De cele mai multe ori, nerăbdători să ne lăsăm absorbiţi de farmecul cărţii care ne aşteaptă cuminte pe noptieră, trecem succint peste categoria de dedicaţii ale autorilor. Dăm vina atât pe fiorul anticipaţiei, dar şi pe faptul că, în general, categoria de mulţumiri e banală, aparent nesfârşită şi deloc interesantă pentru cititor. Nu este însă cazul cu exemplele de mai jos: scriitori creativi care, în loc să omagieze toate persoanele ce i-au ajutat să îşi publice opera, ne surprind cu cele mai amuzante dedicaţii.

Cele mai amuzante dedicaţii ale autorilorScriitoarea, jurnalista şi bloggeriţa de origine americană Jenny Lawson nu s-a sfiit niciodată să spună ce gândeşte, iar umorul este o parte importantă a operei ei. „Let’s pretend this never happened” e o colecţie de întâmplări delicioase pentru cititor, dar ruşinoase, întunecate sau traumatizante pentru autoare, şi numai verva cu care le descrie le face atât de amuzante. Aşa cum te aşteptai, realizezi că ai parte de o carte cu totul şi cu totul specială încă de la dedicaţia ei: „Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat să creez această carte, cu excepţia tipului care a ţipat la mine în Kmart pe când aveam 8 ani, deoarece a considerat că sunt prea „gălăgioasă”. Eşti un nenorocit, domnule”! E riscul la care te supui atunci când superi un viitor autor de succes: să fii protagonistul primei glume care destinde atmosfera pentru cititor.

Cele mai amuzante dedicaţii ale autorilorDe cele mai multe ori, scriitorii ţin să le mulţumească partenerilor de viaţă şi copiilor pentru susţinere, dar nu acesta este cazul lui Joseph J Rotman, profesor de matematică la University of Illinois şi autor a 10 culegeri. În „Graduate Texts in Mathematics – An Introduction to Algebraic Topology”, Rotman apelează la o dedicaţie hilară de-a dreptul: „Soţiei mele Marganit şi copiilor mei Ella Rose şi Daniel Adam, fără de care această care ar fi fost gata cu doi ani mai devreme.” Atunci când o carte de matematică începe atât de promiţător, nici nu e de mirare că eşti mult mai pregătit pentru cruciada dificilă care se anunţă. Rotman este şi autor al Journey into Mathematics – An Introduction to Proofs, dacă îţi doreşti să păşeşti mai departe în aventura cifrelor.

Cele mai amuzante dedicaţii ale autorilorActriţa şi comediana Joan Rivers era recunoscută pentru spiritul acid de care dădea dovadă de fiecare dată când vorbea despre celebrităţile în vogă, aşa că nu a reprezentat pentru nimeni o surpriză că şi-a dedicat extraordinara „Diary of a Mad Diva” lui…Kanye West, deoarece „nu o va citi niciodată”.

Cele mai amuzante dedicaţii ale autorilorAtunci când un detectiv schelet care scuipă foc şi o fetiţă de 12 ani fac echipă pentru a opri forţele răului, intuieşti că ai de-a face cu o carte pe care nu o vei putea lăsa din mână. Seria „Skulduggery Pleasant”, a autorului irlandez Derek Landy, e exact ceea ce pare: o operă fantasy pentru copii la care vei râde zgomotos la orice vârstă. Dacă nu ne crezi, aruncă un ochi asupra dedicaţiei de pe „Death Bringer”: „Această carte este dedicată nepoatelor mele. Fetelor, niciuna dintre voi nu se născuse atunci când Skullduggery Pleasant a apărut pentru prima dată. Dar de când aţi ajuns pe lume, nimeni din familie nu mai vrea să vorbească despre scriitor. Acum nu mai vor să vorbească decât despre afurisiţii de bebeluşi. Dintr-odată, nimeni nu mai vrea să mă cocoloşească pe mine, şi pentru asta vă învinovăţesc. Dar presupun că aveţi şi părţile voastre bune. Datorită vouă Valkyrie (n.red. personajul principal din Skullduggery Pleasant) are o surioară mai mică. Sunteţi destul de drăguţe, rezonabil de adorabile, şi mă faceţi să râd de fiecare dată când cădeţi. Deci această carte vă este dedicată, Rebecca şi Emily, Sophie şi Clara şi (a se introduce numele tuturor nepoţilor şi nepoatelor care vor răsări între momentul prezent şi atunci când vor fi suficient de mari încât să citească asta). Ştiu, dincolo de orice îndoială, că sunt unchiul vostru preferat. Şi probabil mă preferaţi chiar în faţa părinţilor voştri. (V-am întâlnit părinţii, nu vă învinovăţesc. Sunt nişte gunoaie.)”. Suntem curioşi dacă ai citit o dedicaţie mai amuzantă!

Poetul american E.E.Cummings s-a rezumat la o dedicaţie mult mai scurtă, dar care şi-a atins fără urmă de îndoială ţinta. A ţinut să precizeze că şi-a publicat cartea doar cu ajutorul mamei sale şi a enumerat apoi toate editurile care i-au respins poeziile, mulţumindu-le. Perfect, în viziunea noastră!

Cele mai amuzante dedicaţii ale autorilorConnor Franta e un vlogger celebru, autor al unor memorii (A Work in Progress), ce au primit un premiu Goodreads, figurând şi în topul cinci al cărţilor anului 2015 întocmit de revista Forbes. Însă nu doar lecţiile şi sfaturile primite ne-au rămas întipărite în memorie, dar şi dedicaţia din cea mai nouă carte a sa, „Note to self”: „Mie”. Simplu, de efect: ce ne-am mai putea dori?

Cele mai amuzante dedicaţii ale autorilorÎn cazul în care te întrebai ce dedicaţie amuzantă ar putea-o avea drept autoare pe Jane Austen, suntem aici să îţi răspundem…care a fost alegerea variantei ei moderne. Shannon Hale ne-a cucerit cu Austenland, povestea unei tinere obsedate de Mr Darcy şi de celebrul său interpret Colin Firth, care decide să îşi caute iubirea într-un eveniment dedicat lui Austen, în care femei obsedate de cărţile scriitoarei se costumează după moda perioadei şi trăiesc câteva zile după rigorile epocii lui Elizabeth Bennet. Bineînţeles, dedicaţia trebuia să fie în ton cu subiectul cărţii: „Lui Colin Firth. Eşti un tip grozav, dar sunt căsătorită, deci cred că putem fi doar prieteni”. Suntem curioşi ce crede actorul despre această mărturisire.

Tu ce părere ai despre aceste dedicaţii amuzante ale autorilor? Cu ce alte exemple „altfel” ai completa colecţia noastră? Este timpul să demonstrăm că secţiunea de dedicaţii poate deveni cea mai spumoasă parte a unei cărţi.