Ori de câte ori au ocazia, pisicile acaparează atenţia internetului.  Toată lumea le iubeşte, le distribuie pozele, meme-urile şi gif-urile. Pentru mulţi scriitori, pisicile au trecut direct la statutul de muză, găsindu-şi loc în cele mai fascinante poveşti.

Am pregătit pentru voi câteva cărţi unde pisicile fac deliciul lecturii:

Mikhail Bulgakov – Maestrul şi Margareta

maestrul si margaretaPrintre cele mai importante feline din istoria literaturii se află, cu siguranţă, demonicul motan Behemot. O enormă pisică neagră, ce are darul vorbirii şi poate lua pentru scurt timp formă umană.

Motanul de un cinism ieşit din comun, este mare amator de vodcă, îi plac pistoalele şi are o atracţie pentru jocul de şah. Numele său în limba rusă înseamnă hipoptam, dar, de asemenea, există o legătură între felină şi legendarul monstru biblic.

Haruki Murakami – Kafka pe malul mării

kafkaPisicile au avut mereu un loc aparte în lumile întortocheate şi suprarealiste ale lui Murakami. În romanul de faţă avem şase pisici – Goma, Otsuka, Kawamura, Mimi, Okawa şi Toro, feline ce au abilităţi si personalităţi diferite.

În universul construit de japonez, pisicile vorbesc, peştii cad din cer, iar spiritele îşi părăsesc trupul, conduse de nevoia de dragoste sau sânge.

Lewis Carroll – Alice în Ţara Minunilor

alicceÎn jurul motanului Chesire s-a născut o întreagă cultură.  Din când în când dispare, lăsând în urmă rânjetul său care l-a făcut celebru. Există mai multe poveşti legate de numele său. Se spune că vine de la expresia:„Rânjeşte ca un motan din Chesire”, expresie folosită de englezi pentru a desemna pe cineva care îşi arată gingiile când râde.

Cea de-a doua poveste are legătură cu pisicile care se perindau prin portul din Chester, unde opreau navele care transportau branză Chesire către Londra. Legenda spune că aici găseai cele mai fericite pisici din Regatul Unit, şi mereu păreau că rânjesc.

Dr. Seuss – Pisica din pălărie (The Cat in the Hat)

Seuss-cat-hatAvem o carticică de povestioare şi pentru prichindei, cu una din cele mai simpatice patrupede. Îl mai ştiţi pe simpaticul motănel cu a sa pălărie în dungi albe şi roşii, iar la gât un papion? Personajul a fost creat de către Theodor Geisel, cunoscut sub pseudonimul de Dr. Seuss.

Este o cărticică care îi va amuza pe cei mici, numai bună de citit micuţilor înainte de culcare.

T.S Eliot – Cartea lui Moș Oposum despre Pisicile Poznașe  (Old Possum’s Book Of Practical Cats)

ts eliotO altă lucrare clasică despre pisici, carte ce a stat la baza realizării faimosului musical „Cats”.  Este o frumoasă colecţie de poeme despre pisici, sau mai exact despre psihologia fascinantă a felinelor.

Este o carte compusă într-un stil aparte, cu multe jocuri de cuvinte greu de tradus. Însă, după multă muncă, Florin Bican prin reinterpretarea sa, a reuşit să ne transpună spre lumea pisicilor lui T.S Eliot şi în limba română.  Să facem cunoştinţă cu Skimbleshanks, domnul Mistoffelees şi bătrânul Deuteronomy!