Am trecut deja de jumătatea lui 2019 și, până acum, avem un an destul de prolific din punct de vedere al aparițiilor literare. Mereu în contact cu cititorii, site-ul Goodreads a căutat cărțile cu cele mai multe note primite din partea utilizatorilor săi și a realizat un top al celor mai apreciate opere din acest an. Lista oglindește cele mai populare genuri ale ultimei perioade: thrillerul pare să fie din nou rege, și în acest an, dar și genul fantasy e la fel de bine reprezentat. Descoperă care sunt cele mai apreciate cărți din 2019 și spune-ne apoi în comentarii dacă au trecut și pe lista ta de lecturi!

Cele mai apreciate cărți lansate în 2019: câte dintre ele ai citit până acum?Faptul că „Pacienta tăcută”, romanul de debut al lui Alex Michaelides, a fost lansată în februarie 2019 în peste 38 de țări demonstrează că avem în față un hit. Intitulat încă de la apariție „thrillerul anului 2019” și având parte de recenzii pozitive inclusiv de la A.J.Finn, autorul celebrei „Femeia de la fereastră”, care a declarat că nu a reușit să lase cartea jos, „Pacienta tăcută” e deja pe drumul spre stele și nu e de mirare că a devenit una dintre cele mai citite cărți din 2019. Povestea e pe cât de sofisticată, pe atât de tulburătoare: Alicia Berenson e o pictoriță celebră și talentată căsătorită cu un fotograf de modă și care pare să ducă viața perfectă. Atunci când își împușcă însă soțul în mod violent și refuză să mai spună vreun cuvânt, este internată în spitalul de psihiatrie de maximă siguranță The Grove și devine o adevărată vedetă. Psihoterapeutul Theo Faber are o sănătate emoțională la fel de fragilă precum cea a pacienților săi și insistă să o vadă pe Alicia, devenind obsedat de ea. Firește că legătura dintre ei o depășește cu mult pe cea profesională, iar ceea ce Theo va descoperi îți va îngheța sângele în vene. Amatorii acestui tip de literatură vor ghici probabil la un moment dat adevărul ascuns în spatele faptelor, dar, chiar și așa, lectura rămâne de-a dreptul irezistibilă. Stilul lui Michaelides e magnetic, dând dovadă de finețea unui maestru, iar personajele inteligent create și răsturnările de situație îl transformă într-una dintre cele mai puternice voci ale prezentului, deși se află abia la romanul său de debut.

Cele mai apreciate cărți lansate în 2019: câte dintre ele ai citit până acum?

Elogiile au curs la adresa scriitoarei de origine irlandeză Sally Rooney încă de la romanul său de debut, „Conversations with Friends”, dar aproape toată critica a căzut de acord că al doilea titlu, „Normal People”, unul dintre cele mai apreciate în 2019, este și mai bun. The Times l-a numit deja „cel mai bun roman publicat în acest an”, iar criticii de la The Guardian îl consideră un clasic. S-au scris puține povești de dragoste în literatura ultimilor ani, atât de preocupată de genurile fantasy și de thriller, și nu putem decât să sperăm că istoria se va schimba cu a doua carte de pe lista noastră. Rooney pictează legătura tandră și complicată a doi adolescenți, surprinsă până în anii tinereții lor. În liceu, Marianne și Connell nu ar putea fi mai diferiți unul de celălalt: ea e inteligentă, feroce și retrasă, el a amuzant, sociabil și popular. Mama lui Connell lucrează ca menajeră în casa fetei, așa că întâlnirile dintre cei doi sunt din ce în ce mai dese și mai stângace. Ceea ce începe mai întâi ca o iubire rebelă, ascunsă, continuă cu o poveste și mai complicată trăită la colegiu, când situația se schimbă: Marianne e în culmea încrederii și a puterii, în timp ce Connell e mai degrabă retras, pe muchia depresiei. Cei doi tineri par să cadă pradă problemei care ucide atât de multe relații acum: incapacitatea partenerilor de a se înțelege unul pe altul, de a comunica sau de a înceta să se mai iubească atunci când lucrurile nu mai merg între ei. Proza lui Rooney e atât de sinceră, de realistă și de acaparatoare, încât nu ne mirăm deloc că această operă face parte dintre cele mai apreciate cărți din 2019.

Cele mai apreciate cărți lansate în 2019: câte dintre ele ai citit până acum?Genul fantasy nu a lipsit deloc de pe lista celor mai citite cărți ale ultimilor ani, iar „Regele malefic” pare să fie cea mai strălucitoare nestemată a ultimilor ani. Partea a doua din seria Young Adult a lui Holly Black, cartea este impregnată de mașinațiile politice care au făcut celebră „Urzeala tronurilor”, jucându-se cu ambiguitatea morală a personajelor sale și cu descoperiri și răsturnări de situație pe care de cele mai multe ori nu le intuim câtuși de puțin. Jude a reușit să și-l aservească pe Cardan, care a devenit rege, dar care se află acum, cel puțin parțial, sub controlul său. Desigur, lucrurile nu sunt ușoare pentru muritoarea care vrea să stăpânească regatul Elfhame, al zânelor cu viață nesfârşită, dar în „Regele malefic” încurcăturile par și mai dificile decât în prima parte a seriei, „Prințul nemilos”. Este suficient să îți spunem că opera e foarte greu de lăsat din mână, iar că atunci când afli că Jude este pe cale să fie trădată de cineva apropiat care dorește moartea ei și a celor dragi, dar și distrugerea lumii în care trăiește, cu siguranță te vei declara dependent. Seria The Folk of The Air urmează să fie întregită în decursul acestui an cu a treia apariție, The Queen of Nothing, ceea ce dovedește încă o dată că autoarea Holly Black e una dintre cele mai harnice scriitoare ale zilei de azi. Nu te aștepta la o lectură blândă, pentru că nu e cazul, dar cu certitudine la una dintre cele mai magnetice ale ultimilor ani.

Tu ce părere ai despre aceste titluri? Care dintre cele mai apreciate cărți din 2019 s-a aflat pe lista ta de lecturi? Ai citit vreuna dintre aceste opere?