Unul dintre plăcutele tabieturi de vacanță pentru multe persoane este să-și rezerve o carte special aleasă pentru călătoria care urmeză. Raționamentul este lesne de înțeles. Plăcerea descoperirii unei cărți bune se împletește în mod fericit cu amintirea zilelor de vacanță. Iar apoi, numai privind coperta cărții în bibliotecă, recitind anumite pasaje, se produce o conexiune emoțională cu zilele de răsfăț, cu aventurile de vacanță și întâmplările fericite. Să sperăm că toți vom avea parte de astfel de amintiri de călătorie! Dacă și vouă vă surâde o astfel de idee, vă sugerăm noi ce să citiți dacă mergeți în vacanță în Grecia.

Cine nu a citit încă „Middlesex” de Jeffrey Eugenides poate păstra cartea special pentru zilele pe care le va petrece în vacanța din Grecia. Scriitorul american de origine greacă a câștigat în 2003 Premiul Pulitzer pentru această saga neobișnuită de familie. „Middlesex” este un roman puternic, care dezvoltă o temă destul de puțin abordată în literatura contemporană, cea a androginului. Este dificil să ne referim la toate aspectele interesante ale cărții, din grija de a nu vă oferi fără voie spoilere. Vom face totuși o încercare. Calliope Stephanides este naratoarea acestei povești, care ne va purta cu trei generații în urmă, în Smirna. Calliope este o persoană altfel decât majoritatea. Destinul i-a hărăzit un drum aparte de parcurs în viață, iar acesta este scris chiar în genele ei. Calliope ne avertizează că ce este ea în prezent e rezultatul alegerilor făcute de străbunii ei – dintr-o dragoste care nu a ținut cont de nimic decât de ea însăși. Astfel ajungem la povestea Desdemonei și a lui Lefty, doi frați care se îndrăgostesc unul de celălalt și părăsesc Smirna, sat grecesc aflat sub asediu, pentru a locui în America. Relațiile incestuoase se continuă și în generația următoare, deși mai puțin flagrant, până se ajunge la Calliope, ultima verigă a unui lanț, ce nu mai poate continua. Calliope a avut adesea sentimentul că ceva nu este în regulă cu ea, iar confirmarea o primește de la medici. Când înțelege că în trupul ei trăsăturile celor două sexe coexistă, Calliope se naște a doua oară ca bărbat. Romanul descrie drumul lung pe care-l parcurge Cal pentru a-și găsi identitatea, dar și pentru a depăși o condiție care-l condamnă la lipsa iubirii.

Familia mea și alte animale” de Gerald Durrell este o minunată carte, plină de umor și scrisă într-un stil care te face să savurezi fiecare propoziție. Cu siguranță cei care o vor citi vor ajunge să privească insula Corfu prin ochii autorului și să-i descopere toate frumusețile: de la cele mai mărunte gâze la delfini, broaște zgomotoase, flori delicate și imperiul marin cel plin de secrete. „Familia mea și alte animale” este un roman în care natura constituie unul dintre personajele principale, însă nici celelalte nu pot fi trecute cu vederea. Familia Durrell este una cu totul atipică. Fiecare membru are excentricitățile lui, iar rigoarea nu-și are locul printre ei. La insistențele unuia dintre copii, doamna Durrell lasă în urmă Anglia, cu clima ei morocănoasă pentru însorita insulă Corfu. Este însoțită, bineînțeles, de cei patru copii ai ei de toate vârstele: Gerry, Larry, Leslie, Margo și cățelul familiei, Roger. Autorul relatează cu un umor spumos aventurile de zi cu zi prin care trec englezii în insula Corfu: de la adaptarea pe pământ grecesc, până la boacănele pe care le fac copiii (după ce Margo merge în procesiune și sărută moștele unui sfânt ca să scape de coșuri se pricopsește cu ceva care să țină de urât acneei, Larry deschide cutia cu chibrituri să-și aprindă o țigară, iar în acel moment o mamă-scorpion iese furioasă, gata să facă orice ca să-și apere puii și altele pozne din aceeași gamă).

Bineînțeles că o carte scrisă de Nikos Kazantzakis nu poate lipsi din vacanța în Grecia. Vă propunem să ne oprim la „Căpitanul Mihalis”, roman scris în ultima perioadă a vieții scriitorului grec. După cum mărturisește autorul însuși în prolog, „Căpitanul Mihalis” este o carte care își dorește să salveze de la uitare frumusețea Cretei, istoria ei și poveștile oamenilor, toate redate așa cum le-a perceput Kazantzakis în copilăria petrecută în aceste locuri. Acțiunea se petrece în anul 1889, în vremurile pline de eroism ale revoltei antiotomane a cretanilor, în satul fortăreață Megalo-Kastro (satul natal al lui Kazantzakis). Luptele pentru libertatea Cretei nu sunt însă principalul fir narativ al romanului. Autorul a reînviat o epocă în care oamenii aveau statura eroilor legendari ai Greciei Antice. Satul plin de culoare, forfotă și o mulțime pestriță de oameni este plin de figuri memorabile, schițate de autor prin câteva trăsături esențiale. Peste toate acestea se înalță Creta, ridicată de Kazantzakis la nivelul unei zeități, o mamă pentru care merită să mori, o iubită pe care vrei să o protejezi. O încântare este și stilul atât de pasional (alt cuvânt mai potrivit nu găsim) al lui Nikos Kazantzakis, din care răzbate iubirea intensă pentru viață, oameni și Creta natală.

Voi plecați în Grecia anul acesta? Care dintre aceste cărți v-ați dori să o luați cu voi în vacanță?

Photo by Stijn te Strake on Unsplash