Majoritatea personalităților care au reușit să acumuleze averi uriașe din propriile idei mărturisesc că au citit enorm până ce să ajungă la această performanță. Lecturile le-au oferit nu numai o viziune mult mai cuprinzătoare asupra lumii, reușind să le deschidă orizonturile, dar i-au și învățat la propriu…cum să facă bani. Un exemplu notabil este cel al lui Warren Buffett, a cărui avere personală se ridică în prezent la aproape 90 de miliarde de dolari și care povestea cui avea urechi să îl audă că în tinerețe citea până la 1000 de pagini…pe zi. Un record cu siguranță greu de egalat, care ne spune însă multe despre determinarea celui care a făcut avere din investiții cerebrale (vezi și care sunt cărțile preferate ale lui Warren Buffett!). Azi vom merge pe acest fir de gândire și îți vom povesti despre titlurile care te învață cum să îți depășești condiția. Îți enumerăm cele mai bune cărți despre cum să faci bani în rândurile de mai jos!

Cele mai bune cărți care te învață cum să te îmbogățeștiDeși a fost publicată în 1937, prima carte de pe lista noastră este în continuare un bestseller. Ai putea crede că e oarecum contradictoriu că în societatea ultra dezvoltată de azi oamenii mai aplică principii vechi de aproape un secol, dar cert este că mulți milionari recunosc că își mai extrag încă inspirația din „De la idee la bani” de Napoleon Hill. Dacă te îndoiești cumva de aptitudinile lui Hill de a fi mentor al celor care vor să se îmbogățească, află că acesta le-a fost consilier câtorva dintre cele mai mărețe personalități ale secolului trecut, de la președinții americani Woodrow Wilson și F.D.Roosevelt la Mahatma Gandhi, Thomas Edison sau Henry Ford. Prima carte de pe lista noastră e una dintre cele mai bine vândute ale tuturor timpurilor, ajungând ca până în ziua de azi să vândă peste 60 de milioane de exemplare. Cu ce se remarcă ea? Hill realizează o conexiune inteligentă între prosperitate și psihic, considerând că îți poți proiecta mental bogăția înainte de a o obține și că această practică e cea care îți va pava drumul spre succes. „Bogăția începe sub forma ideii. Suma este limitată numai de persoana în mintea căreia ideea este pusă în mișcare”: iată ce spune Hill, încurajat de nimeni altul decât Andrew Carnegie să pună pe hârtie cele 13 principii de îmbogățire despre care putem spune că au schimbat fața lumii. Bonus: „De la idee la bani” te va îndruma nu numai pe calea îmbogățirii, dar și pe cea a împlinirii spirituale.

Cele mai bune cărți care te învață cum să te îmbogățești

A doua carte de pe lista noastră e ceva mai nouă, fiind publicată pentru prima dată în 1992. Precum „De la idee la bani”, și Your Money or Your Life: 9 Steps to Transforming Your Relationship with Money and Achieving Financial Independence: Revised and Updated  pleacă de la câteva principii psihologice pentru a-și învăța cititorii cum să se îmbogățească. Autorii Monique Tilford, Joe Dominguez și Vicki Robin ne atrag atenția asupra unui singur fapt pentru a ne convinge să ne reconsiderăm perspectiva pe care o avem asupra banilor: atunci când muncim pentru a acumula averi, de fapt ne oferim timpul nostru prețios, energia vieții. Atunci când vei conștientiza pe deplin această idee, nu vei mai face achiziții proaste, ci vei înțelege că fiecare lucru cumpărat te-a costat clipe jertfite. Alte idei promulgate de al doilea titlu de pe lista de cărți despre cum să faci bani sunt legate de cea mai bună modalitate de a scăpa de datorii, de practicile de economisire care au la bază mindfulness-ul mai degrabă decât restricțiile bugetare și de cum poți să duci o viață mai simplă, care să te ajute să nu mai ai nicio grijă financiară, ba dimpotrivă. E una dintre cele mai de impact și profunde lecturi care te vor ajuta să te îmbogățești.

Cele mai bune cărți care te învață cum să te îmbogățeștiMulți specialiști consideră că fiecare dintre noi ar trebui să citim „The Richest Man in Babylon” de George S. Clason și cu atât mai devreme, cu atât mai bine. Publicat în 1926 (se pare că, cu cât o carte despre bani e mai veche, cu atât se dovedește mai valoroasă), al treilea titlu de pe lista noastră reprezintă practic una dintre temeliile literaturii motivaționale. Ceea ce o diferențiază de concurență este limbajul simplu, în parabole: cu un stil special, asemănător celui folosit în Biblie, soldatul, omul de afaceri și scriitorul Clason ne arată cum putem să facem bani recurgând la exemple fictive din vechiul Babilon. Astfel reușește să atragă atenția oricărui cititor, chiar și pe a aceluia care nu are nici cea mai mică idee despre cum se fac investițiile. Principiul fundamental al lui Clason este că oamenii bogați sunt astfel pentru că muncesc, economisesc, nu se îndatorează și nu își cheltuie agoniseala în mod nejustificat. În mod practic, autorul ne sugerează să punem deoparte 10% din tot ceea ce câștigăm, ca o metodă de a „te plăti pe tine, înainte de a-i plăti pe ceilalți”. Banii nu trebuie însă ținuți la saltea, ci investiți mai departe, pentru ca aceștia să ajungă să lucreze pentru tine și să îți sporească averea. Principiul poate suna simplist, dar ceea ce trebuie să înțelegi e că, practic, oricare dintre noi suntem capabili să facem bani, ceea ce ne lipsește este motivația. Iar principalul merit al The Richest Man in Babylon: George S. Clason’s Bestselling Guide to Financial Success: Saving Money and Putting It to Work for You este că se dovedește una dintre cele mai convingătoare cărți despre cum să faci bani.

Tu ce părere ai despre aceste cărți despre cum să faci bani? Intenționezi să le dai o șansă pentru a te ajuta și pe tine pe calea prosperității? Cu ce alte exemple ai putea continua inițiativa noastră?

Photo by Immo Wegmann on Unsplash