Primul gest al multor cititori, după ce printre degete le-a fluturat ultima filă a unei cărţi, este să îşi marcheze progresul literar pe popularul site Goodreads. Este o metodă de a mai prelungi puţin firul magic al cărţii, de a descoperi opiniile altor iubitori de beletristică şi poate de a valida părerea pe care o ai despre opera abia terminată. Goodreads nu oferă însă doar coroniţe de stele, ci s-a transformat într-o mişcare de susţinere a tinerilor autori, lipsiţi de experienţă. Şi pentru că este un loc din ce în ce mai frecventat de întâlnire a cititorilor şi scriitorilor de pretutindeni, topul celor mai bune cărţi, aşa cum este creionat de utilizatorii Goodreads, a devenit un adevărat standard în literatură. Cu peste 3 milioane de voturi, ediţia de anul acesta a Best Books of 2016 tocmai şi-a înscăunat favoriţii: descoperă alături de noi care sunt cele mai bune cărţi ale lui 2016, conform Goodreads, la cele mai importante categorii.

  1. Probabil cel mai dorit premiu în universul celor mai bune cărţi din 2016, Best Fiction îi este acordatres_001436f9e1d77ff141e997992978724e_450x450_nvte scriitoarei australiene Liane Moriarty pentru „Truly Madly Guilty”. Dacă îţi sună a poem de dragoste romanţios, înseamnă că nu te concentrezi pe cuvântul care trebuie din titlul romanului, respectiv guilty. Cartea urmăreşte firul unei reuniuni aparent nevinovate, la un grătar, de care trei cupluri sunt bântuite, experimentând în grade diferite sentimentul de vinovăţie. Amintirile lor se împletesc cu şocul, groaza sau regretul, sunt tulburate de eterna întrebare „dar dacă nu ne-am fi dus?” şi discută teme precum căsnicia, moartea iubirii, sexul vinovat sau prietenia amară, toate în stilul intim al autoarei. „Truly Madly Guilty” nu a fost tradusă şi la noi, dar, dacă vreţi să gustaţi din opera lui Liane Moriarty, vă recomandăm „Marile minciuni nevinovate”.

  2. Nu poţi contesta faptul că Stephen King este unul dintre marii res_dae82240ed2ed3158f23e32550a8c508_450x450_q7h4scriitori ai ultimelor decade, fie că eşti sau nu fan al literaturii horror. King a fost laureat în 2016 cu premiul Best Mystery & Thriller pentru „End of Watch”, ultima parte a trilogiei ucigaşului „Mercedes”. După ce a comis atrocităţi cărora le-au pus capăt detectivul Bill Hodges şi partenera sa Holly Gibney, criminalul Brady Hartsfield este internat la Lakes Region Traumatic Brain Injury Clinic. Deşi este redus la o stare vegetativă după ce a fost împuşcat în cap de Holly, răul clocoteşte în interiorul lui Brady, iar puterile sale supranaturale dau naştere unui val de sinucideri cărora Hodges şi Gibney trebuie să le facă faţă, înainte de a le cădea şi ei victime. Aşa cum te aşteptai, „End of Watch” nu este o carte sensibilă, plăsmuită din petale delicate de flori, ci o colecţie de fiori reci pe şira spinării, plină de un suspans terifiant, care te ţine cu sufletul la gură.

  3. Anul 2016 îi aparţine, fără doar şi poate, lui J.K. Rowling! Scriitoarea britanică şi-a încercat cu succes talentulres_18510efce2e44bb2bdffd7ab3ab8bdeb_450x450_e05s de scenaristă în succesul de box-office Fantastic Beasts and Where to Find Them, dar a redeschis şi robinetul cu magie şi a păşit surprinzător în universul Harry Potter, înlocuind cărţile pentru copii şi adolescenţi cu o piesă de teatru în două acte, scrisă alături de dramaturgii Jack Thorne (autorul pieselor Hope si Let the Right One In) şi John Tiffany (regizor Menajeria de sticla, Macbeth,Bacantele, Let the Right One In), “Harry Potter şi copilul blestemat”. De data aceasta, nu băiatul cu cicatrice este eroul poveştii, ci fiul său, Albus Severus Potter, care trebuie să poarte pe umeri nu numai greutatea imensă a numelor aparţinând unor personaje celebre, ci şi celebritatea tatălui său. Conţinând scenariul repetiţiei cu public a piesei care a avut premiera în iulie 2016, „Harry Potter şi copilul blestemat” a primit premiul Best Fantasy, cu nu mai puţin de 128.543 de voturi pentru!

  4. Ţi-e dor de romantismul unei poveşti de dragoste? Bătăile dulci ale inimii îţi vor fi intensificate de „It Endsres_45b41e1c1975cb8ec4b9faf3f277928e_450x450_bpvq with Us”,  de Colleen Hoover. Lily e prinsă între relaţia surprinzătoare, dar indecisă cu un neurochirurg arătos şi genial, Ryle Kincaid, şi prima sa mare dragoste, protectorul Atlas Corrigan. Laureată cu coroniţă de trandafiri a categoriei Best romance şi aflată printre cele mai bune cărţi din 2016 conform Goodreads, „It Ends with Us” nu e încă disponibilă şi la noi, dar, până la apariţie, îţi poţi intensifica freamătul inimii cu o altă carte celebră a autoarei „Ugly Love despre faţa urâtă a iubirii”.

  5. Pentru noi, zilele înecate în troiene de zăpadă, în care stăm în res_4f3cab0b6b4b686f022a40c1909d5316_450x450_qn71casă, protejaţi de căldura căminului, trebuie acompaniate neapărat de un science fiction bun. Bestsellerul „Morning Star”, de Pierce Brown, este exact ce ne trebuie în aceste momente. Ultima parte a trilogiei de succes „Red Rising” este o distopie care îl are drept protagonist pe Darrow, urmaş al lui Ender şi al lui Katniss Everdeen, care trebuie să lupte împotriva clasei conducătoare a unei lumi a viitorului, cei Aurii, inspirând lupta celor asupriţi şi conducând revolta finală. Până la apariţia celei mai bune cărţi din 2016 la categoria Best science fiction, poţi citi primele două părţi ale trilogiei, „Furia Roşie” şi „Furia Aurie”.

  6. E greu să nu o iubeşti pe Amy Schumer, una dintre cele mai talentate comediene actuale. Este ceea ce aures_0cc01d86c5100c8bc5ff6037e1f254a5_450x450_g214 gândit şi fanii Goodreads, care au votat „Girl with the Lower Back Tattoo” la categoria Best Humor în 2016. Amy îşi deschide sufletul în faţa cititorilor, cu curaj şi umorul satiric inteligent care îi este caracteristic. Să devorezi filele „jurnalului” ei e o experienţă intimă, asemănătoare unei aventuri pline de peripeţii alături de cele mai bune prietene în oraşul nebun: noi punem pariu că ar fi un cadou excelent pentru amica ta de suflet.

  7. Draco Incendia Trychophyton. Este una dintre cele mai noi res_8af956ddc79a138e104c168de99401af_450x450_ffsqmolime care afectează omenirea în „The Fireman” de Joe Hill, laureatul categoriei Best Horror. Dacă denumirea nu ţi s-a părut suficient de terifiantă, află că este vorba de combustie spontană, care ameninţă să ucidă întreaga populaţie a globului. Ca întotdeauna, apare un grup de supravieţuitori, conduşi de enigmaticul Fireman, dar te avertizăm că, şi după încheierea lecturii, flăcările îţi vor rămâne mult timp imprimate pe retină.

  8. Câştigătoarea premiului Best Memoir & Autobiography „Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi, nu este o carte înres_bb38406122cfe3cddd2af7d7d0de0c2d_450x450_9enp spiritul festiv al lui decembrie, ba dimpotrivă. Ea spune povestea unui neurochirurg, cu o familie frumoasă şi un viitor strălucit în faţă, care a fost diagnosticat, la vârsta de 36 de ani, cu cancer la plămâni. Meditaţia asupra mortalităţii este impregnată însă cu un mesaj pozitiv despre viaţă, care va reprezenta poate antidotul perfect la toate globurile sclipicioase de Crăciun.

  9. Dacă te aşteptai ca onorurile la categoria Best Young Adult Fictionres_0e2ace244aaa6c4359a7eca9150136f1_450x450_sc5f să fie acordate unei urmaşe a Bellei Swan, află că te înşeli: „Salt to the Sea”, de Ruta Sepetys, este orice, mai puţin o lectură uşoară. Povestea adolescenţilor refugiaţi din Germania celui de-al Doilea Război Mondial, care fug din calea „eliberatorilor” sovietici, îngroziţi în acelaşi timp de conaţionalii nazişti, are la bază fapte reale. Speranţa este amestecată cu oroare, inima ţi se frânge la gândul că asemenea tragedii chiar s-au petrecut, în timp ce un strop de mulţumire îşi face loc în sufletul tău: dacă aceasta este cea mai bună carte pentru adolescenţi din 2016, atunci universul cărţilor poate fi salvat de la năruire.

Tu ce părere ai despre premiile Goodreads, acordate celor mai bune cărţi din 2016? Ai citit vreuna dintre ele?