Pe 15 noiembrie America sărbătorește I Love to Write Day, cu siguranță o festivitate pe care ne-ar fi plăcut să o împrumutăm și noi, la rândul nostru. Creată în 2002 de scriitorul de nonficțiune și de literatură motivațională John Riddle, autor a peste 30 de cărți, sărbătoarea națională a început să fie împrumutată de tot mai multe state și aduce laolaltă oameni care iubesc cărțile. Ce e mai important e că I Love to Write Day nu e neapărat asociată cu scriitorii celebri, cât mai degrabă cu cei care se află la început de drum sau pur și simplu cu aceia dintre noi care cunosc puterea cuvântului scris. Fie că alegi să îți exprimi sentimentele printr-o poezie, că începi acel roman la care ai visat toată viața sau că scrii un editorial despre problemele care te preocupă, Love to Write Day merită neapărat celebrată. Noi îți recomandăm în acest sens sfaturi de la autori celebri pentru scriitori începători sau pentru aceia dintre noi care concep povești pentru propria plăcere sau pentru bucuria celor din jur, fără a fi interesați de vreun câștig. Iată care sunt povețele pe care să te bazezi în rândurile de mai jos!

Cele mai bune sfaturi de la autorii celebri pentru scriitorii începătoriDacă sună ca și cum ar fi scris, rescriu” (Elmore Leonard)

Una dintre principalele greșeli pe care le face un autor debutant este aceea de a polei prea mult stilul său. Rescrie, după sfatul lui Elmore Leonard, până ce conținutul tău seamănă cu ceea ce și-ar spune doi oameni obișnuiți într-o conversație la fel de normală.

Nu-mi spune că luna strălucește, arată-mi licărirea luminii pe sticlă spartă.” (Anton Cehov)

O exprimare mult mai poetică a clasicului „Show, don’t tell”: arată, nu spune ce se întâmplă.

Abilitatea scriitorilor de a-și imagina ceea ce nu le e caracteristic, de a familiariza straniul și de a mistifica familiarul este testul puterii lor”. (Toni Morrison)

Morrison ne oferă aici unul dintre cele mai sugestive sfaturi de la autori celebri: acela de a preamări puterea imaginației, așa cum scriitoarea americană a făcut-o cu prisosință în „Cântecul lui Solomon”.

Renunță la ideea că vei termina vreodată. Pierde șirul celor 400 de pagini și scrie câte o pagină pe zi, dacă te ajută. Apoi, când totul e gata, vei fi întotdeauna surprins”( John Steinbeck)

Mulți dintre scriitorii începători renunță la mijloc de drum pentru că li se pare că misiunea la care s-au înhămat e imposibilă. După cum spune autorul minunatului „Șoareci și oameni”, scrie întotdeauna nu pentru a încheia romanul, ci pentru a-l trăi.

Ucide-ți preferații, ucide-ți preferații, chiar și atunci când îți frânge mica inimă egocentrică de scrib. ” (Stephen King).

A nu se înțelege de aici că este musai să ucizi de îndată orice personaj care te încântă. Stephen King insista de asemenea să tai și pasajele care ți se par cele mai artistice, oricât de mult ai ține la ele. Le poți aduna într-un document separat de unde să le admiri mereu în tăcere.

Ține minte: atunci când oamenii îți spun că ceva e în neregulă sau nu funcționează pentru ei, au întotdeauna dreptate. Atunci când îți spun exact ce cred că e în neregulă sau care e soluția, se înșală aproape întotdeauna”. (Neil Gaiman)

Cu alte cuvinte, ține cont și respectă întotdeauna feedback-ul pe care îl primești de la cititorii tăi, dar nu le permite niciodată să decidă în ce direcție se va îndrepta scrierea ta.

Ceea ce încerc să fac este să scriu. Pot să scriu pentru două săptămâni „pisica stătea pe preș și asta pentru că nu era un șoarece”. Și poate suna ca cel mai plictisitor și îngrozitor lucru din lume. Atunci când scriu, scriu. Și apoi e ca și cum muza ar fi convinsă că sunt serioasă și ar spune: „OK,OK, o să vin”. (Maya Angelou).

Cu alte cuvinte, cei mai buni scriitori sunt făcuți din perseverență.

Dacă folosești dialog, rostește-l tare pe măsură ce scrii. Doar așa va suna precum vorbirea”. (John Steinbeck)Cele mai bune sfaturi de la autorii celebri pentru scriitorii începători

E atâta sinceritate într-unul dintre cele mai bune sfaturi de la autori celebri pentru scriitori începători.

Dacă vrei să fii scriitor trebuie să faci cu precădere două lucruri, mai mult decât orice altceva: să citești mult și să scrii mult”. (Stephen King)

Dacă pare prea simplu pentru a se dovedi și de efect, înseamnă că nu ai pus cu adevărat povața lui King în aplicare.

Îți place să scrii? Sperăm să fi pus și noi umărul la geniul care poți deveni cândva cu aceste sfaturi de la autori celebri pentru scriitori începători. Care dintre cuvintele pline de duh de mai sus a rezonat cu inima ta?