Vi s-a întâmplat vreodată să fiți iritați tocmai pentru că nu știți ce să citiți? Dacă romanul recomandat de un prieten sau prietenă v-a dezamăgit, dacă o carte aleasă din librărie tocmai pentru că părea a fi ce vă doriți s-a dovedit cu totul altceva și, mai ales, dacă ați avut vreo două, trei insatisfacții de genul acesta la rând, iritarea este de înțeles. Deși știm că misiunea noastră este în acest moment riscantă, ne-am străduit să alegem patru volume pentru gusturi diferite tocmai pentru momentele când vă aflați în astfel de dileme. Ce să citești când nu știi ce să citești? Încercați și cărțile de mai jos.

Un roman care ne gândim că va fi apreciat de majoritatea celor care-l vor citi este „Vegetariana” scris de autoarea sud-coreeană Han Khang. Nu negăm faptul că această carte, câștigătoare a Man Booker Prize în 2016, este tulburătoare, apăsătoare uneori, cu o problematică densă. Însă, totodată este foarte bine scrisă, cu un stil fluid și o poveste care „ne fură” și la care ne vom gândi multă vreme după ce vom termina cartea. Yeong-hye este protagonista acestui roman și totodată pretextul de la care pornește autoarea pentru a ne vorbi despre mult mai multe idei. Drama pe care o traversează Yeong-hye, o femeie cu nimic ieșită din comun, pune în discuție comunicarea reală între oameni și tragediile născute din lipsa de empatie, mentalitățile anchilozate, care ridică bariere de netrecut între oameni, neacceptarea libertății de decizie a celorlalți și, până la urmă, negarea dreptului ca fiecare să-și aleagă propriul drum în viață (în această categorie fiind incluse în primul rând femeile). Cartea este împărțită în trei capitole, iar povestea este relatată din punctul de vedere al soțului lui Yeong-hye, al cumnatului și surorii sale. Ceea ce declanșează un tăvălug de evenimente din ce în ce mai dramatice este faptul că, în urma unor vise stranii, Yeong-hye refuză într-o zi să mai mănânce carne. Gestul pare minor, o decizie personală, pe care cei din jur ar trebui să o accepte. Însă, în societatea sud-coreeană, hotărârea lui Yeong-hye pare o răzvrătire, care produce un cutremur în viețile celor apropiați, statornicite după reguli alese cu grijă. „Vegetariana” ne vorbește despre însingurare și tentațiile libertății, despre încercarea de evadare dintr-un univers absurd, construit din prejudecăți și orgolii.

Dacă ne dorim un alt tip de roman, o poveste modernă și romantică de viață, scrisă într-o notă mai optimistă putem alege „Încă aud muzica noastră în gând” de Agnes Martin-Lugand, autoarea romanului „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”. Așa cum și-a obișnuit cititorii, Agnes Martin-Lugand ne oferă un roman în care iubirea dintre soți este greu pusă la încercare de visuri și ambiții, dar și de intruziunea unui misterios strain. Yanis și Vera sunt un cuplu perfect – se iubesc exact ca în prima zi, deși sunt de ceva timp împreună și au și trei copii, se susțin, au încredere unul în celălalt, iar comunicarea dintre ei este profundă. Imaginea acestui cuplu atât de aproape de perfecțiune nu-i poate lăsa indiferenți pe cei care-l observă. Un client misterios îi întinde o mână de ajutor lui Yanis exact când avea mai mare nevoie de acest lucru. Însă ajutorul pe care-l primește nu este ceea ce pare. Treptat, sub presiunea dorinței de a reuși în afaceri și de a nu-și dezamăgi familia, Yanis pune în pericol tot ce a construit alături de Vera. Rămâne de văzut dacă protagoniștii cărții lui Agnes Martin-Lugand reușesc să se regăsească pe ei înșiși și tot ceea ce i-a legat vreodată.

Dacă simțim nevoia de o carte care să ne răscolească, o lectură nu tocmai facilă, dar care răsplătește cititorul celor 700 de pagini cu emoții intense este „O viață măruntă” de scriitoarea de origine hawaiiană Hanya Yanagihara. Romanul nominalizat la Man Booker Prize urmărește viețile a patru tineri care, după ce termină școala în Massachusetts, se mută la New York, fiecare urmărindu-și visul. Willem își dorește să ajungă actor, JB este pasionat de pictură, Malcolm vrea o carieră în arhitectură, iar Jude, personajul asupra căruia scriitoarea insistă cel mai mult, este interesat de avocatură. Destinele celor patru tineri, modul în care va evolua relația dintre ei sunt urmărite pe parcursul a câteva decenii, până în pragul bătrâneții. Scriitoarea își construiește povestea cu migală, insistând asupra trecutului fiecărui tânăr și a dimensiunii psihologice a unor episoade din viețile lor. Iar dacă la început ne-am putea face impresia că acțiunea trenează, pe parcurs cititorii ajung să empatizeze cu personajele ale căror vieți sunt descrise în detaliu. „O viață măruntă” este un roman dens, despre prietenie și suferințe – unele insurmontabile – despre dragoste și abuz, dar și despre încercarea de regăsire a sinelui.

O carte pe care o vom citi cu plăcere pentru incursiunea în atmosfera Bucureștiului interbelic, dar și pentru harul de povestitoare al autoarei este „Darul lui Serafim” de Simona Antonescu. Unele dintre personajele care animă romanul sunt cunoscute cititorilor, ca spre exemplu Nicolae Malaxa. Povestea sa o putem afla în partea întâi a cărții. Istoriile de viață ale altor două personaje sunt dezvoltate în următoarele două părți ale cărții. Aglăița Vlădoianu, fiică de general, deosebit de frumoasă, hărăzită cu multe talente, este înscrisă de prieteni la concursul „Miss România 1932”. Îi cunoaștem apoi și pe copiii familiei Moruzi Slătineanu, Luca și Matei. Viețile tuturor se întretaie și sunt unificate de prezența lui Serafim, cerșetorul cu daruri profetice de lângă biserica Amzei, pe care cu toții îl vizitează și îl miluiesc, ca să aibă noroc. Aerul boem și pitoresc al Bucureștiului interbelic cucerește cititorii. Ne putem plimba (imaginar) pe Calea Victoriei, într-un trafic haotic, printre automobile, trăsuri și pietoni care circulă fără grabă, asistăm la petreceri și curse de cai și aflăm  ultimele escapade ale regelui Carol al II-lea. Un lirism profund străbate romanul, iar prezența lui Serafim, cu darul său de a intui binecuvântările sau nenorocirile, conferă senzația că destinul personajelor este scris de multă vreme.

Voi ce cărți aveți în plan să citiți în viitorul apropiat?