Creativitatea e una dintre cele mai importante atribute ale umanității. Experții afirmă că este capacitatea care a încurajat evoluția, imaginația fiind cea care ne diferențiază de celelalte specii. Fiind atât de definitorie pentru progresul omenirii, e de la sine înțeles că ne dorim să ne îmbunătățim cât se poate de mult creativitatea. Indiferent dacă ai sau nu un job considerat „creativ”, acest aspect te poate delimita de concurență, te poate ajuta să ai o viață mai împlinită și mai frumoasă și te va transforma, per total, într-un om mai fericit. Și cum ai putea dezvolta mai bine creativitatea dacă nu prin citit? Azi îți recomandăm 3 cărți care stimulează creativitatea: descoperă-le în rândurile de mai jos!

Cele mai bune cărți pentru a ți stimula creativitateaCuvântul „plagiat” ți se pare cel mai urât din lume? Deși nu suntem sub nicio formă de acord cu furtul intelectual, ce ai spune dacă am afirma că una dintre cele mai des vehiculate forme ale creativității este „împrumutul”, „copia”, „inspirația”? E ideea de la care pornește Austin Kleon într-una dintre cele mai inovatoare și mai sincere cărți despre creativitate, Steal Like an Artist: 10 Things Nobody Told You about Being Creative. Poate cel mai reprezentativ citat al autorului te va pune pe gânduri și te va face să îți schimbi percepția pe care o ai asupra creativității: „Dacă te afli vreodată într-o cameră în care ești cea mai talentată persoană, trebuie să ieși imediat de acolo”. Cu alte cuvinte, „fură” mereu de la cei din jur, asigură-te că te întovărășești de persoane care te inspiră pentru a-ți stimula creativitatea. E o idee cât se poate de logică, dacă pornești de la perspectiva că, după câteva milenii de evoluție în toate domeniile, e dificil să găsești ceva care să sune proaspăt, nou, diferit 100%. Marele merit al lui Kleon este că își convinge cititorii că nu e nevoie să fii un geniu, important este să fii tu, și nu, îndemnul său nu are deloc valoare de clișeu. Creativitate e o capacitate a fiecăruia dintre noi, tot ce trebuie să faci este să o descoperi, să o stimulezi, iar cea mai bună cale este aceea de a te inspira de la artiștii tăi preferați: „Nu vrei să arăți ca eroii tăi, vrei să vezi ca eroii tăi”, ne explică autorul într-un mod care pare…proaspăt de creativ. Practică, plină de exemple, de ilustrații și de exerciții, prima carte de pe lista noastră impresionează și datorită adaptabilităţii perfecte la epoca digitală. Te temeai că nu mai ai cum să fii creativ în era tehnologiei? Steal Like an Artist: 10 Things Nobody Told You about Being Creative ne învață că se poate!

Cele mai bune cărți pentru a ți stimula creativitatea

Următoarea carte de pe lista noastră îți va induce din start o stare pozitivă, pentru că nu te îndeamnă să fii creativ prin mijloace complicate și nici măcar să „furi”, ci…să te joci. Play: How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul de Stuart Brown pleacă de la o premisă extrem de interesantă: natura ne-a conceput astfel încât să ne dezvoltăm prin joc. E cât se poate de firesc, dacă iei în considerare faptul că etapa principală de evoluție și de dezvoltare a creierului, copilăria, e marcată de „joacă și joc”. În cuvintele autorului, „Adevărul este că jocul pare să fie una dintre cele mai avansate metode pe care natura le-a inventat ca să permită unui creier complex să se creeze pe sine”. Play: How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul nu e nici pe departe o poveste de adormit copiii, așa cum ar părea, deoarece Brown aduce în discuție interpretarea științifică a afirmațiilor sale, bazându-se pe neuroștiință, biologie, psihologie și științe sociale atunci când afirmă că cea mai mare greșeală pe care o comitem pe măsură ce înaintăm în vârstă, care ne afectează, printre altele, și creativitatea, este faptul că renunțăm să ne mai jucăm. Câteva dintre cele mai importante efecte pozitive ale jocului sunt, în viziunea autorului, dezvoltarea abilităților sociale, a adaptabilităţii, inteligenței, abilității de a rezolva probleme și, firește, a creativității. Așa că, dacă mai aveai nevoie de încă un îndemn de a crede în zicala „work hard play hard”, tocmai ți l-am oferit prin intermediul celei de-a doua cărți care stimulează creativitatea. Bonus: vei afla și modalități practice de a te juca, mai captivante decât „a te pune la mintea copiilor”, dacă aceste activități nu ți se par câtuși de puțin fascinante.

Cele mai bune cărți pentru a ți stimula creativitateaIncredibles, Wall-E, Toy Story, Up, Inside Out sunt numai câteva dintre filmele care au transformat Pixar într-unul dintre motoarele creativității universale. Și nu, nu e deloc vorba despre tehnicile de animație avansate, ci despre poveștile pline de emoții reale, de personajele autentice, de lecțiile de viață care te mișcă până la lacrimi. E de la sine înțeles că mintea briliantă din spatele Pixar e o sursă de inspirație extraordinară în ceea ce privește dezvoltarea propriului potențial creativ. Ed Catmull, cofondator al Studiourilor Pixar și președinte al Pixar Animation și Disney Animation e numele din spatele a nenumărate succese de casă și de critică, ceea ce îl face vocea perfectă pentru a trezi la viață imaginația noastră. „Creativity, Inc. Cum Să Depășești Forţele Nevăzute Care Stau În Calea Adevăratei Inspiraţii” e ultima carte de pe lista noastră, ideală pentru cei care vor să își stimuleze creativitatea, pentru managerii care doresc echipe mai performante și mai implicate, dar în esență pentru orice fan al animațiilor clasice, care visează să doboare cortina și să pătrundă în studiourile producătoare de… magie. „Dacă dai o idee bună unei echipe mediocre, o vor strica. Dacă dai o idee mediocră unei echipe briliante, fie o vor repara, fie vor renunța la ea și vor veni cu ceva mai bun”: iată una dintre cele mai bune descrieri ale modului în care funcționează creativitatea și cum poate schimba lumea.

Tu ce părere ai despre cele 3 cărți care stimulează creativitatea? Care dintre aceste titluri ți-a atras cel mai mult atenția?

Photo by Bryan Garcia on Unsplash