Urmează cea mai frumoasă perioadă a anului sau, cel puţin, una dintre cele mai încărcate de semnificaţii, în care readucem la lumină magia şi ne lăsăm inimile să zburde libere. Suntem siguri că ţi-ai pregătit lista de cadouri, nu mai rămâne decât să completezi miracolul acestei sărbători cu cele mai frumoase cărţi cu şi despre Crăciun: lista care te va face mai fericit în această perioadă miraculoasă!

Cele mai frumoase cărţi cu şi despre CrăciunNu puteam începe o listă cu cele mai frumoase cărţi despre Crăciun fără a aduce aminte despre „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens. Ebenezer Scrooge e un zgârcit care urăşte Crăciunul deoarece îi aduce amintiri amare, aşa că este vizitat pe rând de trei spirite, care îi arată trecutul, prezentul şi înfiorătorul viitor. Temându-se şi înţelegând puterea miracolului, Scrooge se schimbă radical, o istorie a transformării care o oglindeşte şi pe cea din sufletele noastre, în acest moment magic. Dickens a scris povestirea scurtă în 1843, din lipsă de timp şi obligat de editorul său să prezinte cât mai repede o lucrare, şi se spune că şi-a bazat personajul pe câteva experienţe proprii, fără a se gândi, probabil, că avea să dea naștere uneia dintre cele mai celebre opere despre Crăciun ale tuturor timpurilor.

Cele mai frumoase cărţi cu şi despre CrăciunUmăr la umăr alături de Dickens în galeria scriitorilor care ne mişcă până la lacrimi cu poveştile lor despre Crăciun se află Dr Seuss. „Cum a furat Grinch Crăciunul” nu e o carte pe care să o citeşti doar micuţilor, farmecul său poate fi redescoperit la orice vârstă. Grinch e monstrul verde pe care nu ai cum să nu îl iubeşti şi care vrea să distrugă Crăciunul în Whoville, bazându-se pe faptul că, spulberând toate decoraţiile şi furând cadourile, va reuşi să îşi ducă la îndeplinire planurile machiavelice. Curând află însă că sărbătoarea înseamnă mult mai mult decât brazi împodobiţi şi daruri şi că şi o inimă „cu două numere mai mică”, precum a sa, poate simţi magia ei. Dr Seuss reuşeşte, ca întotdeauna, să ne ofere lecţii de viaţă într-o manieră inocentă, învăţându-ne de această dată că trebuie să ne bucurăm de Crăciun mai degrabă cu spiritul decât cu materialismul.

Cele mai frumoase cărţi cu şi despre CrăciunL. Franck Baum şi-a pus amprenta asupra copilăriei noastre cu mica sa bijuterie, „Vrăjitorul din Oz”, dar azi ne amintim de una dintre cele mai frumoase cărţi despre Crăciun, care poartă semnătura sa, „Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun”. E o carte pe care o vei savura oricâţi ani ai avea, dar e o lectură obligatorie mai ales pentru părinţi, deoarece răspunde cu fantezie şi în mod delicios la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre Moş Crăciun. Cum reuşeşte să confecţioneze atâtea jucării, cum de nu oboseşte, cum ajunge la fiecare copil în noaptea magică şi cum îşi alege renii sunt numai câteva dintre „subiectele fierbinţi” de care orice micuţ şi orice adult cu suflet de copil va fi peste măsură de interesat.

Cele mai frumoase cărţi cu şi despre CrăciunCunoscând în mare opera lui Truman Capote, unul dintre marii scriitori americani ai secolului trecut, cu o viaţă agitată şi o operă complexă, nu ai fi spus că este autor al uneia dintre cele mai frumoase cărţi despre Crăciun. Şi totuşi e cât se poate de adevărat, aşa cum sperăm să te convingem în rândurile următoare. „O amintire de Crăciun” reprezintă o colecţie de povestiri autobiografice marca Capote, şi poate cea mai emoţionantă dintre ele spune povestea prieteniei neobişnuite dintre băieţelul de şapte ani şi mătuşa de 60, excentrică, cu suflet de copil. Săraci, trăind într-o casă vitregită de iubire, cei doi îşi propun să coacă şi să trimită în fiecare an prăjituri persoanelor pe care le admiră. Ai putea spune că e o poveste de Crăciun drăguţă, însă personajele noastre nu au niciun sfanţ şi trebuie să descopere cele mai inventive modalităţi de a face rost de decoraţii şi de ingredientele necesare pentru o sărbătoare de poveste. Darul de povestitor, limbajul plastic al lui Capote te vor emoţiona până la lacrimi, într-o carte despre Crăciun concepută exact pentru sufletele complicate şi poate încă inocente ale adulţilor.

Cele mai frumoase cărţi cu şi despre CrăciunPrimele basme nu erau epopei cu happy-end asigurat, ci mai degrabă poveşti sumbre, care indicau spre realităţi pe care nici măcar ilustrarea în pagini de poveste nu le putea îndulci. „Bradul” de Hans Christian Andersen e un copac care abia aşteaptă să crească, nemulţumit de copilăria şi tinereţea sa, invidios pe pomii mai mari, tăiaţi pentru a fi transformaţi în nave. Cea mai fericită zi din viaţa sa este atunci când e dus într-o casă de Crăciun, împodobit cu podoabe şi lumânări, adorat de copii şi adulţi, deopotrivă. Însă cu toţii ştim soarta tristă a brazilor de Crăciun, aşa că nu te aştepta ca basmul lui Andersen să aibă un alt final decât cel tradiţional. Nu te sfătuim să îl citeşti copiilor de vârste foarte mici, dar nu ezita să o faci atunci când mai cresc: lecţia preţioasă, aceea de a preţui ceea ce ai, de a savura momentul prezent, fără a te îmbăta cu un viitor iluzoriu, e poate cea mai importantă a prezentului agitat pe care îl trăim cu viteză ameţitoare.

Cele mai frumoase cărţi cu şi despre CrăciunÎncheiem lista unora dintre cele mai frumoase cărţi cu şi despre Crăciun pe o notă mai optimistă decât Andersen, cu „Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, de Robert Lewis May. Cu ilustraţii pur şi simplu superbe, cartea va fi răsfoită de cei mici şi de cei mari, spunând nu doar povestea celui mai faimos ren al tuturor timpurilor, dar oferindu-ne şi o lecţie de viaţă: diferenţele dintre noi sunt cele mai ne fac unici, inimitabili, bijuterii imperfecte, dar atât de strălucitoare. Istoria lui Rudolph o ştim cu toţii: renul lui Moş Crăciun cu nasul roşu, de care râd toate celelalte animale care transportă sania prin văzduh, dar care salvează Crăciunul într-un an ceţos, luminând drumul magic. Robert L. May a scris povestea şi a compus celebrul cântec pentru un magazin, oferind-o gratis celor peste 2 milioane de copii veniţi la vânătoare de jucării în 1939. Cumnatul său a intuit popularitatea lui Rudolph şi a venit cu ideea cărţii, devenită una dintre cele mai frumoase cu şi despre Crăciun.

Completează şi tu lista noastră şi hai să punem umărul împreună pentru cel mai frumos Crăciun literar al tuturor timpurilor!