Dintre toate anotimpurile, vara are cei mai mulți admiratori și nici nu e de mirare. Vremea e fermecătoare, și, în cazul în care nu ai un cui împotriva căldurii, nu poți decât să te bucuri de generozitatea soarelui. Exceptând zilele de caniculă, vara e un rai al florilor colorate, al cerului senin și al răsăriturilor și asfințiturilor spectaculoase. Și cine poate descrie mai bine frumusețea ei decât scriitorii? În rândurile de mai jos te îmbiem cu 12 citate despre vară din cărți, care nouă ne-au mers direct la suflet!

Cele mai frumoase citate despre vară din cărțile noastre preferateEra iunie și lumea mirosea a trandafiri. Răsăritul era precum aurul pudrat deasupra dealurilor înverzite”. (Maud Hart Lovelace, Betsy-Tacy and Tib)

Cine poate descrie mai încântător vara decât autoarea unei dintre cele mai celebre serii de cărți dedicate copiilor și tinerilor, Betsy-Tacy?

Tot ce e bun, tot ce e magic se întâmplă între lunile iunie și august” (Jenny Han, The Summer I Turned Pretty)

Iată o concepție care îți va aduce numai lucruri bune în viață!

Odihna nu înseamnă lene și să stai câteodată întins în iarba de sub copaci într-o zi de vară, ascultând murmurul apei sau urmărind curgerea norilor pe cer nu e sub nicio formă o pierdere de timp”( John Lubbock, The Use Of Life)

Fără muncă, fără stres, fără gânduri tulburătoare, bucurându-ne doar de întregul farmec al naturii: așa sună pentru noi descrierea unei zile perfecte de vară.

Cele mai frumoase citate despre vară din cărțile noastre preferate

Unul dintre beneficiile verii era că în fiecare zi aveam mai multă lumină pentru a citi”. (Jeannette Walls, „Castelul de sticlă”).

Cu siguranță, cea mai frumoasă definiție a verii pentru un cititor.

Vara avea o logică a ei (…). Vara trebuia să fie despre libertate și tinerețe, fără școală și cu posibilități și aventură și explorare. Vara era cartea speranței. De aceea iubeam și uram verile. Pentru că mă făceau să vreau să cred. ” (Benjamin Alire Sáenz, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe).

Vara, nu doar un anotimp al dezgolirii trupului, dar și al sufletului.

Mă întreb cum ar fi să trăiești într-o lume în care e mereu iunie”. ( L. M. Montgomery, Anne of the Island)

Acest citat despre vară ne face chef să dăm o fugă la țară și să trăim măcar pentru câteva zile precum Anne din Green Gables.

Cele mai frumoase citate despre vară din cărțile noastre preferatePrima săptămână din august atârnă chiar în vârful verii (…). Săptămânile care vin înaintea ei urcă doar un pic deasupra primăverii parfumate, și cele care îi urmează coboară spre răceala toamnei, dar prima săptămână din august e nemișcată și fierbinte. E curios de tăcută, cu răsărituri albe și goale și după-amiezi orbitoare, și cu apusuri pătate cu prea multă culoare.” (Natalie Babbitt, „Tuck pentru totdeauna”)

Artistică și emoționantă, această descriere reușește să facă dreptate așa cum trebuie superbei veri.

Verde era tăcerea, umedă era lumina, luna lui iunie tremura precum un fluture” (Pablo Neruda, 100 Love Sonnets)

Fără cuvinte.

Dacă ar putea să fie așa mereu – întotdeauna vară, întotdeauna singurătate, fructul întotdeauna copt și Aloysius bine dispus”. (Evelyn Waugh, Brideshead Revisited)

Cele mai frumoase citate despre vară din cărțile noastre preferate

Când realizezi că Aloysius era, de fapt, un ursuleț de pluș, înțelegi de ce acest citat despre vară este unul dintre cele mai frumoase.

Domeniul din jurul castelului strălucea în lumina soarelui, de parcă ar fi fost proaspăt pictat; cerul senin îşi zâmbea lui însuşi în lacul de un luciu lin; peluzele verzi de satin făceau din când în când valuri din cauza unei adieri. Sosise luna iunie.”( J.K.Rowling, „Harry Potter și Ordinul  Phoenix”).

Cine putea descrie mai frumos începutul de vară decât „vrăjitoarea condeiului”, J.K.Rowling?

„Frumusețea acestei zile de iunie era aproape amețitoare. După primăvara umedă, tot ce putea înverzi s-a întrecut pe sine în verdeață și tot ce putea vreodată să viseze să înflorească era în floare. Lumina soarelui era o binecuvântare. Adierile erau atât de mângâietor de moi și intime pe piele”.( Dan Simmons, Drood)

Deși romanul lui Simmons e mai degrabă întunecat decât fermecător, nu putem nega că adăpostește unul dintre cele mai frumoase citate despre vară din cărți.

Se apropia vara. Jem şi cu mine o aşteptam cu nerăbdare. Era anotimpul nostru preferat: vara însemna să dormim în paturi de campanie pe veranda din dos, ori să încercăm să dormim în „casa din copaci”; vara însemna o mulţime de bunătăţi şi o mie de culori într-un peisaj potopit de soare; dar, mai presus de orice, vara însemna Dill.”(Harper Lee, „Să ucizi o pasăre cântătoare”)

Nu poți rivaliza cu măiestria lui Lee de a evoca sentimente profunde în enunțuri de o simplitate șarmantă.

Abia așteptăm să aflăm care dintre cele 12 citate despre vară din cărți ți-a mers la inimă? Cu ce alte rânduri pline de farmec despre cel mai frumos dintre anotimpuri ai putea completa lista noastră?