Biblioteca e un loc în care fiecare cititor se simte precum peștele în apă, și noi considerăm că reprezintă și una dintre marile invenții ale umanității. Altfel, cum am putea avea ocazia de a citi toate operele la care visăm, dat fiind faptul că, spre deosebire de imaginație, atât cardurile, cât și locuințele noastre au o limită? Ți-am prezentat deja cele mai frumoase biblioteci din lume, acum este momentul să ne eliberăm de orice constrângeri și să îți vorbim despre lăcașurile noastre preferate din cărți. E adevărat că bibliotecile de mai jos nu sunt nici pe departe reale, dar acest lucru parcă le sporește și mai tare farmecul. Menționăm că am da orice pentru a putea păși în ele în realitate și te invităm azi să le vizitezi și tu: cele mai frumoase biblioteci din cărți.

Cele mai frumoase biblioteci din cărți: am face orice să fie realeImaginația lui J.K.Rowling e unul dintre cele mai mari daruri oferite umanității, așa că Biblioteca de la Hogwarts nu putea fi altfel decât magică. O cititoare împătimită la rândul ei, autoarea a imaginat un spațiu de poveste, cu mii de rafturi pe care stau așezate zeci de mii de cărți, și în care suntem siguri că zac îngropate toate secretele omenirii. Lăcașul lui Rowling e așezat la primul etaj al castelului magic, dar nu reprezintă neapărat un loc primitor, așa cum se întâmplă de fapt cu multe dintre încăperile doldora de magie ale Hogwarts-ului. Biblioteca este condusă de Madame Pince, cea care se vede nu un formator pentru mințile fragede ale micuților vrăjitori, ci mai degrabă un soi de gardian ce ar trebui să păzească bietele cărți. Prin urmare, aproape nimic nu e permis în bibliotecă, iar misiunea de a găsi cartea care te interesează e îngreunată de lipsa de cooperare a bibliotecarei. Firește, așa cum orice cititor știe, acest lucru mai degrabă te provoacă. Unde ne-ar plăcea mai degrabă să pășim? Recunoaștem că nu ne-ar deranja deloc să citim cot la cot cu Hermione, dar parcă mai tare ne-am dori să ne plimbăm puțin prin secțiunea interzisă, acoperiți de Pelerina Invizibilității. Cu sau fără ea, Biblioteca de la Hogwarts tot e unul dintre cele mai fascinante spații din cărți!

Cele mai frumoase biblioteci din cărți: am face orice să fie reale

Kafka pe malul mării” a fost publicată în 2002 și deși nu se numără printre cele mai cunoscute romane ale lui Murakami, e cu siguranță unul dintre cele mai apreciate, Kirkus Review considerându-l opera ce reclamă cel mai tare Nobelul pe care îl tot așteptăm pentru scriitorul japonez. Povestea băiatului care pleacă în căutarea mamei și a surorii sale e plină de imaginație, cu pisici care vorbesc și pești care cad din cer, așa că e de la sine înțeles că, printre locurile vizitate de personaj se numără și o bibliotecă, una dintre cele mai frumoase din cărți. Iată descrierea oferită pentru Komura Memorial Library: „Stând pe canapea şi privind în jurul meu, realizez că acesta este locul pe care îl caut de atâta timp. Eu căutam exact un astfel de loc retras, ca un fald al lumii. Până acum însă nu a fost decât un loc secret, fictiv şi încă parcă nu-mi vine a crede că există în realitate. Închid ochii şi trag aer în piept, aer care pluteşte în mine, ca un nor diafan. O senzaţie minunată. Îmi trec uşor palma peste husa crem a canapelei. Mă duc la pianină, ridic capacul şi îmi aşez uşor degetele pe claviatura un pic îngălbenită. Închid capacul şi fac câţiva paşi pe covorul vechi, cu model de struguri. Învârt mânerul vechi de la fereastră. Aprind lampadarul, apoi îl sting. Admir tablourile de pe perete, rând pe rând. Mă aşez apoi din nou pe canapea şi îmi reiau lectura. Mă concentrez asupra cititului.” O descriere atât de exactă i-a determinat pe fanii lui Murakami să considere că biblioteca e adevărată, dar autorul însuși i-a contrazis, afirmând că locul magic e produs al imaginației, deși a fost totuși inspirat de o bibliotecă transformată în muzeu de lângă Takamatsu (municipiu din Japonia, centrul administrativ al prefecturii Kagawa). Înconjurată de copaci și de lacuri, undeva pe malul mării, cu felinare în piatră și cele mai emoționante cărți la îndemână, Komura Memorial Library face parte cu siguranță dintre cele mai frumoase biblioteci din cărți.

Cele mai frumoase biblioteci din cărți: am face orice să fie realeCeea ce ne place cel mai tare la bibliotecile din cărți este că, precum cele din viața reală, sunt mai mult decât simple spații încărcate cu obiecte. Bibliotecile reprezintă la fel de bine o părticică din noi, o trăsătură de caracter. Dacă există un aspect care să o individualizeze pe Belle, eroina din „Frumoasa și bestia”, față de toate celelalte prințese Disney, acela este inteligența sa, independența și faptul că adoră să citească. Poate cea mai puternică și mai realistă versiune din basme, Belle e o fată educată într-un orășel mic în care o asemenea calitate nu e doar nemaivăzută, dar și…nedorită. E de la sine înțeles că o cititoare pasionată avea să fie cucerită tocmai de o bibliotecă, și ne place extrem de tare că Bestia nu a fermecat-o pe Belle cu rochii splendide, ci dăruindu-i…cea mai iubită încăpere din castelul său. Iată cum o descrie fata: „Următoarea încăpere era o bibliotecă, și ea văzu tot ceea ce voise vreodată să citească, dar și tot ce citise, și i se părea că o întreagă viață nu i-ar fi fost de ajuns doar ca să citească titlurile cărților, atât erau de multe”. Pe când eram mici cititori am visat la biblioteca lui Belle, așa că nu putea lipsi de pe lista noastră.

Tu ce părere ai despre cele mai frumoase biblioteci din cărți pe care le-am enumerat mai sus? Care dintre aceste spații magice ți-ai dori să devină realitate și cu ce alte exemple ai mai putea completa lista noastră?

Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash