Dacă ar trebui să indicăm cine sunt cele mai potrivite persoane pentru a oferi recomandări literare, recunoaștem că bibliotecarii s-ar afla foarte sus pe lista noastră. Până la urmă, lucrează cu cărți, sunt permanent conectați la ultimele apariții și au de-a face zilnic cu cititorii și alegerile lor. De aceea am fost cum nu se poate mai încântați atunci când unii dintre cei mai renumiți bibliotecari americani, aparținând unor lăcașuri de cultură precum Brookline Booksmith, Harvard Book Store, Porter Square Books și Trident Booksellers & Café au acceptat să ne spună care sunt cărțile pe care le vor citi în această vară. Descoperă mai jos cele mai dorite recomandări literare: cărți citite de bibliotecari în vara 2019.

Cele mai bune recomandări literare: bibliotecarii îți spun ce să citeşti în această varăDestin, anatomia sufletului unei femei, elemente de realism magic, dar mai ales scriitură măiastră și întorsături de situație magistral operate. The Seven or Eight Deaths of Stella Fortuna a fost recent lansată și este deja considerată una dintre aparițiile de top ale lui 2019. Cartea va fi savurată mai ales de fanii Elenei Ferrante și ai lui Isabel Allende, fiind o poveste de familie cu secrete și drame pline de o intimitate captivantă. Stella a fost botezată după o soră mai mare, moartă pentru că tatăl Antonio a refuzat să o ducă la doctor. Protagonistă a numeroase incidente cu potențial fatal, fata e convinsă că e bântuită de fantoma surorii sale atunci când evenimente banale precum hrănitul porcilor sau gătitul îi pun viața în pericol. În cele din urmă, eroina noastră reușește să crească, devenind o tânără independentă, frumoasă și inteligentă, dar acum este supusă unui alt pericol: acela ca personalitatea sa să fie asfixiată de îndatoririle pe care societatea le impune unei femei, de a deveni soție și mamă. În momentul în care familia Stellei se mută din Italia în America, în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, inițial cititorul răsuflă ușurat, considerând că noul mediu, mai dezvoltat, îi va fi de folos tinerei, dar curând aceasta constată că noile provocări sunt doar diferite, nu și mai ușoare. The Seven or Eight Deaths of Stella Fortuna ne este recomandată de către Clarissa Hadge, manager la Trident Booksellers & Café, care subliniază că: „Nu este o carte ușoară, dar e bine scrisă și agreabilă”.

Cele mai bune recomandări literare: bibliotecarii îți spun ce să citeşti în această vară

Așa cum bibliotecarii subliniază, vara este perfectă pentru a citi povești remarcabile. Ai putea spune că între The Seven or Eight Deaths of Stella Fortuna și The Guest Book, a doua prezență de pe lista noastră, sunt destul de multe asemănări, dar, odată ce vei începe să le citești, vei realiza că titlurile sunt de fapt destul de diferite. Ambele opere sunt saga de familie, ambele jonglează cu evenimente din apropierea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar circumstanțele sunt opuse: dacă familia Fortuna e săracă, Miltonii sunt privilegiați, un vechi clan american care își petrece verile degustând mâncăruri alese și ascunzând secrete pe o insulă luxoasă din Maine. Cartea începe abrupt și te va fascina de la primele cuvinte grație unei tragedii pe care nu ți-o vom dezvălui acum, dar care schimbă cu totul viața soților Kitty și Ogden Milton. Ceea ce urmează e un spectacol al tragediei, al suferinței ascunse dibaci sub preșul bogăției, al celor mai intense sentimente camuflate sub masca privilegiilor. Din 1935 până în prezent, toți membrii familiei creionate atât de talentat de scriitoarea Sarah Blake par să urmeze un curs dinainte trasat, opinie care e împărtășită chiar și de sofisticata și feminista nepoată a lui Kitty, Evie, care, în ciuda formației sale intelectuale, acceptă că poate exista un destin care sfidează regulile altfel obiective ale istoriei. Dacă în cazul The Seven or Eight Deaths of Stella Fortuna cel mai mare atu au fost evenimentele intricate, la The Guest Book personajele sunt cele care atrag atenția. Fascinante, complexe, bine dezvoltate, ele vor deveni protagoniste ale unei cărți pe care nu o vei lăsa din mână în această vară. „Avocatul” lui Sarah Blake este Ellen Jarrett, buyer la Porter Square Books, care ne sfătuiește să nu ratăm această lectură în vara 2019: „E o poveste extraordinară, iar personajele sale sunt minunate. Îți va rămâne alături mult timp după ce ai terminat-o”.

Cele mai bune recomandări literare: bibliotecarii îți spun ce să citeşti în această varăSe spune despre Harper Lee, și pe bună dreptate, că a fost una dintre cele mai fascinante figuri ale literaturii. Omagiată cu nenumărate distincții literare pentru primul său roman („Să ucizi o pasăre cântătoare”), Lee părea să își fi trasat deja în față un itinerariu strălucit, dar, în realitate, ilustra autoare nu a mai publicat niciodată. Vânată în continuu de jurnaliști, retrasă, ascunzându-se de opinia publică, Harper Lee este și azi un mister pe care încercăm să îl descifrăm. Cea mai nouă operă de nonficțiune care încearcă să ne lămurească cine a fost de fapt autoarea clasicului american, „Furious Hours”, de Casey Cep, e o carte cum nu ai mai citit până acum. Particularitatea sa este aceea că spune două povești: cea a unei crime înfiorătoare și cea a vieții lui Harper Lee de după marele său succes. Atunci când și-a ajutat prietenul, pe Truman Capote, să scrie In Cold Blood, Lee a fost tentată să își dedice și ea talentul relatării unei omucideri, dar transformând-o într-o operă de ficțiune. Așa că a investigat un caz înspăimântător, care ne dă fiori și acum: în anii 70, Reverendul Willie Maxwell a fost acuzat că și-a ucis cinci membri ai familiei pentru a pune mâna pe asigurarea lor de viață. Firește, la mijloc au fost aruncate și suspiciuni de voodoo, dar povestea merge și mai departe de atât. La înmormântarea unei dintre victimele sale, însuși Maxwell este ucis, iar avocatul său, Tom Radney, decide în mod straniu să reprezinte criminalul propriului său client. După ce își achită încă și mai surprinzător noul reprezentat, Radney este intervievat de Harper Lee, care are toate premisele pentru a scrie un roman și mai măreț decât „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Ceea ce nu s-a întâmplat….niciodată. De vină să fie teama de eșec, moralitatea, incapacitatea de a reda o poveste atât de tumultuoasă? Nu vom ști niciodată cu siguranță, dar Casey Cep încearcă să afle și ne va fermeca atât cu perorația sa, dar și cu personajele puternice, fascinante: Furious Hours este ceea ce ne-ar fi putut dărui Harper Lee, dacă zeii literaturii ar fi fost buni cu noi. Opera e călduros recomandată, numărându-se printre cele 3 cărți citite de bibliotecari în vara 2019.

Tu ce părere ai despre aceste cărți citite de bibliotecari în vara 2019? Care dintre aceste titluri își vor face loc și pe raftul tău?

Photo by Christian Wiediger on Unsplash