Dragostea sfâşietoare e în puţine locuri la fel de bine descrisă precum într-o carte. Agonia, dezamăgirea, tumultul sufletesc, disperarea şi tot amalgamul de sentimente pe care altfel nu le-ai putea numi redevin inteligibile prin intermediul rândurilor copleşitoare. Punând accent pe simplitate sau, dimpotrivă, pe metafore care să exprime artistic sentimentul pierderii, mai jos vei găsi câteva dintre cele mai emoţionante citate despre inimi frânte din literatură.

„Într-adevăr – de ce să nu o recunosc – în acele momente inima mi se frângea”. („Rămăşiţele zilei”, Kazuo Ishiguro).

Cele mai emoţionante citate despre inimi frânte din literaturăLaureatul cu premiu Nobel al anului trecut a reuşit să portretizeze în Stevens majordomul britanic perfect: reţinut, demn, de o politeţe impecabilă. Deşi citatul de mai sus despre inimi frânte pare la prima vedere mult prea simplist pentru a fi considerat sfâşietor, tocmai sinceritatea sa, lipsa de pretenţii, atât de neobişnuită la un personaj articulat, cu un limbaj mereu formal şi rafinat, este peste măsură de tragică şi dureroasă.

„Aminteşte-ţi acum şi atunci că există un bărbat care ar muri pentru a ţine pe cineva pe care iubeşti lângă tine” („Poveste despre două oraşe”, Charles Dickens).

Sydney Carton este, fără urmă de îndoială, unul dintre cele mai tragice personaje din istoria literaturii, iar sacrificiul suprem pe care îl face, pentru ca femeia pe care o iubeşte să poată trăi alături de cel de care e îndrăgostită, conturează unul dintre cele mai emoţionante citate despre inimi frânte din literatură.

„Zâna s-a mai uitat o dată la prinţ, apoi s-a azvârlit în apă şi deodată a simţit că i se preface trupul în spumă”. („Mica sirenă”, Hans Christian Andersen)

Uită de varianta înfrumuseţată de la Disney;  basmele, în varianta lor originală, sunt arareori însoțite de happy-end, iar „Mica sirenă” e una dintre cele mai puţin optimiste dintre ele. Povestea dragostei sfâşiate îşi are expresia sublimă în acest citat care nu are cum să nu te lase cu ochii în lacrimi.

Dar în acea după-amiază s-a întrebat, cu infinita sa capacitate pentru iluzii, dacă o asemenea indiferenţă lipsită de milă nu era un subterfugiu pentru a ascunde chinurile dragostei” („Dragoste în vremea holerei”, Gabriel Garcia Marquez).

Cele mai emoţionante citate despre inimi frânte din literaturăSimptomele dragostei seamănă cu cele ale holerei, ne-a învăţat marele scriitor sud-american într-una dintre cele mai iubite opere ale sale, în esenţă povestea unei inimi frânte, cea a lui Florentino Ariza. Citatul de mai sus exprimă perfect cât se poate auto-iluziona o inimă frântă pentru a-şi masca durerea.

„M-am gândit la toţi ceilalţi care au încercat să o lege de ei şi au pierdut. Aşa că m-am opus impulsului de a-i arăta cântecele şi poemele pe care le scrisesem, ştiind că prea mult adevăr poate distruge. Şi dacă asta însemna că nu era în întregime a mea, şi ce dacă? Aş fi fost mereu cel la care s-ar fi întors fără teamă sau întrebări sau recriminare. Aşa că nu am încercat să o câştig şi m-am mulţumit cu acest joc frumos. Dar a fost mereu o parte din mine care a sperat la mai mult, aşa că a fost mereu a parte din mine care a fost nebună”. („Teama înţeleptului”, Patrick Rothfuss)

Inimile frânte se hrănesc cu resemnare, iar acest adevăr a fost atât de simplu şi totodată emoţionant exprimat în partea a doua din „Cronicile ucigaşului de regi: Teama înţeleptului” de Patrick Rothfuss.

Cele mai emoţionante citate despre inimi frânte din literaturăAcum abia îmi arăţi cât ai fost de crudă… crudă şi falsă. De ce m-ai dispreţuit? De ce ţi-ai trădat propria-ţi inimă, Cathy? Nu găsesc nici un cuvânt de mângâiere. Meriţi să suferi. Tu te-ai ucis singură. Da, poţi să mă săruţi şi să plângi, poţi să-mi storci sărutări şi lacrimi: ele te vor arde… te vor condamna. M-ai iubit… atunci cu ce drept m-ai părăsit? Cu ce drept… răspunde-mi… m-ai părăsit pentru un biet capriciu pe care l-ai simţit faţă de Linton? Căci nici suferinţa, nici degradarea, nici moartea, nici Dumnezeu şi nici Satana nu ne-ar fi putut despărţi! “Tu”, de bunăvoie, ai făcut-o: nu eu ţi-am zdrobit inima… tu ţi-ai zdrobit-o, şi, zdrobind-o pe-a ta, ai zdrobit-o şi pe-a mea. Pentru mine e şi mai greu, pentru că sunt sănătos. Crezi că vreau să trăiesc? Ce fel de viaţă voi duce dacă tu.. Doamne! “Ţie” ţi-ar plăcea să trăieşti când sufletul ţi-e în mormânt?”(„La răscruce de vânturi”, Emily Bronte)

„La răscruce de vânturi” e una dintre marile capodopere ale literaturii graţie dragostei damnate dintre Heathcliff şi Catherine. Dar, deşi cele două personaje cu greu pot fi simpatizate, nu acelaşi lucru poţi spune despre legătura lor: iubirea dintre cei doi anti-eroi e una dintre cele mai intense din istoria literaturii, iar acest fragment din dialogul lor, ce îl are drept autor pe Heathcliff, unul dintre cele mai pline de zbucium.

Nu te voi părăsi niciodată, chiar dacă tu mă părăseşti mereu pe mine”. („The Time Traveler’s Wife”, Audrey Niffenegger).

„Soţia călătorului în timp” e una dintre cele mai triste şi mai pline de sensibilitate poveşti de dragoste. Cu un iubit şi apoi un soţ care suferă de o boală ce îl obligă să călătorească involuntar în timp, Clare e mereu cea care aşteaptă, cea părăsită: ce poate rima mai mult cu o inimă frântă decât acest fapt?

„O, nu m-ar deranja, Hazel Grace. Ar fi un adevărat privilegiu ca tu să-mi frângi inima”. („Sub aceeaşi stea”, John Green)

Se spune despre literatura Young Adult că operează cu sentimente în cea mai pură stare a lor, iar acest fapt este un adevăr incontestabil mai ales pentru cărţile semnate de John Green. Cu un simţ remarcabil în a capta modul simplu în care se exprimă adolescenţii, în „Sub aceeaşi stea” autorul ne oferă unul dintre cele mai emoţionante citate despre inimi frânte din literatură.

Care dintre aceste opt citate despre inimi frânte te-a marcat cel mai tare? Poți îmbogăți colecția noastră cu propriile tale exemple?