Adori să îți petreci timpul pierdut într-un roman captivant sau într-o operă de non-ficțiune peste măsură de interesantă, care te ține cu sufletul la gură? Te felicităm, dar îți reamintim că mai există un domeniu al literaturii pe care ești pe punctul de a-l trece cu vederea, și anume proza scurtă. Povestirile succinte sunt ideale pentru oamenii ocupați, care nu găsesc timp să devoreze mai mult de câteva pagini pe zi, ceea ce nu le face nici pe departe opțiuni la care să recurgi doar atunci când ești în luptă cu ceasul. Dimpotrivă: de multe ori, în ciuda dimensiunilor reduse, proza scurtă e chiar mai plină de profunzime decât romanele de cursă lungă. Intervine aici talentul și geniul autorilor, cei care reușesc să contureze personaje credibile și să dea curs unor evenimente imaginare fascinante, în doar câteva pagini. Descoperă în rândurile de mai jos cele mai bune cărți de proză scurtă, numai bune de degustat într-o după-amiază aurie, în parc.

Ce să citești când nu ai mult timp la dispoziție: cele mai bune cărți de proză scurtăThe New Yorker afirma că, dacă îți dorești să îl cunoști cu adevărat pe Truman Capote (sau cel puțin scriitorul din el), să îi percepi stilul și să îi pătrunzi geniul, trebuie să te întorci la proza scurtă. Autorul lui „Mic dejun la Tiffany” revelează pe deplin geniul său, subtilitatea analizei psihologice, observațiile sociale briliante și sensibilitatea de multe ori ascunsă sub masca ironiei, în colecția „Integrala prozei scurte”. Capote ne fascinează cu o vastă selecție de povestiri, de la cele cu substrat gotic, concepute în prima parte a carierei sale de scriitor, la cele șlefuite, sofisticate și elegante, specifice autorului care strălucea în cele mai selecte medii din New York. Vei fi impresionat să afli că prima operă de proză scurtă a fost scrisă la vârsta de 19 ani și te vei delecta cu nostalgie cu unele dintre cele mai subapreciate bijuterii ale lui Capote, povestirile în care descrie copilăria sa idilică din fermecătorul Sud. De adăugat neapărat colecției tale!

Ce să citești când nu ai mult timp la dispoziție: cele mai bune cărți de proză scurtă

Al treilea roman al lui Lauren Groff, „Fates and Furies”, i-a adus titlul de cea mai bună carte, acordat de The New Yorker, dar și poziția de favorită a Președintelui Obama, un loc cu siguranță râvnit de orice scriitor. Noi te vom tenta însă acum cu o colecție de proză scurtă ce o are drept autoare pe americancă, „Florida”. Cine ar fi putut descrie mai bine clima, natura, contextul istoric și cultural al Floridei decât „adoptata” Groff, ce trăiește de peste o decadă în statul american și l-a observat cu ochiul său critic, cu inteligența și vivacitatea care îi caracterizează stilul. De data aceasta, nu relațiile maritale se află în centrul atenției, așa cum am văzut în „Fates and Furies”, ci legătura adesea conflictuală dintre om și natură, psihologia acestuia, tristețea, singurătatea, efectele trecerii timpului, dar și dragostea și speranța, tot ceea ce ne face să ne simțim în viață. Printre protagoniști se numără o mamă disperată, izolată cu copiii ei în fața pericolelor, o femeie fără casă ce rătăcește de pe o plajă pe alta sau două fete abandonate pe o insulă pustie: oameni aflați în clipe teribile, adesea definitorii, și povestea profundă, dură sau sfâșietoare, dar mereu veridică, a luptei lor. Sunt lecturi perfecte pentru atmosfera nostalgică de toamnă.

Ce să citești când nu ai mult timp la dispoziție: cele mai bune cărți de proză scurtăDacă tot vorbim despre proză scurtă perfectă pentru anotimpul în curs, Complete Stories and Poems de Edgar Allan Poe e o alegere excepțională. Dat fiind faptul că tocmai am început anotimpul care ne aduce Halloween-ul, maestrul prozei scurte supranaturale, al ficțiunii de groază și al literaturii horror de calitate trebuie să se regăsească pe lista noastră. Antologia de proză scurtă cuprinde povestirile scrise de Poe, dar și câteva dintre cele mai faimoase poezii ale sale. Sumbre, fie cochetând cu supranaturalul, fie inserând mai degrabă elemente de thriller psihologic și de detective story, operele lui Poe te vor ține lipit de paginile cărții, parcurgând cu înfrigurare pagină după pagină, în încercarea de a mai prinde o fantomă sau de a mai descoperi un criminal ascuns. Nu trebuie ratate.

Ce să citești când nu ai mult timp la dispoziție: cele mai bune cărți de proză scurtă

Irish Times insistă ca următoarea noastră carte de proză scurtă să nu fie numită „There Are Little Kingdoms”, ci „There Are Little Masterpieces” („sunt mici capodopere”). Într-adevăr, colecția de povestiri ce îl au drept autor pe Kevin Barry a fost multi-premiată, scriitorul fiind considerat una dintre cele mai promițătoare voci ale literaturii irlandeze contemporane. Cu o atmosferă adesea întunecată, dezolantă, în care tot ceea ce fac personajele pare lipsit de sens, povestirile sale sunt însă iluminate de stilul de a scrie, metaforic, bogat, plin de profunzime, indicând spre valori ascunse în cele mai banale locuri. Criticii s-au grăbit să catapulteze epitete precum „magnific”, „o desfătare”, „câteva dintre cele mai frumoase și mai lirice scrieri”, iar ție nu îți mai rămâne decât să verifici singur dacă într-adevăr There Are Little Kingdoms chiar își merită extraordinarul succes pe care l-a avut la critică.

Ce să citești când nu ai mult timp la dispoziție: cele mai bune cărți de proză scurtăJ.D.Salinger poate fi cunoscut publicului larg pentru romanul său de referință, „De veghe în lanul de secară”, dar sunt numeroase voci care afirmă, pentru oricine își dorește să le audă, că de fapt volumul de povestiri „Nine Stories” captează cea mai înaltă valoare a geniului său literar. Scriitorul american include aici două dintre capodoperele sale, „A Perfect Day for Bananafish” și „For Esmé—with Love and Squalor”, dar sfatul nostru este să nu pierzi din vedere nici celelalte proze scurte. Te vei îndrăgosti și de elementele adesea bizare, ușor supranaturale din „Teddy”, dar și de filosofia din „De Daumier-Smith’s Blue Period”, în care naratorul privește înapoi la eul său din tinerețe, narcisist, nefericit, un fel de Holden Caulfield în miniatură. Povestirile lui Salinger te fac să râzi, te fac să plângi, te fac să înțelegi modul în care natura umană evoluează și să pătrunzi măcar câteva dintre misterele vieții, numai pentru a da curs apoi altor întrebări, pentru că e ceea ce ne oferă literatura de calitate. E o modalitate perfectă de a încheia antologia noastră de cărți de proză scurtă!

Tu ce părere ai despre aceste titluri? Ai citit aceste cărți de proză scurtă?