E suficient să citești primele rânduri pentru a ști că opera pe care o ții în mână îți va fi neasemuit de dragă. Cum ar putea fi altfel, dacă îți provoacă un hohot neașteptat, un surâs intrigat sau un zâmbet larg cu chiar primele afirmații cu care te invită în universul său? Noi recunoaștem: nu putem rezista unor cărți care încep delicios, pline de umor, autoironie sau sarcasm, și care ne promit o călătorie din care vom ieși dacă nu mai bogați spiritual, cu siguranță mai bine dispuși. Azi am ales să te încântăm cu cele mai amuzante rânduri de început din literatură!

Cele mai amuzante rânduri de început din literatură

Nick Naylor fusese  fãcut  în  multe  feluri  de  când devenise principalul purtãtor de cuvânt al Academiei pentru Studiul Tutunului, dar până acum nu-l comparase nimeni cu Satana”. („Fumatul strict permis”, Christopher Buckley)

Nu ne miră faptul că „Fumatul strict permis” a fost ecranizat cu rapiditate, deoarece și titlul te captivează instant. În completarea sa, vin unele dintre cele mai catchy prime rânduri din literatură!

Cele mai amuzante rânduri de început din literatură

„Este un adevăr universal cunoscut că un zombi care a apucat să mănânce un creier vasimți nevoia să mănânce și mai mult creier”. („Mândrie + Prejudecată + Zombi” – Jane Austen, Seth Grahame-Smith)

Se ia prima frază dintr-una dintre cele mai faimoase cărți ale tuturor timpurilor, „Mândrie și prejudecată”, se întoarce pe toate părțile, se adaugă un zombi și se obține o primă replică spumoasă!

„N-aveţi de unde să ştiţi cine sunt, dacă n-aţi citit cartea „Aventurile lui Tom Sawyer” — dar n-are a face. Cartea a fost scrisă de domnul Mark Twain, iar cele istorisite într-însa sunt în mare parte adevărate. A mai pus şi de la el, pe ici pe colo — ia, o nimica toată — dar, îndeobşte, tot ce spune e adevărat. Cui nu i se întâmplă să mintă din când în când? Poate doar mătuşii Polly, văduvei Douglas sau, cine ştie, lui Mary”. („Aventurile lui Huckleberry Finn”, Mark Twain)

Mark Twain e regele literaturii savuroase, pe care o poți servi la orice vârstă, garantând că îți vei întipări un zâmbet larg și duios pe față. E suficient să îl rogi pe Huck să îți mai povestească, în stilul său amuzant, cum a plecat în aventura vieții sale!

„Aceasta e cartea mea preferată din toată lumea, cu toate că nu am citit-o vreodată” („Mireasa Prințului” – William Goldman).

Pentru că un clasic precum „The Princess Bride” nici măcar nu trebuie citit pentru a fi adorat!

Cele mai amuzante rânduri de început din literatură

„Un lucru este caraghios în legătură cu mamele și tații. Chiar dacă propriul lor copil este cea mai enervantă zgaibă pe care ți-o poți închipui, ei totuși cred că el sau ea este minunat(ă).” („Matilda” – Roald Dahl)

Cu atâta sinceritate, nici nu e de mirare că Matilda  ne captivează cu cele mai amuzante rânduri de început din literatură!

„Trăia odată un băiat numit Eustace Clarence Scrubb, și aproape că își merita numele”. („Cronicile din Narnia Vol 5. Călătorie cu zori de zi” – C.S. Lewis)

Magicianul literar din spatele „Cronicilor din Narnia” avea darul măiestru de a scoate perle de umor pe placul celor mici și celor mari, fără a părea vreo clipă altfel decât fermecător.

„Domnul şi doamna Dursley, de pe Aleea Boschetelor, numărul 4, erau foarte mândri ca erau complet normali, slavă Domnului!” („Harry Potter şi piatra filosofală”, J.K.Rowling)

Slavă Domnului și pentru noi, căci J.K.Rowling a avut grijă să ne răpească din compania decenților soți Dursley!

Cele mai amuzante rânduri de început din literatură

Dacă vreți într-adevăr să aflați ce s-a întâmplat, probabil c-o să întrebaţi în primul rând unde m-am născut, cum mi-am petrecutcopilăria mea amărâtă, cu ce s-au ocupat părinţii înainte de naşterea mea şi alte rahaturi d-astea gen David Copperfield, dar, dacă vreţi să ştiţi, n-am nici un chef să le înşir pe toate. Mai întîi pentru că mă plictiseşte, pe urmă pentru că, dacă m-aş apuca să vorbesc cît de puţin de treburile lor intime, părinţii mei ar face câte două hemoragii fiecare.” (De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger)

Iată un tur de forță al celor mai amuzante rânduri de început din literatură: Holden Caulfield, caustic, vibrant, proaspăt ca adolescența înseși.

„Scriu asta stând în chiuveta din bucătărie”. („I Capture the Castle” – Smith Dodie)

„I capture the castle” este un roman fermecător, un clasic al literaturii coming-of-age, inclus pe lista lecturilor obligatorii într-un studiu BBC din 2003. Povestea adolescentei Cassandra, care trăiește într-un castel alături de familia sa excentrică, are acea tușă de umanitate fermecătoare, acel umor sec britanic, sintetizate cum nu se poate mai bine într-unele dintre cele mai amuzante rânduri de început din literatură.

Vrem să extindem acest mic univers luminos și te rugăm să împarți cu noi și alegerile tale în ceea ce privește cele mai amuzante rânduri de început din literatură!