Începutul de an este așteptat de cei mai mulți dintre noi cu optimism și cu nădejdea că dorințele cele mai arzătoare vor deveni realitate în zilele care vor urma. Este un obicei comun ca în noaptea de Revelion să ne punem o dorință sau să întâmpinăm noul an cu un borcan plin cu dorințe pentru următoarele 365 de zile. Obiceiul are tradiții vechi și nu cunoaște granite, iar unii dintre marii scriitori ai literaturii universale și-au dezvăluit așteptările cu care au întâmpinat anul în care au pășit. Să vedem ce anume își doreau 7 scriitori celebri la intrarea în noul an.

  1. calatoriile-lui-gulliverLa sfârșitul anului 1699, pe când avea 32 de ani, autorul romanului satiric „Călătoriile lui Gulliver”, Jonathan Swift, nota câteva dintre dorințele pe care le avea pentru noul an și mileniu în care avea să pășească. „Să nu mă căsătoresc cu o femeie tânără” era prima dintre acestea. De altfel, scriitorul englez își stabilea ca obiectiv pentru 1700 păstrarea decenței și evitarea imoralității. Iar dacă unele dintre dorințele sale sunt firești, altele ne pot surprinde astăzi. „Să nu fiu nici supărăcios, nici morocănos”, spune Swift, care își propune totodată să nu se atașeze prea mult de niciun copil. Surprinzătoare dorință a unui autor care a încântat milioane de copii din toată lumea cu cartea sa „Călătoriile lui Gulliver”.

  2. aventurile-lui-huckleberry-finnMark Twain, autorul cărții „Aventurile Lui Huckleberry Finn”, obișnuia adesea să glumească pe seama dorințelor puse la început de an. În stilul său plin de umor, scriitorul american le dezvăluia cunoscuților ce își propunea când pășea într-un nou an: „Pentru următoarele 365 de zile nu îmi voi depăși veniturile pe care le am, chiar dacă va trebui să mă împrumut ca să respect acest lucru!”. Fumător înrăit, Twain a trecut mai mulți ani la rând renunțarea la acest viciu pe lista sa de dorințe. Însă, cum nu putea să scrie fără să fumeze, a renunțat la această bătălie în favoarea inspirației pe care o avea atunci când iși aprindea o țigară.

  3. doamna-dallowayÎn ianuarie 1931 și Virginia Woolf, autoarea romanului „Doamna Dalloway”, nota în jurnalul său câteva dorințe de început de an. „Să fiu amabilă cu mine însămi, să nu mă irite nimic pentru că nimic nu merită acest lucru, să citesc mai puține ziare și să îmi umplu mintea cu ceea ce-mi oferă cărțile”. Aflăm din jurnalul scriitoarei engleze și că, pentru noul an, își propusese să își cumpere numai haine de bună calitate.

  4. arsuri-la-stomacEseista, regizoarea și autoarea cărții „Arsuri la stomac”, Nora Ephron a împărtășit cititorilor Huffington Post, în 2008, câteva dintre dorințele sale de început de an. După ce a recunoscut în fața tuturor că nu a reușit să îndeplinească obiectivele stabilite cu un an în urmă (să slăbească două kilograme și să învețe să gătească timballo sicilian), Nora Ephron și-a stabilit țeluri mult mai greu de atins, și anume să pună capăt războiului din Irak, să se asigure că este ales președinte un democrat și să-l ucidă pe Osama bin Laden.

  5. gradina-placerilor-lumestiAutoarea cărții „Gradina plăcerilor lumești”, Joyce Carol Oates, a împărtășit utilizatorilor Twitter dorința cu care a pășit în anul 2013. „Obiectivul meu în noul an este să consult Twitter-ul numai la sfârșitul zilei”, nota aceasta, adăugând totuși că 1 ianuarie face excepție de la regula stabilită, pentru că este totuși o zi de sărbătoare si prima din noul an.

  6. cararea-cuiburilor-de-paianjenÎn ianuarie 1950, scriitorul italian Italo Calvino, autor al romanului „Cărarea cuiburilor de paianjen”, îi împărtășea unui bun prieten al său dorința de a-și începe anul fără a-și mai face griji inutile. „Nu mai vreau să fiu plin de angoase și temeri despre viața mea particulară”, spunea acesta. În topul listei de dorințe, Italo Calvino mai trecea necesitatea de a citi cât mai mult, de a realiza recenzii de cărți și de a rămâne conectat la realitate, fără a se pierde însă în activități inutile.

  7. pulbere-de-steleDorința lui Neil Gaiman pentru el însuși, dar și pentru cititorii săi la început de an, este aceea de a face cât mai multe greșeli. Autorul cărții „Pulbere de stele” își justifică această dorință neobișnuită astfel: „Când faceți greșeli înseamnă că încercați lucruri noi, că învățați, trăiți, vă depășiți limitele și vă provocați pe voi înșivă. Înseamnă că faceți ceva ce n-ați mai făcut niciodata și ce e mai important – faceți ceva!” Așa încât scriitorul american le urează cititorilor săi, în loc de la mulți ani, să facă „greșeli noi, greșeli glorioase și uimitoare, pe care nimeni nu le-a mai făcut vreodată!”

Obișnuiți să vă puneți dorințe la început de an?