Preferințele literare ale devoratorilor de cărți nu coincid întotdeauna, ceea ce este un fapt mai mult decât binevenit! Considerăm că există loc pentru orice scriitor, pentru orice gen și specie în literatură, iar diversitatea e un factor pe care îl vom susține oricând. Plăcerea de a citi e legată tocmai de darul pe care îl au cărțile, de a ne înțelege, de a se mula perfect pe preferințele noastre. Însă, pe de altă parte, există și cărți ce au marcat istoria omenirii și care s-au adresat, în mod extraordinar, unei părți extinse a cititorilor. Sunt titluri pe care, vrând nevrând, ai pus și tu ochii, și de care orice îndrăgostit de lectură a auzit, indiferent dacă le-a parcurs sau nu. Azi le oferim întâietate, mai ales că se potrivesc de minune cu ceea ce sărbătorim pe 8 septembrie, atunci când ONU a promulgat Ziua Internațională a Alfabetizării, o parte integrantă a agendei de dezvoltare pe care o are organizația mondială. Sperăm ca toată populația globului să se bucure de dreptul de a citi, iar cele mai citite cărți din istoria omenirii să reprezinte un motiv în plus pentru ca oamenii de pretutindeni să se scuture de întunericul necunoașterii!

Iată care sunt titlurile ce au spart nu numai recordurile de vânzări, ci și pe cele de cititori, conform unui raport ce ia în calcul vânzările din  ultimii 50 de ani!

Cele mai citite cărți din istoria omeniriiCea mai citită carte a tuturor timpurilor este Biblia! Fie că acest fapt te uimește sau nu, lucrarea de căpătâi a spiritualității creștine a vândut nu mai puțin de 3,9 miliarde de ediții în ultimii 50 de ani, o cifră cu siguranță impresionantă. Alcătuită din Vechiul și din Noul Testament, Biblia „câștigă” fără drept de apel competiția cu celelalte opere scrise ale omenirii, și nici nu e de mirare: e considerată de mulți ca fiind lăcașul sfânt al tuturor învățămintelor, cunoștințelor și lecțiilor de viață de care are nevoie umanitatea. Astfel, indiferent de credința ta, e recomandat să îi străbați măcar o dată paginile, pentru a descoperi dacă poți regăsi înlăuntrul ei alinarea și speranța de care ai nevoie, așa cum au făcut-o nu milioane, ci miliarde de oameni. Fie că o considerăm lucrare de ficțiune sau cea mai importantă carte a tuturor timpurilor, un lucru e cert: nu putem contesta faptul că, sfinte sau nu, cuvintele sale sunt cele mai citite din istoria omenirii!

Cele mai citite cărți din istoria omenirii

China e cea mai populată țară a lumii, așa că era de așteptat ca, după Biblie, una dintre operele sale reprezentative să ocupe poziția secundă în topul celor mai citite cărți ale tuturor timpurilor. Numai în ultimii 50 de ani, Quotations from Chairman Mao Tse-Tung a vândut 820 de milioane de exemplare, ceea ce înseamnă aproape un miliard de ediții vândute. Cartea conține un cumul de citate din speech-urile și scrierile lui Mao Zedong, fostul conducător al Partidului Comunist din China. A fost publicată în 1964 și distribuită pe tot parcursul Chinei. Unul dintre motivele pentru care a avut parte de atât de mult succes comercial este legat de formatul său: micuța carte roșie era ușor de înghesuit în orice buzunar, ceea ce i-a facilitat trecerea din mână în mână și accesul fulminant în istorie. Bineînțeles, și faptul că al doilea titlu de pe lista noastră de cele mai citite cărți reprezenta la un moment dat un cadou obligatoriu pentru cei care își întemeiau o nouă familie a contribuit la ascensiunea sa triumfătoare. Azi, Quotations from Chairman Mao Tse-Tung e mai degrabă un obiect al nostalgiei, dar vânzările continuă să crească, fiind cumpărată pentru a fi dăruită apoi ca suvenir turistic de către cei care au vizitat cea mai mare națiune a lumii. La fel ca în cazul Bibliei, îți recomandăm să îi testezi gustul, indiferent de opțiunile și orientările tale politice.

Cele mai citite cărți din istoria omeniriiE probabil de la sine înțeles faptul că vom desăvârși podiumul celor mai citite cărți din istorie cu saga fantasy a timpurilor noastre, cartea de care oricine a auzit și pe care majoritatea am citit-o: epopeea Harry Potter. E, fără urmă de îndoială, fenomenul literar al începutului de mileniu, opera care a redeșteptat dragostea pentru lectură în inimile copiilor, adolescenților, adulților. Se spune despre J.K.Rowling că a scos de la naftalină genul fantasy, scuturându-l de praf după dispariția lui J.R.R. Tolkien și a lui C.S.Lewis. Englezoaica a făcut însă mult mai mult: a dat naștere unor generații de cititori, e „nașa” tuturor numelor mari ale fantasy-ului de acum și a prilejuit scrierea a numeroase epopei, toate plecând de la prestigiul pe care Harry Potter, Ron Weasley, Hermione Granger și inamicul lor numărul unu, Voldemort, l-au câștigat. Și pentru faptul că încă mai citim cărți acum, în plin mileniu trei, îi putem mulțumi și lui J.K.Rowling, imaginației sale debordante și celor 400 de milioane de exemplare pe care Harry Potter le-a vândut.

Cele mai citite cărți din istoria omenirii

Un critic inteligent a spus că cititorii se împart în două mari categorii: cei care au citit „Stăpânul inelelor” și cei care urmează să o facă. Precursoarea epopeii cu vrăjitori a lui J.K.Rowling, povestea hobbiților, a elfilor și a celorlalte ființe fantastice pornite să salveze lumea de maleficul Sauron, a vândut până în prezent 103 milioane de exemplare. Inspirată, se spune, de teama lui Tolkien de ascensiunea nazismului și de pericolul pe care acesta îl reprezenta pentru Vest, saga de căpătâi a fantasy-ului pornește de la legendele din folclorul britanic și conturează una dintre cele mai frumoase aventuri ale tuturor timpurilor. Bunătatea, speranța, curajul, alături de întuneric, teamă, război, toate marile teme ale umanității sunt abordate în epopeea lui Frodo și a amicilor săi. Să spui despre „Stăpânul inelelor” că e o capodoperă epică e puțin, iar noi nu ne vom hazarda să o numim o carte nemuritoare: faptul că Amazon este pe cale să producă cel mai scump serial al tuturor timpurilor pornind de la scrierile lui Tolkien spune multe despre acest fenomen.

Cele mai citite cărți din istoria omeniriiCine încheie oare topul cinci al celor mai citite cărți din istorie? Nu vei fi uimit, considerăm noi, să afli că este vorba despre una dintre „isteriile” literare ale anilor trecuți, „Alchimistul”. Coelho a vândut numai în România peste un milion de exemplare, ceea ce e, cu siguranță, un record absolut, cu care sperăm că scriitorul brazilian știe că trebuie să se mândrească. A cincea cea mai bine vândută carte a tuturor timpurilor a fost tradusă în 81 de limbi și a fost comercializată în nu mai puțin de 65 de milioane de exemplare! De fapt, Coelho a avut, per total, vânzări de peste 215 milioane de ediții, ceea ce îl transformă într-unul dintre cei mai bine cotați romancieri ai tuturor timpurilor. Înainte de a-l blama, poate este momentul să îl redescoperi așa cum e, scăpat de greutatea celebrității, de povara faimei incredibile: cartea sa ascunde o pildă simplă, dar neîndoios înțeleaptă, aventura unui păstor care pornește în călătoria de descoperire a unei comori și ajunge în schimb să fie martor al unei revelații interioare extraordinare. Am putea spune că brazilianul a dat curs dragostei pentru scrierile motivaționale ale prezentului și credem că nu ne-am înșela, ceea ce exprimă și mai bine cât de profund a influențat omenirea.

Tu ce părere ai despre clasamentul celor 5 cele mai citite cărți din istorie? Ești surprins de aceste titluri? Se numără vreunul dintre ele și printre preferatele tale?