Știm cu toții ce rol important are lectura în dezvoltarea copiilor, ce beneficii aduce nu numai din punct de vedere educativ, ci în întreaga dezvoltare a personalității. Suntem convinși că fiecare părinte este conștient de aceste lucruri, însă problema este alta: cum îi facem pe cei mici să citească? Deși nu există o soluție rapidă și universal valabilă, sunt totuși câteva lucruri de încercat. Exemplul personal este unul dintre acestea. Dacă noi citim, cei mici vor avea tendința să ne imite. Putem citi sau discuta despre cărți împreună cu ei și la fel de inspirat ar fi să-i introducem ușor-ușor în lumea cărților – spre exemplu, să le cerem părerea atunci când vrem să le cumpărăm o nouă carte („Am auzit de romanul ăsta, cred că ți-ar plăcea foarte mult. Ce părere ai?”). Iar dacă nu știm ce să mai citească cei mici, iată 3 sugestii.

Robert Kimmel Smith este unul dintre cei mai îndrăgiți autori americani de literatură pentru copii, iar romanul său, „Război cu bunicul” este o carte pe care fiecare copil o va îndrăgi, pentru că are toate atuurile. Este scrisă într-un stil alert, cu mult umor și este ușor să empatizăm cu protagonistul. „Război cu bunicul” este un volum recomandat copiilor cu vârste între 8 și 12 ani, însă poate fi citit și copiilor un pic mai mici, pentru că sigur se vor amuza. Peter, protagonistul cărții, trebuie să realizeze pentru școală un proiect: să descrie în mod realist o întâmplare din viața sa. Iar evenimentul cel mai tulburător din existența băiatului este sosirea bunicului Jack din Florida la ei acasă. Deprimat de moartea soției, Jack acceptă să locuiască o vreme la fiica sa. Iar pentru că vârsta și durerile de articulații nu-i permit să urce scările, bunicul este mutat în camera lui Peter – un motiv suficient pentru o declarație de război din partea băiatului. Relația dintre cei doi ar fi una în esență afectuoasă, dacă nu ar fi intervenit frustrarea lui Pete. Acesta are ca aliați doi colegi de școală, strategi în luptele care vor urma. Iar dacă bunicul ignoră la început declarația beligerantă, ulterior va intra în joc. Vom asista la „bombardamente” cu farse, dar și la povești cu tâlc, instructive pentru cei mici și cei mai mari. Ca, de pildă, următoarea remarcă a bunicului: „Și asta provoacă multe războaie, Pete, lipsa de comunicare”. Anul acesta va fi lansat un film inspirat de romanul lui Kimmel Smith, cu Robert De Niro în rolul bunicului.

Dacă ne întrebăm ce cărți să mai citească cei mici, scriitoarea britanică Kate Saunders poate fi întotdeauna un răspuns la dilemă. „Țara nesfârșitelor povești”, carte apărută în librăriile românești anul trecut și recomandată copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, este o poveste sensibilă și profundă, despre dragoste și durerea pierderii unei persoane apropiate, despre lumea magică a copilăriei, în care jucăriile pot prinde viață. „Când Holly a murit, Albăstrel a amuțit brusc și toate luminile s-au stins în Smockeroon. Camera lui Holly era o peșteră goală, prin dreptul căreia lui Emily îi era frică să treacă noaptea”. Primele fraze ale cărții ne pot face să credem că povestea poate fi prea dramatică pentru copii. Emily, protagonista cărții, tocmai și-a pierdut sora mai mare, pe Holly și odată cu ea și pe Albăstrel, ursulețul de pluș care devenise aproape un membru al familiei. Kate Saunders dezvoltă însă intriga spre un roman de aventuri și mister. Alături de Emily vom descoperi Smockeroon, lumea jucăriilor, locul unde trăiește Albăstrel. Mesajul trimis de Albăstrel o avertizează pe Emily: lucruri stranii urmează să se întâmple. Granița dintre lumea reală și cea a jucăriilor devine ușor de trecut, iar persoanele dragi lui Emily trec prin întâmplări ciudate. Dincolo de sensibilitate și profunzime, cartea merită citită și pentru stilul în care este scrisă, pentru forța personajelor și imaginația scriitoarei.

Bestseller New York Times, „Fetița din trenul orfanilor” de scriitoarea americană Christina Baker Kline este o carte recomandată copiilor cu vârste între 10 și 14 ani, o poveste impresionantă despre dezrădăcinare, prietenie și noi începuturi. Molly, o adolescentă rebelă de origine indiană, crescută într-o rezervație, ajunge în plasament după ce tatăl ei moare într-un accident de mașină. Introvertită și inadaptabilă din cauza vieții pe care a dus-o, Molly ajunge în grija lui Ralph și a Dinei, însă nici relația cu aceștia nu este una strălucită. După ce Molly fură o carte de la bibliotecă, Dina se gândește să renunțe la fată, dar amână momentul, la insistențele lui Ralph. Ca să scape de pedeapsă, Molly acceptă să facă douăzeci de ore în serviciul comunității și astfel ajunge să o cunoască pe Vivian, o bătrână de 90 de ani. La ora de istorie, profesorul le cere să facă un proiect despre strămutare, iar Molly o roagă pe Vivian să o ajute. Astfel află că istoria de viață a bătrânei bogate este una tragică. După ce familia ei a murit, a traversat America în trenul orfanilor, în căutarea unei familii adoptive, un viitor care nu întotdeauna era cel mai bun. Călătoria în trecut alături de Vivian o ajută pe Molly să-și descopere propriul drum spre viitor, vindecă răni și consolidează o prietenie în care principala legătură este cea de suflet.

Vouă ce cărți v-au marcat copilăria?

Photo by Aaron Burden on Unsplash