Trăim o perioadă tulbure din punct de vedere politic, în care liderii statelor vestice provoacă tot mai multă dezamăgire în rândul alegătorilor lor, iar climatul agitat din estul îndepărtat nu insuflă nici el prea multă speranță din acest punct de vedere. Este motivul pentru care ne îndreptăm azi atenția asupra conducătorilor din literatură, omagiindu-i și admirându-i pe cei buni, dar trecându-i în revistă și pe cei răi. Descoperă, în rândurile de mai jos, cele mai iubite și mai hulite figuri de lideri din literatură!

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăÎncepem categoria conducătorilor buni din literatură cu unul care nu are un regat de dominat, ci o întreagă umanitate, o comunitate, e adevărat, de natură spirituală. Adevărații lideri se nasc în interior și abia apoi dobândesc putere pe plan exterior, tocmai de aceea noi considerăm că Siddharta ar trebui să fie un veritabil exemplu pentru multe dintre capetele încoronate cu autoritate de azi. La început negustor căzut în capcana bogățiilor, eroul lui Hermann Hesse renunță la toate pentru a descoperi sensul vieții și, după iluminare, nu caută stăpânirea, ci se mulțumește să ofere povață celor care i-o cer și să îi „conducă” blând, la figurat, trecându-i apele învolburate ale râurilor, și pe cei care par să nu aibă nevoie de oblăduirea sa.

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăDe partea cealaltă, galeria conducătorilor răi debutează cu un personaj colectiv, toată elita nazistă din „Hoțul de cărți”. Deși liderii germani nu constituie o prezență puternică la nivelul narațiunii lui Markus Zusak, efectele autorității lor se fac simțite din plin, atât la nivelul existenței individuale a lui Liesel, dar și al întregii societăți. Nici măcar nu ajungem la moartea iubitelor personaje în urma raidului aerian, ci este suficient să amintim despre arderea cărților interzise, un adevărat ultragiu, operă evidentă a unui lider dezastruos.

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăUrmătorul personaj din galeria conducătorilor din literatură nu este doar ficțional, dar și protagonist al unei lumi de legendă, ceea ce ne-ar putea determina să îl considerăm un ideal greu de atins, dar noi năzuim totuși ca liderii actuali să își facă timp și să studieze cu mai multă atenție portretul lui Gandalf cel Sur, devenit apoi „cel alb”. Dacă la prima vedere ai spune că Aragorn este cel mai demn candidat la titlul de conducător bun, noi ținem să îți aducem aminte de un singur fapt: vorbim despre un vrăjitor atotputernic, e adevărat, dar mai ales despre un lider care, chiar pierdut în abis, într-o luptă pe viață și pe moarte cu un Balrog legendar, și considerat mort, tot a reușit să țină împreună o Frăție a Inelului atât de incompatibilă, care a continuat animată doar de gândul că „așa ar fi dorit Gandalf”!

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăDacă tot am ajuns la categoria vrăjitori, să îl prezentăm și pe cel pe care îl considerăm exemplu de conducător prost! Suntem pe cale să te șocăm, deoarece îl includem pe Albus Dumbledore printre liderii de care ar trebui să ne ținem departe! Chiar dacă prezența sa în lumea „Harry Potter” ar putea însuma o carte de cugetări, cu replici înțelepte numai bune motto de viață, iscusința în vorbe nu i-a fost reflectată și în comportament: Dumbledore le ascunde protejaților săi adevărul, îi obligă să lupte fără a ști prea bine pentru ce o fac și, mai important, cu una sau două excepții, nu dă semne că i-ar cunoaște sau că i-ar păsa cu adevărat de elevii săi de la Hogwarts!

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăNu puteam lăsa lumea din Harry Potter „văduvită” de un conducător bun, mai ales că J.K. Rowling s-a dovedit a fi talentată în creionarea unui portret ideal, în acest sens. Ne îndreptăm acum spre Minerva McGonagall, tot un lider, „capul” Casei Cercetașilor de la Hogwarts. Spre deosebire de Dumbledore, Profesoara noastră preferată știe să delege atunci când e cazul și se implică cu trup și suflet în dirijarea elevilor săi spre reușită fiind, după părerea noastră, unul dintre principalele motive pentru care Cercetașii câștigau mereu Cupa Caselor la Hogwarts.

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăL-am redescoperit pe Hitler sub forma unui personaj colectiv în „Hoțul de cărți”, este rândul să îl anticipăm acum pe Stalin pe post de conducător prost, în persoana fictivă a lui Napoleon din „Ferma animalelor”, capodopera lui George Orwell. Doar dacă iei în considerare cel mai celebru citat al său „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât celelalte”, descoperi la ce ne referim. Napoleon apelează la tortură, manipulare și teroare pentru a lua locul „infamului” Jones, stăpânul fermei, dar devine, în urma revoluției, un lider chiar mai de temut decât acesta! Pentru un roman care a fost adesea ecranizat ca desen animat, considerăm că acțiunile porcului sunt în mod înfiorător trecute cu vederea!

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăSuntem fericiți că am ajuns din nou la categoria conducători buni din literatură și ne îndepărtăm atât de politică, cât și de epopei fantasy, revenind la un roman îndrăgit de mulți dintre noi. Un lider nu trebuie neapărat să aibă un stat la picioarele sale, ci poate fi și patriarh de familie! Este exact situația lui Mr Bennett („Mândrie și prejudecată”), tatăl a cinci fete nemăritate, care este obligat să facă față unei soții manipulatoare și ariviste, în timp ce își păstrează demnitatea și picul de avere integre. Cu siguranță toți tații de fată vor fi de acord că avem în față un adevărat conducător de excepție.

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăCine ne poate contrazice atunci când spunem că eroina din „Jocurile Foamei”, Katniss Everdeen, este una dintre marile protagoniste ale literaturii Young Adult? Puternică, neînfricată și inteligentă, The Girl on Fire supraviețuiește tuturor încercărilor Președintelui Snow de a o ucide (un alt exemplu de conducător prost), dar nu are nicio abilitate de lider, fiind ușor de manipulat și incapabilă să își ascundă adevăratele sentimente. Din fericire, Suzanne Collins nici nu încearcă să ne facă să credem că ar putea străluci în această titulatură.

Cei mai buni și cei mai proști conducători din literaturăÎncheiem lista conducătorilor buni cu unul dintre cele mai iubite personaje din literatura română, un om în carne și oase, voievodul moldovean Ștefan cel Mare din „Frații Jderi”. Înainte de a ne considera captivi ai unui patriotism neînțeles, ne explicăm: ne raportăm exclusiv la portretul pe care Mihail Sadoveanu îl face reputatului conducător. Viteaz, un exemplu pentru popor, imposibil de manipulat de către boieri, erudit și diplomat, Ștefan cel Mare închipuie toate calitățile de seamă ale unui lider bun.

Tu ce părere ai despre lista noastră, de conducători din literatură, aflați atât de partea binelui, dar și a răului? Ce alte exemple ne poți oferi, din lecturile tale?