Pagini lucioase, ce ascund unele dintre cele mai frumoase creaţii ale lumii, un format la fel de spectaculos precum hainele decadente pe care le găzduieşte, un stil parca flamboaiant, dar cu siguranţă artistic: cărţile despre modă se numără printre pasiunile noastre deloc vinovate. Ne place să le răsfoim şi recunoaşte că arată stilat pe măsuţa de cafea sau într-o bibliotecă plină de clasă, dar le apreciem şi pentru altceva: pentru conţinutul plin nu doar de sfaturi vestimentare, ci şi de frumuseţe în stare pură, de graţie şi de eleganţă. De la creatori de modă care şi-au pus amprenta asupra istoriei, la style icon-uri sau It girls, descoperă în rândurile de mai jos cele mai bune cărţi despre modă!

Cele mai bune cărţi despre modăAlături de Coco Chanel şi de Hubert de Givenchy, Christian Dior este unul dintre cei mai mari coutourier ai tuturor timpurilor. E de la sine înţeles că nu puteam deschide lista celor mai bune cărţi despre modă fără a include The Little Dictionary of Fashion a marelui Dior. Publicată în 1954, cartea nu reprezintă un compendiu de trucuri în vogă în epoca de aur a modei, cât mai degrabă un cumul de sfaturi care pot fi aplicate la fel de bine şi azi. Având dimensiunile perfecte, în cuvintele lui Dior însuşi „nici prea lungă, ca să devină plictisitoare, dar nici prea scurtă, ca să fie insuficientă”, „The Little Dictionary of Fashion” ne învaţă cum să purtăm o eşarfă, cum să păşim pentru a scoate în evidenţă superba ţinută pe care o purtăm sau cum să descoperim tonul de galben care ni se potriveşte. Însă marele merit al primei noastre cărţi de modă este că stabileşte, cu cuvintele de necontestat ale unui geniu în fashion, că eleganţa nu depinde de starea financiară, ci mai degrabă de un trio la îndemâna oricui: simplitate, îngrijire şi bun gust. E o carte pe care trebuie să o deţină oricine a suspinat vreodată în faţa unui obiect de toată frumuseţea!

Cele mai bune cărţi despre modăCe înseamnă moda? Glamour, strălucire, frumuseţe, vivacitate, dar şi obsesie şi excese. Iată descrierea care defineşte cel mai bine şi „The Beautiful Fall: Fashion, Genius and Glorious Excess in 1970s Paris de Alicia Drake. De data aceasta, avem de-a face nu cu o colecţie de sfaturi de modă, ci cu a analiză incitantă, din culise, a rivalităţii dintre doi titani ai modei, Karl Lagerfeld şi Yves Saint Laurent. Aşa cum spune şi titlul acestei cărţi despre modă, Drake ne poartă în pestriţii ani 70, atunci când pe scena pariziană îşi începeau cursa spre regalitate Lagerfeld şi Saint Laurent. Disecându-le stilul, temperamentul, obsesiile, anturajul, excelând la prezentarea intrigilor şi ambiţiilor care îi animau, „The Beautiful Fall: Fashion, Genius and Glorious Excess in 1970s Paris” nu e doar o colecţie de obiecte fermecătoare, dar lipsită de viaţă: e temperamentală, dramatică, zgomotoasă precum moda în cele mai bune momente. Cartea a fost onorată de critici cu apelative precum „fascinantă” şi „delicioasă”, s-a spus despre ea că dă dependenţă, iar noi suntem de părere că orice persoană pasionată de modă trebuie să o aibă.

Cele mai bune cărţi despre modăAjungem acum la cel mai unul dintre cele mai celebre supermodele ale tuturor timpurilor, Kate Moss, un nume sinonim cu zeitatea în modă, şi la fotograful care a intrat în legendă, Mario Testino. Împreună, cei doi fac o combinaţie care a depăşit perimetrul modei şi a intrat în artă şi în istorie. Îi uneşte o prietenie de mai bine de 20 de ani, iar albumul Kate Moss by Mario Testino e poate cea mai tandră dovadă a sentimentelor care îi unesc. Colecţia de 100+ imagini cu fascinanta englezoaică include atât instantanee celebre, dar mai ales fotografii intime din arhiva personală a lui Testino, secvenţe surprinse în culise sau înaintea shooting-urilor iconice. Descoperim o altă faţetă a lui Moss, una vulnerabilă, departe de style icon, de modelul a cărui carieră continuă la 44 de ani, de vedeta implicată în scandaluri.

Cele mai bune cărţi despre modăProblema cu memoriile marilor personalităţi în modă este că rareori impresionează prin autenticitate. Provenind dintr-un mediu eclectic, adesea acuzat de superficialitate, nu e de mirare că o mare parte din cărţile scrise de mari legende din fashion par a fi pre-fabricate, nu o privire în suflet, ci o haină aruncată neglijent pe umeri, o mască. Cu totul altfel stau lucrurile cu The Woman I Wanted to Be de Diane Von Furstenberg. Desigur, celebra creatoare de modă care a inventat rochia petrecută are o viaţă fascinantă ce nu putea să dea naştere unor memorii plictisitoare, dar ceea ce cucereşte este candoarea şi sinceritatea cu care autoarea sa se confesează. De la anii de război petrecuţi în Belgia natală la invazia nazistă şi perioada în care mama sa a fost prizonieră în lagăr până la petrecerile strălucitoare, Diane nu uită nimic. Însă nu neapărat ambiţia şi visurile sale ne impresionează, ci luciditatea cu care recunoaşte că a dorit să renunţe la ele pentru iubire sau din teamă. Chiar dacă au fost momente în care s-a lăsat stăpânită de bărbaţii din viaţa ei sau a fost nevoită să facă compromisuri pentru a-şi salva afacerea, creatoarea a rămas o femeie puternică şi, mai presus de toate, independentă. „The Woman I Wanted to Be” nu e doar una dintre cele mai bune cărţi despre modă, e o experienţă în sine!

Cele mai bune cărţi despre modă„Atunci când oamenii îşi dau hainele jos, îşi deschid sufletul”: e dificil să o acuzi de superficialitate pe autoarea unei asemenea afirmaţii. Betty Halbreich e un adevărat style icon peste Ocean, la 86 de ani! Ocupând poziţia de personal shopper pentru Bergdorf Goodman din Manhattan pentru peste 30 de ani, în condiţiile în care s-a angajat în a doua parte a vieţii, Halbreich a participat la unele dintre cele mai tumultuoase evenimente din istoria modei, le-a îmbrăcat pe Lauren Bacall şi Joan Rivers şi este în continuare consultată de stiliştii de top din fashion. Cu o francheţe plină de prospeţime, pe care şi-o recunoaşte, Halbreich ne-a cucerit cu memoriile sale, I’ll Drink to That: A Life in Style, with a Twist, o combinaţie de sfaturi pline de înţelepciune şi anecdote delicioase despre cele mai mari vedete. Halbreich continuă să muncească (şi o face de la 8 dimineaţa) şi este conştientă de faptul că sinceritatea sa îi sperie pe mulţi şi azi, dar reprezintă o gură de aer proaspăt în modă, una care nu are cum să te lase indiferent. În plus, e un simbol al rafinamentului şi dovada supremă că vârsta e doar un număr. Include memoriile sale printre acele cărţi despre modă „adevărate”, care vorbesc nu doar despre haine, ci despre viaţă, frumuseţe, pasiune.

Cele mai bune cărţi despre modăÎncheiem lista noastră, a celor mai bune cărţi despre modă, cu portretul realizat celei mai recognoscibile figuri din acest domeniu, Coco Chanel. De data aceasta nu te vom tenta cu memorii, ci cu o biografie, una minuţioasă, de proporţii, ca o incizie ascuţită în mitul atent plăsmuit de Coco. Editoare a revistei Elle, Edmonde Charles-Roux şi-a asumat misiunea de a face lumină în viaţa uneia dintre cele mai fascinante femei ale secolului trecut. Accentul nu e pus însă pe creatoarea genială care ne-a dăruit taioarele, parfumul Chanel No 5 sau moda boyfriend, ci pe femeia Gabrielle, pe orfana cu o copilărie fericită, pe iubita dezamăgită de bărbaţii din viaţa ei, pe cea care a dorit cu orice preţ să şteargă orice urme ale familiei sale, ale istoriei personale. „Coco Chanel” se citeşte pe alocuri mai mult ca o operă literară decât ca una de non-ficţiune graţie descrierilor pitoreşti, al accentului pus pe portretul realizat personajelor, al stilului bogat. Nu te aştepta la povestea unui succes deplin sau la o incursiune bine documentată în lumea modei, ultima carte de pe lista noastră e mai degrabă o încercare fascinantă de umanizare, de demitizare a unui simbol, şi una excelentă.

Tu ce părere ai despre cărţile de modă recomandate de noi? Ce astfel de titluri ne recomanzi, la rândul tău?