Cea mai bună carte a tuturor timpurilor” este un concept subiectiv și așa și trebuie să rămână. Fiecare cititor poate avea un candidat personal la acest titlu, fie că este vorba despre opera care l-a mișcat cel mai tare sau despre cea pe care o recitește mereu. Criticii literari, autorii înșiși și pasionații cuvântului scris au încercat ani de-a rândul să descopere acea carte unică, mai bună decât toate celelalte, iar azi îți vom spune titlurile care se regăsesc cel mai des pe lista persoanelor ce s-au înhămat la această misiune imposibilă! Există cea mai bună carte a tuturor timpurilor? Dacă da, este foarte probabil să fie reprezentată de unul dintre titlurile de mai jos!

Cea mai bună carte a tuturor timpurilor: 3 titluri care pot candida la acest statutJurnalistul și academicianul american John Peder Zane a adunat câțiva dintre cei mai apreciați scriitori contemporani adresându-le întrebarea „care este cea mai bună carte a tuturor timpurilor” și răspunzând astfel provocării noastre. Nume precum Jonathan Franzen, Norman Miller sau Margaret Drabble și-au mărturisit favoritele, iar „Anna Karenina” s-a situat pe primul loc în top. Este părerea la care ajung și jurnaliștii de la Encyclopedia Britannica, care omagiază la rândul lor capodopera lui Tolstoi ca fiind cea mai strălucită operă scrisă vreodată. Lista numelor mari care nu se mai satură să laude „primul roman adevărat” al lui Tolstoi, după cum însuși rusul aprecia, îi mai cuprinde pe William Faulkner și pe Nabokov. Impresionantul roman publicat în 1878 descrie societatea rusească din secolul al XIX-lea prin intermediul contradicției dintre două relații de dragoste. Fermecătorea Anna, căsătorită cu insipidul Karenin, descoperă iubirea pătimașă în brațele ofițerului Vronsky și își părășește familia, scandalizând întreaga societate din Sankt Petersburg. De partea cealaltă, Konstantin Levin o cere în căsătorie pe frumoasa Kitty, respinsă de Vronsky în favoarea Annei, dar este refuzat. Cele două ipostaze ale iubirii, cea carnală și cea spirituală, îmbogățesc contextul romanului care descrie cu acuratețe societatea rusă, dar care discută și concepte profunde precum credința, viața de familie, trădarea, căsătoria, toate disecate sub lupa celei mai profunde analize psihologice din literatură. La aproape 150 de ani de la publicare, personajele din Anna Karenina încă ni se par mai reale decât mulți dintre contemporanii noștri, descrierile lui Tolstoi sunt pline de viață, iar peregrinările sale filosofice, mai actuale și mai importante decât oricând. Un regal al umanismului, al intimității literaturii, al marilor trăiri, putem spune despre „Anna Karenina” că este la fel de mare precum viața.

Cea mai bună carte a tuturor timpurilor: 3 titluri care pot candida la acest statut

Atunci când vorbim despre cea mai bună carte a tuturor timpurilor, impactul pe care l-a avut asupra societății ce i-a cunoscut întâia publicare este major. Cu cât o operă este mai influentă, cu atât valoarea sa crește, suntem de părere. În acest sens, poate cel mai puternic contracandidat pe care îl are „Anna Karenina” la titlul de cartea cărților este „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Publicată în 1960, cartea devenea un clasic instantaneu și o propulsa pe autoarea Harper Lee, aflată la romanul de debut, pe firmamentul celor mai mari scriitori, garantându-i și un premiu Pulitzer. Chiar dacă Lee nu a mai scris de atunci, intimidată, conform legendei, de popularitatea imensă a cărții sale, To Kill a Mockingbird i-a asigurat nemurirea creatoarei sale. Deși, spre deosebire de Anna Karenina, critica nu a îmbrățișat cu la fel de mult aplomb „Să ucizi o pasăre cântătoare”, cititorii se reîntorc la ea mereu. Astfel, într-un sondaj realizat în 2008 de retailer-ul online Play.com, al doilea titlu de pe lista noastră era votat drept cea mai bună carte a tuturor timpurilor, urmat de „Stăpânul inelelor” și de „Leul, vrăjitoarea și dulapul” (ca o observație, „Anna Karenina” se afla abia pe locul 23). Navigând printre teme grele precum rasismul din societatea americană a anilor 30, dar incluzând și motive precum pierderea inocenței, curajul și compasiunea ca instrumente ale salvării, familia și valorile sale, „Să ucizi o pasăre cântătoare” ne-a dăruit poate cel mai iubit erou din literatură, mai mult decât miticul Atticus Finch, avocatul care acceptă să apere un bărbat de culoare acuzat de viol. Decizia lui Harper Lee de a construi uluitoarea sa poveste sub aparența unei cărți pentru copii, cu întâmplările surprinse prin ochii lui Scout, fiica de 6 ani a lui Atticus, a contribuit și mai mult la puterea evocatoare pe care o are acest uluitor roman.

Cea mai bună carte a tuturor timpurilor: 3 titluri care pot candida la acest statutAm omagiat un roman american prin excelență și capodopera unuia dintre cei mai mari scriitori ruși, este momentul să ne mutăm pe un alt continent, America Latină. Gabriel Garcia Marquez ne-a dăruit opere nemuritoare, dar cea considerată magnum opus-ul său rămâne „Un veac de singurătate”. Unul dintre cele mai reprezentative titluri ale realismului magic, curentul care integrează întâmplări fantastice sau miraculoase cu naturalețe în cotidian, este perceput ca fiind cel mai mare roman scris în limba spaniolă, alături de „Don Quijote” al lui Miguel de Cervantes. În acest sens, Pablo Neruda chiar cataloga ultimul titlu de pe lista noastră drept „Don Quijote al timpurilor noastre”. „Un veac de singurătate” spune povestea familiei mitice Buendía și a imaginarului Macondo, întemeiat de patriarhul José Arcadio Buendía și dispărut odată cu ultimele generații. Mitic, fantastic, obsesii, tragedii, pasiuni, speranțe, viață clocotitoare, toate te vor ține cu sufletul la gură în această carte considerată a fi una dintre cele mai bune ale tuturor timpurilor. Publicată în 1967, „Un veac de singurătate” i-a adus lui Marquez Premiul Nobel în 1982 și va fi ecranizată pentru prima dată în istorie de Netflix în anii următori. Cartea a fost tradusă în 37 de limbi și a vândut până azi mai mult de 30 de milioane de exemplare.

Alte titluri care pot candida cu succes la poziția de „cea mai bună carte a tuturor timpurilor” pot fi reprezentate de „Marele Gatsby”, „Omul invizibil”, „Doamna Dalloway”, „O călătorie în India”, „Don Quijote”, „Beloved”, „Jane Eyre” sau „Ulise”.

Până la urmă, cea mai importantă cea mai bună carte a tuturor timpurilor este a ta! Tu ce titlu ai urca pe această poziție prestigioasă?