Într-o discuție în contradictoriu sau pur și simplu în fața unei persoane pe care putem spune, cu mâna pe inimă, că o detestăm, replicile sarcastice sunt o înlănțuire minunată de cuvinte. Simpla idee de a-l pune la punct pe interlocutor cu o afirmație bine țintită ne face cu ochiul, iar atunci când replica pe care o folosim își are sălaș în literatură, parcă suntem și mai încântați de ea. Descoperă, în rândurile de mai jos, câteva dintre cele mai acide replici din cărți!

„Simplitatea caracterului tău te face, în mod splendid, inexplicabil pentru mine”(„The Importance of Being Earnest”, Oscar Wilde)

Cele mai acide replici din literaturăNimeni nu o putea spune mai bine decât Wilde! Genialul irlandez este renumit pentru replicile sale spumoase, spectaculoase, unde ironia este ascunsă cu atâta subtilitate, încât o regăsești clătinând din cap impresionat. Livrează această replică acidă din literatură într-o discuție, și nimeni nu va putea spune despre tine că nu ești un erudit.

„Nu e om; el e un spațiu gol, deghizat în om”. („Colecționarul”, John Fowles)

„Colecționarul” este, fără doar și poate, una dintre cele mai terifiante cărți din literatură, iar citatul de mai sus îi înfioară pe cei care au citit-o. Folosește-o însă într-o conversație și vei obține o jignire fără drept de apel, cu atât mai mult cu cât are rădăcini atât de culte!

„Ești o bestie și un porc și un nenorocit, un nenorocit de hoț” („Împăratul muștelor”, William Golding)

Replica acidă de mai sus este exact la fel precum cartea din care provine: brutală, sângeroasă, viscerală. Iar în unele momente ale vieții, reprezintă perfect ceea ce cauți.

 „Nu mă părăsește! Cu siguranță, nu pentru un escroc de rând, care ar trebui să  fure inelul pe care i-l pune pe deget” („Marele Gatsby”, F. Scott Fitzgerald)

Să recunoaștem: în puține titluri din literatură vei regăsi o societate mai ușuratică și totodată mai autosuficientă decât în „Marele Gatsby”. Dar, uneori, când ai nevoie de o replică acidă, citatul de mai sus este tot ceea ce îți trebuie.

„Sincer, draga mea, nu dau doi bani pe asta”. („Pe aripile vântului”, Margaret Mitchell)Cele mai acide replici din literatură

Una dintre cele mai mari dorințe ale noastre? Să trăim acel moment în viață în care să îl putem imita pe Rhett Butler și să dăm curs, cu rafinamentul său de bad boy, celei mai celebre replici din istoria filmului!

„E acceptabilă, dar nu destul de frumoasă ca să mă tenteze pe mine”. („Mândrie și prejudecată”, Jane Austen)

Vrem să fim Rhett Butler, dar tânjim ca, măcar o dată în viață, să îl jucăm și pe Mister Darcy. Reversul medaliei? Parcă nu am dori ca cel sau cea de la celălalt capăt al conversației să posede inteligența și spiritul vibrant al lui Elizabeth Bennet.

„Atât timp cât se gândește la un bărbat, pe nimeni nu deranjează faptul că o femeie gândește”. („Orlando”, Virginia Woolf)

Ca o adevărată vrăjitoare a cuvintelor, Virginia Woolf a sintetizat secole de discriminare și de preconcepții la adresa femeilor, într-o singură frază care abundă de ironie amară și cât se poate de realistă. E una dintre cele mai celebre replici acide din cărți.

„Hilly, draga mea. Niciun bărbat tânăr nu vrea să vină acasă și să vadă asta. Uită-te la părul tău! Nu e deloc atrăgător, draga mea”. („Culorea sentimentelor”, Kathryn Stockett)

Ceea ce pare la prima vedere un citat cât se poate de banal, poate o jignire ieftină, injustă, devine o replică acidă de toată frumusețea atunci când citești „Culoarea sentimentelor” și afli despre ce e vorba. Îți garantăm!

„Și are minte cât pentru doi, ceea ce este exact cantitatea necesară de care va avea nevoie fata care se mărită cu tine” („ Mostly Sally”, P.G. Wodehouse)

Umorul britanic, delicios în cărțile lui P.G.Wodehouse, este o colecție inepuizabilă de replici acide din cărți, numai bune de servit cu finețe în conversații!

Cele mai acide replici din literatură„Oricum, spun, Dumnezeul căruia mă rog și îi scriu este bărbat. Și se comportă exact ca toți bărbații pe care îi cunosc. Mărunt, neglijent și meschin”. („Culoarea purpurie”, Alice Walker)

Scriitoarea premiată cu Pulitzer pentru „Culoarea purpurie” nu s-a temut niciodată să șocheze, iar citatul care aparține celei mai celebre dintre operele sale e impresionant de autentic și irezistibil de direct. Exact trăsăturile pe care le așteptăm de la o replică acidă!

„Haina îl face pe om. Oamenii dezbrăcați au o influență mică spre inexistentă în societate”. (The Wit and Wisdom of Mark Twain: A Book of Quotations, Mark Twain)

Mark Twain este o adevărată figură în literatură, renumit pentru limba sa ascuțită. Celebrul scriitor, un Caragiale al americanilor, a analizat cu aciditate societatea în care a trăit, dar replica sa e mai actuală acum decât niciodată, când suntem încurajași cu atâta aplomb să…mai dăm jos din hainele cu etichetă de desginer de pe noi.

Martha: Mă faci să vreau să vomit.Cele mai acide replici din literatură

George: Nu e prea drăguț din partea ta să spui asta.” („Who’s Afraid of Virginia Woolf”, Edward Albee)

Nu toate replicile acide din cărți trebuie să fie sofisticate. Să nu uităm că literatura de calitate se inspiră din realitate, pe care o imită cu talent și autenticitate, iar duelul verbal dintre George și Martha, protagoniștii piesei-emblemă a lui Edward Albee, este un exemplu perfect în acest sens.

Tu ce părere ai despre replicile acide din cărți adunate de noi? Cu ce ai completa colecția noastră?