La o primă vedere, ai putea zice că cei faimoși și bogați nu au prea mult timp la dispoziție, însă cu toate găsim cărți scrise de vedete în toate librăriile. Actorii filmează mereu câte ceva, pleacă în turnee de promovare, dau interviuri, merg la sală, au grijă de familia lor printre picăturile rămase. Dar e posibil să ne înșelăm și ei să beneficieze, de fapt, de mult mai mult timp decât noi, ceilalți, martori uneori muți și neputincioși în fața celor 24 de ore dintr-o zi. Altfel nu ne putem explica cum de vedetele de film au timp să își încerce norocul în industria muzicală sau top-modelele să încerce marea cu sarea și, uneori, chiar să le iasă pasiența cu cinematografia.

Cele mai multe vedete, însă, flirtează cu literatura și, deși nu merită toate atenție, există câțiva reprezentanți ai industriei cinematografice pe care ți-ar face plăcere să-i și citești, nu doar să le admiri talentele actoricești. În fond, scrisul și actoria au câteva lucruri în comun: ambele cer o anume ușurință de comunicare, disciplină și puterea miraculoasă de a dispărea într-o lume care nu e legată de realitate. Iar următorilor actori le-a ieșit foarte bine întâlnirea cu literatura.

Cărți scrise de vedete pe care merită să le citești

Steve Martin. Cunoscut pentru umorul inconfundabil și parte din industria entertainment-ului încă din anii ‘60, actorul a scris cărți pentru copii, eseuri, piese de teatru și un roman scurt, Shopgirl, care a fost adaptat pentru cinema și în care actorul a și jucat unul din rolurile principale (alături de Claire Danes).

Viggo Mortensen. Actorul, cunoscut pentru rolul lui Aragorn din Stăpânul inelelor, are, pe lângă filmografia impresionantă, și o apetență pentru poezie, publicând des și în compania creațiilor artistice sau a fotografiilor pe care tot el le face. Și, de parcă asta nu ar fi de ajuns, Mortensen face asta uneori și în spaniolă și în daneză, limbi pe care le vorbește fluent. Un artist complet, excentric și extrem de talentat ale cărui Canciones del Invierno / Winter Songs sunt de neratat.

Hugh Laurie. Serialul House n-ar fi fost la fel fără el, iar scena muzicală ar fi fost mai tristă fără blues-urile interpretate de el. În 1996, a publicat un thriller intitulat Traficantul de arme care a devenit bestseller imediat și căruia actorul i-a scris și un scenariu pentru adaptare cinematografică.

Woody Allen. Numele lui Woody Allen nu a fost niciodată străin nici de controversă, nici de adorație, el fiind, fără îndoială, unul dintre cei mai de succes regizori ai secolului. Personaj complex, a regizat și a jucat în numeroase filme (cele mai multe cu premii prestigioase și mare priză la public), dar a cochetat și cu scrisul, fiind autorul mai multor piese de teatru și povestiri, dintre care Side Effects ar trebui să se regăsească pe orice listă de lectură.

Ethan Hawke. Dacă te-ai îndrăgostit de personajul Jesse din trilogia Before…, și noi credem că sunt mare șanse să fie așa, atunci te vei bucura să afli că fostul soț al Umei Thurman a și scris două romane foarte bine primite de public: The Hottest State și Miercurea Cenușii.

Din lumea muzicii, nu l-am putea uita pe Nick Cave și Moartea lui Bunny Munro sau Și a văzut asina pe înger, care dovedesc că poți fi în același timp și star rock, și tată, dar și puțin periculos, cu o înclinaţie naturală spre excentricitate, care face bine tuturor alter ego-urilor acestui  artist complet.

La fel de impresionante sunt și memoriile lui Patti Smith, Pe când eram doar niște puști, descriind viața tumultuoasă a anilor ’60-’70 și un portret sincer al artistei la tinerețe.

Aclamat pe scenă, dar și în librării este și Leonard Cohen, ale cărui romane (Joaca preferată, Frumoșii învinși) explorează relațiile interumane, deținând în repertoriul său talentul de a crea stări sau imagini care percutează și rămân întipărite, apanajul unui scriitor cu penița formată.

Pe voi ce cărți scrise de celebrități v-au impresionat?

Autor: Ioana Ristea