În luna martie sărbătorim femeia, şi ce prilej mai frumos pentru noi de a rememora scriitoarele care se află pe buzele tuturor în ultimii ani? În artă, literatură, societate, femeile afirmă tot mai răspicat că sunt victime ale discriminării, iar mişcări precum #timesup sau #metoo atrag atenţia asupra acestui fenomen. Din fericire, scrisul e numai în vocabular la masculin, iar istoria ne-a dovedit că avem autoare nenumărate, cu talent, viziune, imaginaţie la fel de fecunde precum ale scriitorilor. Ne reamintim de numai câteva dintre cele mai prolifice peniţe la genul feminin ale ultimilor ani, în rândurile de mai jos! Descoperă cele mai de succes scriitoare ale momentului!

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiCeremoniile de decernare a premiilor în televiziune au avut două protagoniste în acest an: „Povestea slujitoarei” şi „Marile minciuni nevinovate”, devansând nume mari precum „Urzeala tronurilor” sau „The Crown”. Ambele sunt scrise de femei, şi vom începe lista noastră cu autoarea primei dintre ele, Margaret Atwood. Canadiana ne-a fermecat cu eseurile, poeziile, dar mai ales cu distopiile ei, dintre care „The Handmaid’s Tale”, publicată în 1985, reţine toată atenţia acum. Prefigurând un viitor politic totalitar, în care femeile sunt subjugate într-o societate patriarhală misoginistă, romanul pare să ţintească spre aspecte ale realităţii de azi, ceea ce i-a transformat autoarea într-una dintre campioanele la încasări din literatură din 2017. Cu o altă operă transformată în mini-serie de Netflix la finalul lui 2017, „Alias Grace”, şi un nou roman publicat în 2016 şi tradus la noi anul trecut, de data această o reinterpretare contemporană după Shakespeare, „Pui de cotoroanţă”, Margaret Atwood se dovedeşte una dintre cele mai de succes scriitoare ale momentului. Iar criticii sunt de acord cu cititorii: Atwood a câştigat premiile Arthur C. Clarke, Prince of Asturias, The Booker Prize, şi tot mai multe voci o susţin ca fiind cât de curând laureata Premiului Nobel. Noi îi ţinem pumnii!

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiCu a doua scriitoare de succes a ultimilor ani lucrurile stau puţin diferit: nu doar cărţile ei fascinează cititorii, ci şi viaţa sa personală, sau mai bine zis lipsa accesului la ea. Într-o lume în care autorii au nevoie de PR şi de prezenţa în viaţa publicului ca de aer pentru a vinde, Elena Ferrante e un mit. Autoarea Tetralogiei Napolitane are încasări de milioane de euro, s-a numărat printre favoritele la decernarea Premiului Nobel pentru literatură în 2017, a fost numită de revista Time printre Cele mai influente 100 de personalităţi în 2016 şi de New York Review printre cei 10 scriitori de top ai aceluiaşi an. Cu toate acestea, Elena Ferrante este doar un pseudonim, despre care ştim doar că aparţine unei femei. Publicul larg nu o cunoaşte, deşi câteva nume importante din publishing au reuşit să ia contact cu ea. Din 2018, Ferrante va deveni editor The Guardian şi se va reîntoarce şi la scris, afirmând însă că s-a săturat de ficţiune. Noi abia aşteptăm să descoperim cu ce ne va încânta autoarea „Prietenei mele geniale”, deşi nu ne putem întreba: oare va mai fi la fel de iubită dacă va ridica în sfârşit cortina şi va transforma mitul în realitate?

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiDacă Elena Ferrante cucerea culmile literare şi datorită misterului care o înconjoară, Donna Tartt este celebră nu doar graţie stilului ei plastic, ci şi faptului că…scrie rar. La prima vedere, ne vine greu să credem că una dintre cele mai de succes scriitoare ale momentului a publicat până acum doar 3 cărţi: „The Secret History” în 1992, „The Little Friend” în 2002 şi aclamatul „The Goldfinch” (tradus şi la noi, „Sticletele” ) în 2013, recompensat cu Premiul Pulitzer. Tartt face însă parte din acea categorie de scriitori care preferă să petreacă 10 ani clocind o idee de geniu, afirmând că a încercat să scrie mai repede…şi nu a funcţionat. Apreciată nu doar pentru talentul literar, dar şi pentru stilul vestimentar şi considerată una dintre cei mai cool artişti, scriitoarea se bucură de un adevărat cult, având fani nenumăraţi peste Ocean. Pe lângă Pulitzer, a fost omagiată cu WH Smith Literary Award şi inclusă în lista Time a celor mai influenţi 100 de oameni în 2014.

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiUnul dintre fenomenele literare ale ultimilor ani a fost thriller-ul psihologic, iar „Fata din tren” s-a încadrat perfect în peisaj. Multe s-au spus despre profilul acestor cărţi: trebuie neapărat să includă cel puţin un personaj feminin, un narator necreditabil şi  cuvântul „fată” în titlu. Însă, dincolo de speculaţii, un adevăr rămâne indiscutabil: Paula Hawkins se numără printre cele mai de succes autoare ale ultimilor ani. A vândut mai mult de 20 de milioane de copii din bestseller-ul său de debut, transformat şi într-un film ce o are drept protagonistă pe Emily Blunt, iar averea ei era estimată în 2017, înainte de publicarea celei de-a doua cărţi, „În ape adânci”, la 10 milioane de lire sterline. Contrariată şi oarecum speriată de succesul său, Hawkins afirmă că încă învaţă să se obişnuiască cu faima literară, iar noi îi urăm spor la scris în continuare.

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiDacă am menţionat-o pe Paula Hawkins, nu puteam să nu o includem în lista noastră pe Gillian Flynn, cea care ne-a adus-o pe terifianta, provocatoarea, fermecătoarea Amy Dunne din „Fata dispărută”. Bestseller-ul a vândut aproape 10 milioane de exemplare şi a fost transformat într-un film nominalizat la Globul de Aur şi la Oscar. Pe lângă Gone Girl, Flynn a cucerit publicul cu Dark Places (la rândul său ecranizat cu Charlize Theron în rolul principal) şi Sharp Objects, pe care HBO îl va lansa sub formă de serial în acest an, cu Amy Adams ca protagonistă. Una dintre cele mai de succes autoare ale momentului nu stă degeaba şi momentan este ocupată să scrie „cea mai întunecată carte a sa de până acum”, a cărei acţiune se petrece pe fundalul unei crime din anii 70. Noi abia o aşteptăm!

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiA fost comparată cu un Dickens post-modern, inclusă printre cele mai importante 20 de personalităţi ale tuturor timpurilor din Marea Britanue şi face parte din The Royal Society of Literature, alături de Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro şi J.K.Rowling. E vorba de Zadie Smith, autoarea, prin altele, a uluitorului „Dinţi albi”, roman de debut transformat în bestseller şi atât de iubit, încât a fost enumerat de Time printre cele mai bune romane scrise în limba engleză, în perioada 1923-2005. Zadie Smith a scris ficţiune şi non-ficţiune, ne-a încântat cu romane captivante şi cu povestiri fascinante, dar şi cu eseuri profund revelatoare. Nu ar fi putut să lipsească de pe lista celor mai de succes autoare ale momentului.

Cele mai de succes scriitoare ale momentuluiNu am fi putut încheia lista celor mai de succes scriitoare ale momentului fără unul dintre cele mai cunoscute nume din literatură, J.K.Rowling. „Mama” lui Harry Potter are semnătura pusă peste o franciză care valorează mai mult de 1 miliard de dolari, a vândut peste 450 de milioane de cărţi numai din seria micuţului vrăjitor şi este primul autor miliardar. Vestea şi mai frumoasă este că Rowling a pierdut statutul de miliardar, dar nu din cauza capriciilor, ci pentru că donează constant sume imense din averea sa. Scriitoarea şi-a încercat şi peniţa de autor de cărţi cu detectivi, sub pseudonimul Robert Galbraith. După succesul fulminant cu Harry Potter, englezoaica a revenit în atenţia lumii literare cu „Animale fantastice şi unde le poţi găsi”, scenariul unei serii de filme din care prima parte a încasat aproape un miliard de dolari, avându-i drept protagonişti pe Eddie Redmayne şi Johnny Depp.

Ştim că, restrânşi de spaţiu, nu am făcut dreptate tuturor autoarelor de succes ale ultimilor ani, aşa că sperăm că vei completa și tu lista noastră cu exemple de scriitoare de succes pe care le iubeşti!