Pentru mulți dintre noi, hainele sunt doar un accesoriu menit să ne acopere și nimic mai mult, dar pentru alții capătă importanța unui obiect definitoriu, care „șlefuiește” prima impresie. Dacă gândul de a-ți croi singur propriile haine nu ți se pare deloc înspăimântător, ba, mai mult, ai făcut deja primii pași în această direcție, titlurile de mai jos pot deveni chiriașe răsfățate ale bibliotecii tale. Azi te încântăm cu cele mai bune cărți de design vestimentar!

Cele mai bune cărți de design vestimentarModa nu e doar pentru femei, și, conform statisticilor, bărbații au cheltuit în ultimii ani mai mulți bani decât oricând în istorie pe haine, dar sunt, în mod ironic, considerați mult mai prost îmbrăcați decât predecesorii lor. De aceea, Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion de Alan J. Flusser este o lectură obligatorie pentru cei pasionați de design vestimentar. Un idol al stilului, autorul abordează în cartea sa concepte ușor de înțeles și face lumină în tot ce trebuie să știi despre culoare, pattern, proporții și dress code. Cartea despre design vestimentar se evidențiază în primul rând prin premisa de la care pornește, intitulată „Permanent Fashionability”: moda e schimbătoare, dar caracteristicile fizice rareori sunt, așa că un bărbat bine îmbrăcat va trebui întotdeauna să adapteze tendințele la criterii precum forma feței, lungimea gâtului, lățimea umerilor sau structura torso-ului, iar rezultatul nu are cum să dezamăgească. Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion nu te învață cum să îți croiești singur hainele, ci cum să te îmbraci și cum să cumperi inteligent, trecând prin absolut toate noțiunile de design vestimentar de care ai nevoie în acest proces. Vei ști cum să faci diferența între un lucru de calitate și un fake, vei descoperi motivul din spatele prețurilor ridicate și, mai important, vei diferenția achizițiile scumpe pe care merită să le faci de cele pe care trebuie să le ocolești. În plus, cartea te tentează cu imagini vintage cu fabuloasele ținute purtate de Cary Grant, Fred Astaire, Ducele de Windsor și Humphrey Bogart.

Cele mai bune cărți de design vestimentarDesign-ul reușit reprezintă combinația dintre materialul potrivit și tăietura din cadrul tiparului de croitorie. Este premisa de la care pleacă Fabrics and Pattern Cutting, una dintre cele mai utile cărți despre designul vestimentar. Autoarea vede designul ca pe o artă, dar una ce are la bază calcule matematice și șabloane geometrice ce trebuie neapărat însușite. Extrem de importantă este, pentru ea, legătura dintre material, forma și tiparul pe care le folosești pentru a realiza articolul vestimentar, o relație de interdependență a cărei însușire va face minuni. Cu un ochi atent la detalii și o înclinație spre a ușura înțelegerea informațiile pe care le transmite, autoarea Fabrics and Pattern Cutting se adresează atât profesioniștilor în design vestimentar, care doresc să își îmbunătățească abilitățile, dar, mai important, și pasionaților acestui domeniu sau celor care se află la început de drum. Un adevărat manual de formare în creația vestimentară, cartea conține imagini explicative și o abordare practică ce te va ajuta să stăpânești mult mai bine acest domeniu fascinant.

Cele mai bune cărți de design vestimentarPlănuiești să îți transformi casa într-un mic atelier de design vestimentar și nu știi prea bine de unde să începi? Dacă nu poți cumpăra decât o singură carte, fă ca aceea să fie How to Start a Home-Based Fashion Design Business de Angela Wolf. Îți recomandăm acum un adevărat manual, un ghid complet, plin de informații folositoare ce te vor ajuta să te aventurezi în mod inteligent în haotica lume a afacerilor bazate pe design vestimentar. Cartea îți îmbunătățește nu numai abilitățile practice legate de croitorie, dar te învață și cum trebuie să arate un plan de business și cum să te promovezi mai bine în social media. Cu un ton prietenos, un stil interactiv și o abordare realistă, How to Start a Home-Based Fashion Design Business îți va deschide drumul către viitorul succes. Cartea are un singur punct negativ, acela că, fiind scrisă pentru publicul american, toți furnizorii recomandați, companiile și grupurile indicate sunt localizate în Statele Unite, dar suntem siguri că acest lucru nu va stopa din ascensiune un viitor designer vestimentar de succes.

Cele mai bune cărți de design vestimentarViitorii designeri vestimentari vor descoperi toată inspirația, dar și tehnicile ce îi vor ajuta pe parcurs în Fashion Design Drawing Course: Principles, Practice, and Techniques: The New Guide for Aspiring Fashion Artists de Caroline Tatham. Cartea conține 24 de exerciții prezentate pas cu pas, care îi vor ajuta pe cititori atât în însușirea principiilor de care au nevoie pentru a executa desenele de fashion alb-negru sau colorate, dar și tehnici pentru a-și îmbunătăți spiritul de observație sau a pentru găsi mai ușor surse de inspirație. Punând accent pe cele mai bune modalități de a începe un desen, pe înțelegerea în profunzime a proporțiilor corpului uman și pe planificarea și designul celei mai bune haine care să îl pună în valoare, cartea urmărește informațiile predate la colegiile de design vestimentar de renume pe plan mondial. Vei învăța nu numai cum să desenezi mai bine, dar și cum să descifrezi personalitatea și dorințele clientului tău sau cum să îți prezinți în mod profesionist un portofoliu. E o carte minunată pentru începători, ilustrată cu mai mult de 300 de imagini colorate, un răsfăț pentru privirea ta.

Cele mai bune cărți de design vestimentarÎncheiem lista noastră de cărți de design vestimentar cu o operă caracterizată de cei de la Booklist drept „unică în domeniul său și conținând material nu atât de ușor accesibil în altă parte, cu un loc asigurat (…) pentru toți cei ce lucrează în modă”. A Dictionary of Costume and Fashion: Historic and Modern de Mary Brooks Picken te va învăța că există mult mai multe elemente componente ale unui articol vestimentar decât ai fi crezut posibil. Cartea te ajută să identifici cu măiestrie (și imagini explicative alăturate) cusături, modele de țesături, danteluri, broderii, dar și elemente de finețe precum un guler bateau sau concepte de design cu denumiri franțuzești rafinate și până acum neinteligibile. Acest dicționar este un must-have la casa oricărui pasionat de design sau profesionist în acest domeniu, iar imaginile cu ținute moderne sau aparținând istoriei apuse sunt pur și simplu fascinante. Mai mult, lucrarea se va dovedi utilă și pentru un redactor de modă, pentru un buyer sau pentru producător, nu doar pentru un designer de costume.

Designul vestimentar este o artă, o esență a frumosului ce trebuie tratată ca o știință, înțeleasă și permanent exersată. Suntem curioși să aflăm ce părere ai despre cele cinci cărți de design vestimentar pe care ți le-am recomandat și cu ce ai completa lista noastră!