Un moment perfect surprins în plină desfăşurare, o imagine care îţi rămâne imprimată pe retină şi în suflet, emoţii nespuse: iată numai câteva elemente care caracterizează o fotografie reuşită. Se spune că o imagine bună exprimă mai mult decât o mie de cuvinte, dar noi preferăm să profităm de ceea ce ne pot oferi ambele domenii, arta şi literatura, şi îţi recomandăm azi cele mai bune cărţi despre fotografie. Hrăneşte-ţi pasiunea, devino mai bun în ceea ce îţi place să faci sau pur şi simplu descoperă un hobby nou cu ajutorul lor!

Cele mai bune cărţi despre fotografieUna dintre cele mai bune cărţi despre fotografie pentru amatori te va frapa nu doar cu calitatea imaginilor şi a sfaturilor oferite, dar şi cu stilul deschis, aproape cordial cu care autorul ni se adresează, precum un vechi prieten. „Understanding Photography Field Guide: How to Shoot Great Photographs with any Camera” devine manualul care îţi va asigura imagini pline de emoţie şi substanţă, adevărate opere de artă. Autorul, Bryan Peterson, e nu doar un fotograf renumit, dar şi un pedagog excelent, ceea ce face ca lucrarea de faţă să fie un must-have. Renumit mai ales pentru lucrările sale despre expunere în fotografie, Peterson ne oferă de această dată un ghid practic care include tot ceea ce trebuie să ştii despre fotografie, util mai ales dacă eşti amator. De la magia luminii la cele mai bune tehnici pentru diferitele tipuri de fotografie, cartea nu uită nici de colecţia de recomandări privind aspecte precum tipul de cameră folosit, echipamentul necesar şi software-ul care îţi poate da bătăi de cap. Pe lângă accesibilitatea informaţiilor, formatul ideal, suficient de mic pentru a încăpea în bagajul tău de călătorie, dar nu prea redus, pentru a păstra calitatea imaginilor, recomandă această carte. La final lăsăm ce-i mai bun: „Understanding Photography Field Guide: How to Shoot Great Photographs with any Camera” îţi va răsfăţa ochiul cu unele dintre cele mai pline de inspiraţie fotografii din portofoliul autorului.

Cele mai bune cărţi despre fotografieUn fotograf talentat ştie cum să se joace cu lumina, cum să identifice cele mai bune unghiuri, cum să redea artă în imagini, dar să nu uităm nici de menirea de a ghida, de a descoperi cele mai bune poziţii pentru persoana ce urmează a fi fotografiată. Iar aici intervine geniul din spatele „Picture Perfect Posing: Practicing the Art of Posing for Photographers and Models” de Robert Valenzuela. Spre deosebire de prima lucrare din lista noastră, de data aceasta cartea jonglează cu noţiuni mai complicate, adresându-se fotografilor amatori ce au deja experienţă sau celor profesionişti. Cu alte cuvinte, cartea îţi răspunde la orice întrebare legată de cum „trebuie să pozeze” subiectul fotografiei tale (sau tu). De la aspecte evidente, precum poziţia gâtului sau a coloanei vertebrale, până la amănunte de fineţe precum accentul pus pe privire, distanţa dintre trup şi mâini sau expresiile faciale, anatomia fotografiei perfecte este evidenţiată profesionist, sistematic. Un alt aspect care merită evidenţiat e faptul că fotograful extrage exemplele de „aşa da” şi „aşa nu” din cadrul portofoliului său, cu o sinceritate cuceritoare. Nu este genul de carte de care să te desparţi uşor: vei reveni la ea periodic, pentru a mai descifra un mister, pentru a te reîntoarce la un anumit subiect. Cu alte cuvinte, o prezenţă obligatorie pe lista noastră, a celor mai bune cărţi despre fotografie.

Cele mai bune cărţi despre fotografiePentru un fotograf, invenţia aparatelor foto digitale a reprezentat cel mai probabil o adevărată revoluţie. De la imediata accesibilitate a fotografiei la uşurinţa de a purta aparatul peste tot, noua descoperire a fost iniţial privită precum un miracol ce urma să simplifice considerabil viaţa fotografului. Desigur, imediat au apărut şi primele nemulţumiri, legate de calitatea imaginilor sau de tehnicitatea procesului. Toate nelămuririle, toate dilemele şi cu siguranţă toate criticile îşi vor găsi soluţia în lucrarea lui Michael Freeman, „Manual de fotografie digitală”. Fotograful şi autorul a scris mai mult de 100 de cărţi şi este o adevărată autoritate în domeniu, iar a treia carte de pe lista noastră aduce în discuţie toate elementele legate de fotografia digitală, de la enigmaticul timp de expunere la prelucrarea digitală şi tot ce trebuie să ştii despre lumină şi culoare.

Cele mai bune cărţi despre fotografieNatura e o sursă inepuizabilă de imagini fabuloase, dar trebuie să recunoaştem că fotografia de portret face parte din preocupările noastre imediate. Să îţi fotografiezi prietenii, familia, animalele de companie e o misiune la care ne înhămăm adesea şi pentru care ne regăsim tot atât de frecvent nepregătiţi. Răspunsul vine din partea lui Annabel Williams, considerată a fi unul dintre cei mai buni fotografi din lume, dar celebră în egală măsură şi pentru workshop-urile ei creative, în care dezvăluie tainele fotografiei celor interesaţi, fără a revendica experienţă sau cunoştinţe prealabile. Amatorii vor adora „Fotografia de portret”, o culegere de 99 de idei, de trucuri profesioniste şi de sfaturi practice pentru ca tu să ai cele mai frumoase fotografii cu cei dragi. Williams nu pierde niciun amănunt din vedere, de la piesele vestimentare perfecte, la fundal şi locaţie, lumină (neapărat naturală, în perspectiva autoarei) şi amănunte tehnice legate de setările aparatului foto. Iar fotografiile perfecte sunt doar la un click distanţă!

Cele mai bune cărţi despre fotografieDacă există o lucrare care să transforme modul în care priveşti fotografia, „The Moment It Clicks: Photography Secrets from One of the World’s Top Shooters” este aceea! Autorul său, Joe McNally, a avut instantanee fabuloase ce au adus la viaţă paginile din Time, National Geographic sau Sports Illustrated, un portofoliu la care orice fotograf ar râvni. Ceea ce detaşează această carte despre fotografie de competitoarele ei este asocierea perfectă dintre formatul tip coffee table, cu imagini fabuloase, de înaltă calitate, şi informaţiile şi trucurile pe care le conţine un manual. McNally organizează periodic workshop-uri în care nu îşi găsesc loc decât câţiva fotografi privilegiaţi, iar , „The Moment It Clicks: Photography Secrets from One of the World’s Top Shooter” a fost modul său de a împărţi cu tot restul lumii trucurile şi secretele descoperite într-o viaţă petrecută în spatele obiectivului foto. Cartea conţine tricks&tips de la autor şi alţi fotografi faimoşi, dar se remarcă mai ales prin afişarea celor mai faimoase imagini marca Joe McNally şi dezvăluirea modului în care au fost realizate. Explicaţiile meticuloase, amănunţite, te vor ajuta să pătrunzi perfect procesul de creaţie al fiecărei fotografii, iar momentul în care ai atins înţelegerea absolută are impactul „click-ului” fotografiei. Dincolo de trucuri de magie şi recomandări prin care fotografia devine artă, nouă ne-a plăcut însă un sfat preţios al autorului: între proiectele acaparante, un fotograf trebuie să îşi facă întotdeauna timp să imortalizeze ceea ce iubeşte!

Tu ce părere ai despre lista noastră, a celor mai bune cinci cărţi despre fotografie? Cu ce alte titluri ai completa exemplele noastre? Eşti pasionat de fotografie? Abia aşteptăm să îţi auzim părerea!