Noi, la Cartea de la ora 5, suntem de părere că nu există plăcere mai mare decât cititul! Și, din fericire, constatăm că nu suntem singurii care gândesc așa. Prin urmare, ne-am delectat din plin cu cuvintele de mai jos, care proslăvesc lectura, acest dar al existenței. De la autori la personaje de cărți, descoperă în rândurile următoare citate despre citit, care ne-au emoționat profund, ne-au adus zâmbetul înțelegerii profunde pe buze și au vorbit pe limba inimii noastre!

„Prieteni buni, cărți bune și o conștiință adormită: așa arată viața ideală” – Mark Twain

Mark Twain este considerat nu doar unul dintre marii scriitori ai tuturor timpurilor, dar și una dintre cele mai strălucitoare minți care au luminat pe Pământ. Citatul său despre citit este perfect de la obiect: suntem de acord cu fiecare cuvânt.

„Poate că nu sunt zile ale copilăriei mai intens trăite decât cele pe care aveam impresia că le-am abandonat fără a le fi trăit, cele pe care le-am petrecut în compania unei cărți bune” – Marcel Proust

Marcel Proust și-a pus pecetea asupra literaturii cu epopeea sa, „În căutarea timpului pierdut”, iar una dintre cele mai profunde reflecții asupra trecutului vine sub forma unui citate despre citit!

„Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber” – Frederick Douglass

Frederick Douglass („Viața unui sclav american. Autobiografia”) nu este un nume la fel de cunoscut în literatură precum cele de mai sus, fiind mai degrabă renumit ca reformator social și orator public, un aboliționist proeminent, odată ce a scăpat de sclavie. Însă tocmai prin prisma experienței de viață, citatul său despre citit este atât de răscolitor!

„Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară, spuse Jojen. Cel care nu citește, trăiește doar una.” (Dansul dragonilor”, George R.R. Martin)

Nu credem ca cineva să fi rezumat mai bine avantajele cititului decât marele creator de fantasy G.R.R. Martin. Scriitorul a folosit vocea unuia dintre personajele sale, Jojen Reed, iar cuvintele sale au fost imprimate, de atunci, în mii de tatuaje pe pielea iubitorilor de cărți.Cele mai frumoase citate despre citit

„Nu avem nevoie de o listă de bine și rău, de table cu ce avem voie să facem și ce nu: avem nevoie de cărți, de timp și de tăcere. „Nu ai voie să…” e curând uitat, dar „A fost odată ca niciodată” dăinuie pentru totdeauna” – Philip Pullman

Ne plecăm în fața creatorului „Materiilor întunecate”: nimeni nu ar fi putut să o spună mai frumos!

„Sunt pur și simplu „dependentă de cărți”. Cărțile reprezintă pentru mine aceeași tentație irezistibilă ca băutura pentru adepții săi. Nu le pot rezista”. – L.M. Montgomery

Eram siguri că o fantezie atât de fecundă precum cea care a creat „Anne of Green Gables” nu putea fi hrănită decât cu cărți!

„Nu există prieten la fel de loial ca o carte” – Ernest Hemingway

Hemingway („Bătrânul și marea”) a dus o existență fascinantă, trecând prin experiențe la limita firii, dar parcă nicicând nu a fost mai autentic decât în citatul despre citit de mai sus.

„O carte poate fi, de asemenea, o stea, un foc viu care luminează în întuneric”– Madeleine L’Engle

„O buclă în timp”, cartea copilăriei multora dintre noi, urmează a fi ecranizată cinematografic anul viitor, ceea ce face ca citatul despre citit al autoarei Madeleine L’Engle să fie mai pertinent ca oricând.

„Datorez tot ceea ce sunt și tot ceea ce voi fi vreodată cărților”Gary Paulsen

Gary Paulsen a scris un alt tip de literatură Young Adult decât cea cu care suntem obișnuiți azi, punând accent pe viața în sălbăticie și nevoia de maturizare, iar citatul său despre citit ne merge direct la inimă!

„Citim ca să știm că nu suntem singuri” – C.S. Lewis

Un citat cu semnificații atât de profunde, de la autorul „Cronicilor din Narnia”, marele scriitor care spunea că o carte de copii care nu încântă și adulții nu și-a atins nici pe departe scopul.

„Să alegi cinci cărți favorite este la fel ca și cum ai alege cinci părți ale corpului pe care ai prefera să nu le pierzi” – Neil Gaiman

Numele lui Neil Gaiman e pe buzele tuturor în ultima perioadă, de când adaptarea TV a „Zeilor americani” se bucură de un succes fulminant, iar citatul său despre citit e la fel de revigorant.Cele mai frumoase citate despre citit

„Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca pe un fel de bibliotecă”. – Jorge Luis Borges

Lăsați pe seama unui poet și autor de povestiri fantastice să ofere unul dintre cele mai frumoase citate despre citit.

„Să știi că ai ceva bun de citit înainte de a merge la somn se numără printre cele mai plăcute senzații” – Vladimir Nabokov

Nabokov („Lolita”) s-a preocupat de latura practică a cititului, aducându-ne cu picioarele pe pământ, înainte de a ne ridica la ceruri!

„Când Ziua Judecății va apune și oamenii, mici și mari, vor veni să își primească răsplata cerească, Atotputernicul se va uita lung la șoarecii de bibliotecă și îi va spune lui Petru: „Uite, ei nu au nevoie de răsplată. Nu avem nimic să le dăm. Ei au iubit cititul” – Virginia Woolf

Cu stilul inefabil, cu grația stilistică și profunzimea intensă care a caracterizat-o mereu, Virginia Woolf ne-a dăruit un citat despre citit de neuitat.

„Găsesc televizorul foarte educativ. De fiecare dată când cineva îl aprinde pe platouri, fug în altă cameră să citesc o carte” – Groucho Marx

Istoria cinematografiei nu ar fi fost aceeași fără el, iar marele comedian nu putea decât să facă dreptate cititului în felul propriu, spumos!

„Cărțile pe care lumea le consideră imorale sunt cele care îi arată propria josnicie” – Oscar Wilde („Portretul lui Dorian Grey”)

Mai aveați nevoie de o dovadă că „Portretul lui Dorian Grey” nu e doar o capodoperă, dar și o colecție de citate?

„Nu citi precum copiii, ca să te distrezi, sau ca ambițioșii, pentru a fi mai instruit. Nu, citește ca să trăiești”. – Gustave Flaubert

Am lăsat la final citatul despre citit cu poate cea mai mare forță de impact asupra vieții noastre, aparținându-i genialului Flaubert („Madame Bovary”).

Tu ce părere ai despre aceste citate despre citit? Cu ce alte exemple poți îmbogăți lista noastră magică?