Portalul Bored Panda a realizat un top al celor mai impresionante biblioteci din lume. Cu adevărat uimitoare! Ne-am uitat minute în şir la poze şi nu voiam decât să ne teleportăm acolo. Să ne pierdem printre sutele de volume, să admirăm picturile şi să ne bucurăm de cărţile rare la care nu avem acces zilnic. Aşa că ne-am gândit să vă arătăm şi vouă, cine ştie, poate va fi următorul plan de vacanţă.

Biblioteca Naţională din Praga, Cehia

Biblioteca are aproximativ 60,000 de cititori abonaţi. Pe lângă textele în cehă, în librărie se găsesc numeroase cărţi, bineînţeles, de o valoare istorică inestimabilă, din Turcia, Iran sau India. În 2002, biblioteca a fost lovită de inundaţii, fiind afectate o serie de documente importante. În 2012 un incendiu a mai provocat câteva pagube instituţiei.

the-klementinum-national-library-czech-republic-1

Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Irlanda

A fost terminată şi deschisă publicului în anul 1592, imaginează-ţi cum este să te pierzi printre cele 4,5 milioane de cărţi. Este cea mai mare bibliotecă din Irlanda şi deţine o impresionantă colecţie de jurnale, manuscrise şi tipărituri vechi. În prezent, are mai multe roluri: este o bibliotecă universitară, o bibliotecă de cercetare şi serveşte drept centru de documentare pentru departamentele guvernamentale.

dublin

 

Real Gabinete Português de Leitura, Brazilia

Construcţia ei a durat timp de şapte ani şi a fost deschisă în 1900. Este recunoscută pentru cea mai largă colecţie de literatură portugheză în afară graniţelor Portugaliei. În bibliotecă sunt păstrate peste 350.00 de volume, din care foarte multe ediţii rare. Din păcate, la colecţiile rare au acces doar cercetătorii pe baza unui permis special.

brazilia

 Biblioteca Mănăstirii Admont din Austria 

Biblioteca ascunde peste 70.000 de cărţi care sunt expuse, periodic, în funcţie de tematică. Decorul este un adevărat templu al artei în stilul baroc, fiind realizată în 1776 de maestrul Josef Hueber din Graz, cu scopul de a celebra 700 de ani de la înfiinţarea abaţiei.

austria

Biblioteca Institutului Peabody, Maryland USA

Instituţia a fost finanţată de faimosul filantrop Goerge Peabody care a dat în anul 1857 suma de 300.000 de dolari, o sumă fabuloasă pentru secolul al XIX-lea. Este considerată „catedrala cărţilor”, iar colecţia de peste 300.000 de volume este disponibilă pentru toată lumea. Construcţia este realizată în stilul neoclasic şi a fost terminată în anul 1878 de arhitectul Edmund G. Lind. Poza vorbeşte de la sine despre frumuseţea şi rafinamentul bibliotecii.

usa

Găsiţi aici lista completă a celor mai frumoase biblioteci din lume.