăcute pentru copii, care vor avea satisfacția de a putea parcurge o poveste și fără ajutorul adulților din familie.

Ce punem sub brad? 5 idei de cărți pe care le poți face cadouPentru cei care iubesc genul fantasy sau își doresc un roman cu spectaculoase răsturnări de situație, care să le provoace imaginația o variantă foarte inspirată este cel de-al cincilea volum din seria „Cântec de gheață și foc” – „Dansul Dragonilor” de George R.R. Martin. Cartea așteptată cu nerăbdare de fanii scriitorului american timp de câțiva ani prilejuiește o reîntâlnire cu personajele devenite atât de populare datorită serialului „Urzeala tronurilor”. Cartea (de dimensiuni impresionante) oferă cititorilor un regal al imaginației. Aceștia vor fi purtați nu numai până la Zidul care desparte civilizația umană de Ceilalți, lumea sinistră a morților vii, ci și dincolo de el. Cele mai iubite personaje ale acestei saga fantastice (printre care Daenerys Targaryen, Jon Snow, Tyrion Lannister sau Arya Stark) ocupă spații generoase ale poveștii. Războaie, conflicte, trădări și intrigi, la care se adaugă amenințarea continuă de dincolo de Zid, cel de-al cincilea volum din celebra serie scrisă de George R.R. Martin are toate ingredientele care i-au adus succesul și în volumele anterioare. Bineînțeles, la final apare și o moarte neașteptată.

Ce punem sub brad? 5 idei de cărți pe care le poți face cadouUnul dintre volumele așteptate cu nerăbdare de cititori la sfârșitul toamnei, intens mediatizat nu numai în România, ci mai ales în străinătate, unde este considerat un adevărat fenomen editorial este „Atlasul frumuseții” de Mihaela Noroc. Cartea poate fi considerată un cadou inspirat de Moș Crăciun atât prin faptul că este frumoasă ca obiect în sine (va fi o bucurie pentru bibliofili), cât mai ales prin conținutul ei și mesajului pe care îl transmite. Prin colecția de portrete feminine și poveștile cuprinse în el, „Atlasul frumuseții” atrage atenția asupra unor valori cărora, dacă le-am da mai multă atenție, cu siguranță lumea de azi ar putea fi un loc mai bun. Aceasta pentru că frumusețea pare să se armonizeze cu binele, în sensul în care grecii antici înțelegeau acest lucru. Chipurile de femei din toate colțurile lumii spun diferite povești, pe care cititorii, cu siguranță, le vor parcurge cu cel mai mare interes. „Atlasul frumuseții” este o carte care, în urma lecturii, te lasă cu o stare de bine. Autoarea ne atrage atenția că frumusețea poate fi pretutindeni și, lucrul cel mai important, ne învață cum să o descoperim.

Ce punem sub brad? 5 idei de cărți pe care le poți face cadouPentru cei care iubesc genul romance poate nu există un cadou mai potrivit de Moș Crăciun decât un set de 5 cărți de Jojo Moyes. Scriitoare britanică de succes, care a vândut până acum peste 10 milioane de volume în lumea întreagă, Jojo Moyes și-a cucerit cititorii prin problematica abordată de romanele sale. „Sunt fascinată de tensiunea oamenilor care trăiesc în situații nu tocmai potrivite pentru ceea ce sunt ei. Și cred că cei mai mulți dintre noi își petrec o mare parte a vieții așa” a spus scriitoarea pentru „The Guardian”. Personajele lui Jojo Moyes sunt în general persoane cu povești obișnuite de viață, în care mulți se pot regăsi. Neobișnuită este hotărârea cu care decid să se lupte pentru fericirea lor sau pentru un nou început în viață. „Mă simt ca și când aș fi trăit o grămadă de vieți diferite” spune Jojo Moyes, care mărturisește că profunda cunoaștere a naturii umane a dobândit-o lucrând la un dispecerat de taxi sau servind în bar. Scriitoarea britanică dezvăluie că nu are niciun fel de curiozitate față de cei care duc o viață împlinită în lux. „Sunt curioasă ce se întâmplă cu acei oameni care se luptă să ajungă undeva, într-o societate care le spune cu obstinență că nu vor reuși, că toți sorții sunt împotriva lor”. Aceasta este și tema fundamentală a multora dintre romanele prolificei autoare – pe care o tratează uneori amuzant, de cele mai multe ori emoționant, sub forma unei povești irezistibile de dragoste.

Ce punem sub brad? 5 idei de cărți pe care le poți face cadouPentru o persoană dinamică, preocupată să ajungă cât mai sus în cariera pe care o urmează Moș Crăciun poate pune în tolba sa volumul „Mindset. O nouă psihologie a succesului” de Carol S. Dweck. Profesor de psihologie la Stanford (și anterior la universitățile Columbia și Harvard), Carol S. Dweck și-a câștigat renumele internațional prin cărțile sale despre psihologia succesului. „Mindset. O noua psihologie a succesului” ne dezvăluie cum convingerile pe care le avem despre inteligența și talentele noastre se transformă în rampe de lansare sau frâne ale succesului. Convingerile despre propria persoană sunt singurele care pot sta în calea revelării întregului nostru potențial. Putem deveni persoanele care ne dorim să fim doar dacă ne eliberăm de convingerile limitative. Mentalitatea flexibilă, mindset-ul evoluției este unul dintre atributele oamenilor de succes. Iar Carol S. Dweck își propune să-i ajute pe cititori să realizeze potențialul uriaș pe care-l au, dar și calea cea mai sigură de a-l atinge.

Voi ce cărți v-ați dori să vă aducă Moș Crăciun?