Dame Agatha Christie este, fără urmă de îndoială, cea mai celebră scriitoare a tuturor timpurilor. Englezoaica spărgea recorduri cu simplitate şi condei talentat: este cel mai tradus autor al tuturor timpurilor, cărţile sale apărând în integralitate în 103 limbi, dar şi cel mai publicat scriitor, după Shakespeare…şi autorul Bibliei. Cu toate acestea, Christie îl depăşeşte chiar şi pe marele Bard, în principal datorită eficienţei: este autorul cu cele mai mari vânzări, intrigile sale poliţiste fiind vândute în mai mult de 2 miliarde de ediţii la ora actuală. Dacă adăugăm faptul că Agatha e creatoarea piesei de teatru cu cele mai multe puneri în scenă până acum, „Cursa de şoareci”, şi că a scris şi câteva romane de dragoste, dar sub pseudonimul Mary Westmacott, creionăm profilul unei vieţi dedicate scrisului. Azi închinăm şi noi câteva cuvinte acestei uluitoare scriitoare, prezentându-ţi 6 dintre cele mai bune cărţi de Agatha Christie.

Cele mai bune cărţi de Agatha Christie: le vei devora pe nerăsuflate„Zece negri mititei” este nu doar cea mai bine vândută carte de Agatha Christie, dar a fost declarată şi cea mai iubită într-un sondaj realizat pe 15 septembrie 2015, ce sărbătorea a 125-a aniversare a sa. Chiar autoarea a recunoscut faptul că a fost cel mai greu de scris dintre toate cărţile sale, iar mii de critici au aprobat-o, înclinându-se în faţa geniului său. Premisa e simplă: 10 străini sunt chemaţi într-o reşedinţă misterioasă pe o insulă, de către un anume U.N. Owen, iar în prima seară, la cină, primesc un mesaj înregistrat în care fiecare sunt acuzaţi de către o crimă. Previzibil, primul dintre invitaţi moare otrăvit în chiar aceeaşi seară, şi, aşa cum te aştepţi, numărătoarea continuă în zilele următoare, ecou al versurilor dintr-o poezie pentru copii. Publicată iniţial sub numele de „Ten Little Niggers” (de unde şi varianta în română) şi reintitulată apoi „And Then There Were None”, cartea a intrigat, şocat, impresionat generaţii de cititori din 1939 încoace şi este a şaptea cea mai bine vândută a tuturor timpurilor, un record greu de atins pentru un roman de „mister”.

Cele mai bune cărţi de Agatha Christie: le vei devora pe nerăsuflateRemarcabil în cazul „Zece negri mititei” este că investigaţia nu este desfăşurată sub umbrele rafinate ale mustăţii lui Hercule Poirot, care apare însă în toată splendoarea sa în a doua carte ca notorietate semnată de Agatha Christie, „Crima din Orient Express”. Romanul este cunoscut şi datorită modalităţii ingenioase de înfăptuire a crimei, pe care nu ţi-o vom dezvălui de teamă că te numeri printre puţinii care nu i-au descifrat încă misterul, şi a fost readus în atenţie anul trecut, atunci când am avut parte de o ecranizare doldora de staruri de la Hollywood: Penelope Cruz. Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Kenneth Branagh şi Johnny Depp. Hercule Poirot călătoreşte cu Orient Express-ul şi este abordat de unul dintre colegii de călătorie, milionarul american Samuel Ratchett, care îi mărturiseşte că presimte că va fi ucis şi doreşte să îl angajeze. Netolerându-i caracterul, detectivul refuză şi, pe când trenul e oprit noaptea din cauza viscolului, Ratchett este omorât. Descoperind pe pieptul său un bilet misterios, Poirot ajunge la concluzia că victima era de fapt Lanfranco Cassetti, un infractor care răpise şi ucisese o fetiţă, în ciuda faptului că primise răscumpărarea pentru ea. Decis să investigheze crima, Poirot trebuie să decidă care dintre cei aflaţi în tren este răzbunătorul ucigaş.

Cele mai bune cărţi de Agatha Christie: le vei devora pe nerăsuflateDacă „Zece negri mititei” reprezintă cea mai vândută carte a lui Christie, dar şi cea mai iubită, „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” este considerată a fi, de către critici, cea mai bună carte cu detectivi a tuturor timpurilor. A treia carte din cariera autoarei ce îl are drept protagonist pe Poirot, „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” a fost publicată în 1926, înainte de misterioasa dispariţie a Agathei Christie, care a făcut-o mai celebră ca oricând. Poirot se relaxează în compania unui bun prieten, Roger Ackroyd, dar când acesta este ucis, trebuie să îşi reia atribuţiile de detectiv. Rugat de nepoata lui să preia frâiele pentru a se asigura că principalul suspect, fiul victimei, nu este acuzat pe nedrept, Poirot ajunge să ancheteze şi circumstanţele bizare ale morţii fostei iubiri a lui Ackroyd, bogata văduvă Ferrars. Ceea ce a făcut această carte remarcabilă este întorsătura uluitoare de situaţie de la final, un twist care a fost folosit pentru prima dată de Christie şi care a devenit apoi un adevărat simbol al cărţilor de mister.

Cele mai bune cărţi de Agatha Christie: le vei devora pe nerăsuflateAvansăm în timp şi ne oprim acum la ultimul roman al lui Christie ce îl are drept protagonist pe Hercule Poirot, „Elefanţii nu uită niciodată”. Publicat în 1972, romanul îl figurează nu doar pe genialul belgian pe post de personaj, dar şi pe Ariadne Oliver, o scriitoare pe care Agatha a folosit-o cu recurenţă. De data aceasta, Ariadne hotărăşte să descoasă un mister vechi de 15 ani, cel al morţii soţilor Ravenscroft, pentru că fiica lor şi fina sa, Celia, este pe punctul să se căsătorească. Amintindu-şi circumstanţele tragice în care buna sa prietenă Margaret şi soţul său, Generalul Alistair Ravenscroft fuseseră găsiţi morţi, ucişi cu un revolver care conţinea doar amprentele lor, într-un caz al cărui mister nu a fost elucidat, Ariadne cere ajutorul lui Hercule Poirot. Cea de-a patra carte de pe lista noastră conţine şi o importantă componentă psihologică, punând accent pe amintire, pe calitatea memoriei şi pe acele detalii pe care nu le uităm niciodată.

Cele mai bune cărţi de Agatha Christie: le vei devora pe nerăsuflateRenunţăm la serviciile lui Hercule Poirot şi o invităm acum pe cealaltă celebră „regină a crimelor”, Miss Marple, să rezolve cazul din „O crimă anunţată”. Intens promovată şi prezentată ca fiind cea de-a 50-a carte scrisă de Agatha Christie (în mod eronat, aşa cum consideră acum criticii literari), penultima operă de pe lista noastră începe cu un anunţ şocant: în gazeta locală din Chipping Cleghorn este prefigurată o crimă, ce va avea loc „vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, la Little Paddocks”. Oscilând între amuzament şi curiozitate morbidă, oaspeţii se adună la reşedinţa Letitiei Blacklock, acolo unde are loc, evident, o crimă. Poliţiştii sunt luaţi prin surprindere şi tind să dea, ca întotdeauna, soluţia incorectă, dar Miss Marple e aproape şi ne oferă un nou regal al analizei sale iscusite.

Cele mai bune cărţi de Agatha Christie: le vei devora pe nerăsuflateNoapte nesfârşită” a fost publicată în 1967 şi are la bază un scenariu diferit de cel obișnuit al maestrei literaturii cu crime, care renunţă acum la detectivii ei celebri şi lasă să se afirme vocea unui tânăr din clasa muncitoare, Michael Rogers. În roman apar personaje din „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” şi „Moarte pe Nil”, dar nu aici stă secretul succesului ultimei cărţi de pe lista noastră. Schimbând naratorul şi tonul operei, Christie adaugă elemente de mister gotic, protagonistul decizând să se însoare cu o moştenitoare bogată şi frumoasă, Fenella „Ellie” Guteman, și neluând în seamă avertismentul unei ţigănci, care îi spune că proprietatea al cărei stăpân tocmai a devenit e blestemată. Cititorul crede, desigur, aşa că nu va fi surprins de avalanşa de catastrofe care continuă, ci de modul în care regina Agatha decide să rezolve, ca întotdeauna, situaţia.

Tu te numeri printre fanii nemuritoarei scriitoare? Care dintre cărţile de Agatha Christie este preferata ta?