Să nu cumva să comiți greșeala de a crede că, dacă vara ne-a oferit un moment de respiro în ultima perioadă, putem răsufla ușurați și, odată ce am trecut de mijlocul lui iulie, să ne considerăm la adăpost de chinurile caniculei. Dimpotrivă, suntem siguri că vara a luat doar o mică pauză și se pregătește acum să ne surprindă din nou cu intensitate sa nimicitoare. Tocmai de aceea, noi ne-am întocmit deja lista de cărți de citit pe caniculă, perfecte pentru a ne răcori în cea mai caldă perioadă a anului. Descoperă, în rândurile de mai jos, ce să citești când e cald afară!

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiDupă ce am văzut ce a făcut cu „Fata din tren” , suntem convinse că una dintre noile apariții de beletristică de la noi, „În ape adânci” de Paula Hawkins va provoca isterie în topuri. Dacă nu ești convins, îți spunem că drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de DreamWorks Pictures! Ce caută însă cea mai nouă operă a scriitoarei britanice în lista cu ce să citești când e cald? Noi credem că un thriller bine scris e mai bun decât un aparat de aer condiționat la a-ți da fiori, iar premisa romanului o certifică din plin: Nel Abbott e găsită moartă în apele întunecate ale râului, aceleași unde vrăjitoarele erau aduse să moară, reținând o parte din puterile, din groaza și disperarea lor. Nu e așa că doar citind această descriere slăbești din forțele mercurului din termometre?

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiAtunci când lumea e toropită sub imperiul căldurii, sudoarea, nădușeala și deplina saturație îi fac chiar și pe cei mai atrăgători dintre noi să își piardă din factorul de ispită. Știi însă cine rămâne la fel de grațios și la 40 de grade? Felinele! Desigur că și pisicuțele sunt afectate de căldură, dar nu lasă să se întrevadă nimic dizgrațios pe chipul lor maiestuos. Este exact sentimentul pe care ți-l oferă noua lansare editorială a lui Alex Tocilescu, „Imperiul pisicilor”. El însuși posesor de trei pisici, autorul amestecă umor dezarmant, imaginație colorată și, bineînțeles, dragostea față de simpaticele animale de companie, într-un cocktail literar care te va răcori în cea mai caldă perioadă a anului. Convinge-te că e alegerea potrivită, descoperind aici un interviu incitant cu scriitorul.

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiDacă și pentru tine alinarea din serile de vară e constituită de un pahar de vin alb înghețat sau de un roze cu savoare anti-caniculă, „Vinul. Cum îl înțelegem, cum îl bem. Ghid de degustare” poate fi cel mai bun răspuns la întrebarea „ce citim când e cald”. Vei descoperi soiuri noi de vinuri, vei învăța cum să torni licoarea magică în pahar și cum să o păstrezi, te vei delecta cu ilustrațiile fascinante și amuzante și vei uita pentru câteva ore de gradele din termometre. E echivalentul literar al unei călătorii prin pitoreștile regiunii viticole franțuzești sau italiene, așa că e de bifat.

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiDupă ce nordicii ne-au înghețat sufletul în miezul verii cu cărțile lor împânzite de crime, este rândul literaturii anglo-saxone să revendice supremația asupra thrillerelor psihologice. După „Fata dispărută” și „Fata din tren”, ne vom delecta cu „Într-o pădure întunecată” de Ruth Ware, considerată a fi una dintre cele mai bune cărți din 2015, Bestseller New York Times, USA Today și Los Angeles Times. Până și titlul ne dă fiori, așa că o vom include cu entuziasm (și un strop de frică) pe lista a ce citim atunci când e cald afară. Nora e o scriitoare de romane polițiste retrasă, care acceptă să participe la o petrecere la țară, sub adăpostul răcoritor al unei păduri, pentru a se trezi 48 de ore mai târziu, imobilizată pe un pat de spital și teribil de înspăimântată. Îți garantăm că lectura va fi atât de terifiantă, încât la un moment dat vei căuta compania protectoare a unei…pături.

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiRămânem pe teritoriul horror-urilor, deoarece se dovedesc a fi cea mai bună variantă pentru o zi caniculară. Chiar dacă acum e din nou pe buzele tuturor cu „Turnul întunecat”, ce urmează a avea curând premiera, noi îl alegem pe Stephen King pe timp de căldură cu al său „The Shining”. Cu perspectiva unui hotel luxos din Colorado, înzăpezit și plin de fantome, suntem siguri că deja gradele îți vor părea suportabile, prin comparație. Danny este copilul de cinci ani animat de „strălucire” (cu puteri paranormale), tatăl său, Jack, e un scriitor alcoolic, iar mama Wendy un pachet de nervi. Cartea, publicată în 1977, l-a transformat pe King într-un maestru al genului horror, dar și într-unul dintre cei mai bine vânduți scriitori ai tuturor timpurilor!

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiÎți e cumva prea cald? Dacă te-am teleporta în perioada comunismului, în Siberia sovietică, nici mai mult nici mai puțin decât într-o închisoare? Suntem siguri că deja canicula și-a pierdut din omnipotență. În „O zi din viața lui Ivan Denisovici”, Aleksandr Soljenitin face portretul unui condamnat pe nedrept, obligat să își ispășească groaznica sentință într-unul dintre cele mai reci (și mai terifiante) locuri din lume. Protagonistul își duce crucea cu demnitate și rezistență, așa că îți garantăm că îți va fi imposibil să nu rezonezi cu suferințele sale. Nici măcar canicula nu ți se va mai părea apăsătoare!

Ce să citești ca să te răcorești în cea mai caldă perioadă a anuluiTe răpim din peisajul înghețat din Rusia și te conducem pe un tărâm fictiv, dar la fel de rece: Zidul, hotarul dintre lumea aparent civilizată din Westeros și imensitatea dominată de ființe supranaturale din saga „Cântec de gheață și foc”. Sub egida „iarna a venit”, premiera celui de-al șaptelea sezon din „Urzeala tronurilor” este evenimentul momentului, dar noi considerăm că răsfățul literar din „Dansul dragonilor” e un leac la fel de bun împotriva fierbințelii de iulie. Răcorește-te alături de Jon Snow și de sălbatici la poalele zidului sau alături de celelalte personaje ale lui George R.R. Martin și arată-i verii că îi poți veni de hac!

Tu ce părere ai despre lista noastră? Tu ce citești ca să te răcorești când e cald?