Toamna, anotimpul abundenței, de o frumusețe ce pare trasată de un pictor priceput, va poposi în curând în viețile noastre și, după o vară ce a părut nemărginită în temperaturi, vă mărturisim că așteptăm cu sufletul plin de dor anotimpul frunzelor căzătoare. Și cum ne-am putea petrece mai bine ultimele zile de caniculă decât cu citate despre toamnă? Am ales în rândurile de mai jos cele mai sensibile, mai evocatoare și mai profunde rânduri care cinstesc frumusețea anotimpului pe cale să înceapă. Delectează-te cu ele!

Cele mai frumoase citate despre toamnă din cărțile noastre preferateToamna părea să fi sosit mai devreme în acel an. Dimineața primei zile de septembrie era proaspătă și aurie precum un măr”. (J.K.Rowling, „Harry Potter și talismanele morții”)

Chiar dacă în ultima carte din celebra serie protagoniștii nu se mai întorc la școală, toamna are aceeași savoare distinctă în lumea lui Harry Potter.

Octombrie, botează-mă cu frunze! Înfașă-mă în catifea cord și îngrijește-mă cu supă de mazăre. Octombrie, ascunde batoane de ciocolată în buzunarele mele și cioplește-mi zâmbetele într-o mie de dovleci. O, toamnă! O, ceainicule! O, grație”( Rainbow Rowell, Attachments).

Parcă niciun alt scriitor nu a reușit să surprindă mai bine toate deliciile toamnei decât Rainbow Rowell!

Părea că lumea a fost acoperită de o crustă de desert din scorțișoară și zahăr brun” (Sarah Addison Allen, „Anotimpul dragostei”)

Continuarea aventurilor surorilor Waverley din Garden Spells e o carte minunată pentru a fi citită toamna, așa că nu e de mirare că ne-am îndrăgostit de citatele sale.

 

Cele mai frumoase citate despre toamnă din cărțile noastre preferate

Dă-mi fructul zemos al toamnei, copt și roșu din ogradă. (Walt Whitman, The Complete Poems)

Adevărul e că e tot ce așteptăm acum, cu sufletul la gură.

„Plăcerea ei de a se plimba trebuie să provină din exercițiu și din ziua însăși, din vederea ultimelor zâmbete ale anului deasupra frunzelor roșiatice ale gardurilor vii pălite, și din faptul că își repeta sieși câteva dintre miile de descrieri poetice existente ale toamnei – anotimpul cu o influență atât de deosebită și de nestinsă asupra gustului și a tandreții – anotimpul care a atras din partea oricărui poet ce merita să fie citit o oarecare încercare de descriere, sau câteva rânduri cu sentiment”. (Jane Austen, „Persuasiune”)

Cine putea descrie mai bine decât Austen calitatea toamnei de muză a poeților?

Cele mai frumoase citate despre toamnă din cărțile noastre preferateDe când își putea aminti, crezuse că aerul toamnei se potrivea cu cărțile, că cele două cumva aparțineau alături de pături, fotolii confortabile și căni mari de cafea sau de ceai”. (Katarina Bivald, The Readers of Broken Wheel Recommend)

Unul dintre motivele pentru care iubim atât de tare toamna este că e anotimpul perfect pentru lectură.

Toamna a fost întotdeauna anotimpul meu preferat. Perioada când totul pleznește cu ultima sa frumusețe, de parcă natura s-ar fi pregătit tot anul pentru marea finală”. (Lauren DeStefano, Wither)

Iată o explicație despre frumusețea anotimpului cum numai în colecția noastră de citate despre toamnă mai puteam găsi.

„Noiembrie – cu vrăjitorii stranii în copacii săi schimbați. Cu apusuri de soare roșii și întunecate, înflăcărându-se în purpuriu fumuriu în spatele dealurilor de la apus. Cu zile dragi în care pădurile austere erau grațioase și frumoase în serenitatea demnă a mâinilor împreunate și a ochilor închiși – zile pline de un soare fin și palid care se cernea printre copacii târzii de ienupăr, aurii și lipsiți de frunze și licărea printre fagii gri, iluminând băncile de mosc mereu verde și spălând colonadele de pini. ”( L.M. Montgomery, The Blue Castle).

De la creatoarea lui Anne of Green Gables ne parvine una dintre cele mai neprețuite descrieri ale toamnei.Cele mai frumoase citate despre toamnă din cărțile noastre preferate

„Era una dintre acele zile perfecte de toamnă când aerul era suficient de rece pentru a te trezi, dar soarele îți săruta de asemenea chipul” (Anita Diamant, The Boston Girl)

Acele zile ca niște mici comori ale toamnei le așteptăm!

Lunile de aprilie nu au însemnat niciodată prea mult pentru mine, toamnele erau anotimpul începutului, al primăverii”. (Truman Capote, Mic dejun la Tiffany)

De ce nu ai începe să privești toamna ca pe un nou început, nu sfârșit?

„Se regăsea uneori gândindu-se, mai ales toamna, la tărâmuri sălbatice, și  viziuni stranii despre munți pe care nu îi văzuse niciodată apăreau în visele sale”. (J.R.R. Tolkien, „Frăția Inelului”).

Tolkien ne-a oferit unul dintre cele mai frumoase citate despre toamnă, care ilustrează perfect magia de nostalgie a anotimpului.

Toamna este anotimpul echilibrului și al sacrificiului, al timpurilor când lumina e învinsă de întuneric, al timpurilor când noaptea pune stăpânire și aduce iarna ce va veni. Înțelepciunea străveche spune că cei care jinduiesc după lumină trebuie să facă față întunericului interior și să îl înfrângă. (Tony Riches, The Secret Diary of Eleanor Cobham)

Încheiem cu una dintre cele mai frumoase metafore despre toamnă și venirea sa!

Sperăm să îți placă colecția noastră de citate despre toamnă! Care dintre aceste rânduri ți-a evocat cel mai profund senzațiile anotimpului?