Fiecare dintre noi a avut parte de clipe de chin după încheierea unei mari iubiri sau de momente de tensiune atroce, la moartea unei relații din care nu mai voia să facă parte. Dar, dacă ai impresia că ai supraviețuit unor evenimente îngrozitoare, lista de mai jos îți poate schimba cu totul perspectiva: îți prezentăm câteva dintre cele mai dureroase despărțiri din literatură, care le-au pricinuit protagoniştilor necazuri prin comparație cu care propriile noastre supărări pălesc.

Cele mai dureroase despărțiri din literaturăÎncercăm să delimităm ficțiunea de realitate în romanul semi-autobiografic „Maitreyi” și ne concentrăm pe natura relației dintre frumoasa indiană și naratorul Allan. Controversata poveste de dragoaste, trăită cu o patimă mistuitoare, se încheie dramatic: după ce sora sa, Chabu, le povestește părinților despre gesturile de intimitate ale celor doi îndrăgostiți, protagonistul este izgonit din casa inginerului Narendra Sen și îi este interzisă revenirea, plecând să își vindece sufletul într-un bungalou din Himalaya. Dar Maitreyi este cea care trăiește cea mai urâtă latură a despărțirii: constant bătută de părinți pentru a mărturisi natura relației sale interzise, alege să se dăruiască vânzătorului de fructe, cu scopul de a fi alungată și a-și regăsi apoi iubitul, eveniment pe care îl descoperim a fi improbabil, în chiar cuvintele lui Allan „Şi dacă n‑ar fi decât o păcăleală a dragostei mele? De ce să cred?”, ceea ce face ca despărțirea dintre cei doi amanți să fie și mai zbuciumată.

Cele mai dureroase despărțiri din literatură„A fi sau a nu fi”, aceasta este întrebarea! Dacă ai impresia că ai trăit o poveste zbuciumată de dragoste, aruncă un ochi asupra relației condamnate încă de la început dintre Hamlet și Ofelia. Prințul danez în căutare de răzbunare pe unchiul ce i-a ucis tatăl nutrește sentimente mai dulci pentru fiica sfătuitorului regal, Ofelia, dar, din păcate, dragostea e subjugată de ură și intrigile politice. Una dintre puținele victime inocente într-o piesă de teatru plină de morți sângeroase, Ofelia este nevoită să ofere înapoi dovezile de dragoste și cadourile primite din partea prințului, e umilită de acesta, în încercarea de a arăta că nu îi pasă, își pierde tatăl de mâna accidentală a iubitului, și, ca urmare, înnebunește și se sinucide. Mai poți privi cu pizmă propria relație eșuată, după o asemenea demonstrație de despărțiri din literatură?

Cele mai dureroase despărțiri din literaturăCu greu îți poți imagina că în romanele dulcege ale lui Jane Austen pot exista despărțiri dureroase, dar cea dintre tiza autoarei Jane Bennet (sora mai mare a mai celebrei Elizabeth, protagonista din „Mândrie și prejudecată”) și Charles Bingley își merită această categorisire. Deși Charles se află sub influența mândrului său prieten Mr Darcy, comportamentul sau față de cea mai mare dintre surorile Bennet este incalificabil, chiar și după standardele moderne, darmite după cele victoriene: după o atracție fizică imediată și câteva flirturi nevinovate care echivalau, după rigorile societății, cu un pas sigur spre logodnă, Bingley părăsește domeniul său pentru a merge să petreacă iarna la Londra, fără nicio explicație față de Jane. Fata află, mai mult, că cel pe care îl iubea era pe punctul de a se căsători cu Georgina Darcy, așa că își face repede bagajele și merge să ceară explicații. Este întâmpinată nu de iubitul așa-zis trădător, ci de sora acestuia, care nu își ascunde dezgustul față de condiția sa umilă și nu este nici măcar vizitată de Bingley, ceea ce o determină să se întoarcă acasă neconsolată și cu reputaţia zdruncinată. Mai contează, în fața unei asemenea despărțiri din literatură, că cei doi rămân până la urmă împreună?

Cele mai dureroase despărțiri din literaturăUită de varianta Disney în care, așa cum e obiceiul, totul se termină cu bine: în basmul original, aparținându-i lui Hans Christian Andersen, „Micuța sirenă” nu trăiește nici pe departe o poveste de dragoste tandră și romantică. Dimpotrivă, după ce își oferă vocea în schimbul unor picioare cu care să poată păși în urma prințului pe care îl iubește, Micuța Sirenă se apropie de bărbatul viselor sale, numai pentru a-l vedea căsătorindu-se cu prințesa din regatul vecin, despre care el credea că îl salvase de la înec. Fiindu-i imposibil să îi spună adevărul, eroina este nevoită să înfrunte moartea și i se oferă posibilitatea de a redeveni sirenă, cu condiția să își ucidă cu sânge rece fostul interes amoros. Așa cum era de așteptat de la o viitoare prințesă Disney, ea refuză, dar, în loc să dispară, așa cum se aștepta, este transformată într-un spirit pur, legat de pământ. Până ce își primește însă sfârșitul optimist din poveștile Disney, Micuța Sirenă tot este protagonista uneia dintre cele mai dureroase despărțiri.

Cele mai dureroase despărțiri din literaturăSă ne imaginăm cuplul perfect: frumoși, inteligenți și realizați în viață, dar în continuare pasional îndrăgostiți unul de celălalt. Să discernem apoi printre umbre și să privim adevărata fațetă a relației lor, așa cum ne este ea înfățișată în „Fata dispărută”, de Gillian Flynn. Dacă nu integrezi despărțirea lui Amy și Nick printre cele mai dureroase din istoria literaturii, ne îngrijorăm în legătură cu viața ta sentimentală. După ce realizează că soțul său o înșală, Amy își înscenează propria moarte, fabricând chiar și o sarcină falsă și descriind totul într-un jurnal care urma să îi incrimineze soțul. Chiar dacă mica ei farsă este demascată, la un moment dat, tot îl considerăm pe Nick partea-victimă a unei despărțiri cel puțin…neplăcute, cu toate că, la un moment dat, putem ajunge să îl considerăm perfect îndreptățit să facă parte din ea. Cu doi naratori necreditabili, „Fata dispărută” a dat naștere unui întreg val de thrillere în care nimic, nici măcar despărțirile, nu sunt ceea ce par.

Tu ce părere ai despre cele mai dureroase despărțiri din literatură? Ce altă poveste ai încadra pe lista noastră?