Cea mai bine vândută serie din lume, cu un număr de peste 500 de milioane de cărți achiziționate la finalul lui 2018 și tradusă în peste 80 de limbi, Harry Potter a doborât recorduri peste recorduri, atât ca încasări, dar și în atașamentul exprimat de fani. Se spune despre J.K.Rowling că a reînviat fantasy-ul modern, că a pus bazele literaturii Young Adult contemporane și că a format o generație întreagă de cititori. Nu îi putem contesta succesul comercial și azi decidem să îi omagiem opera oferindu-vă o selecție dintre cele mai iubite rânduri ale sale. Dovedind nu numai imaginație debordantă, dar și profunzime și emoție în stare pură, descoperă mai jos cele mai frumoase citate din „Harry Potter”!

Domnul şi doamna Dursley, de pe Aleea Boschetelor, numărul 4, erau foarte mândri că erau complet normali, slavă Domnului!” („Harry Potter şi piatra filosofală”, J.K.Rowling)

Cum începe un fenomen literar: cu un strop de umor!

Sigur că asta se întâmplă în mintea ta, Harry, dar de ce ar însemna că nu e real?” (Albus Dumbledore, „Harry Potter și talismanele morții”)

Unul dintre cele mai frumoase citate care vorbește despre puterea imaginației.

Fericirea poate fi găsită chiar și în cele mai întunecate timpuri, dacă nu uiți să te îndrepți spre lumină.” (Albus Dumbledore, „Harry Potter și prizonierul din Azkaban”)

Cu siguranță, Dumbledore este autorul unora dintre cele mai frumoase citate nu doar din Harry Potter, dar din întreaga istorie a literaturii.

„Am fi putut fi cu toții morți – sau mai rău, exmatriculați” (Hermione Granger, „Harry Potter și piatra filosofală”).

Hermione și al său atașament uneori nesănătos pentru învățătură a marcat copilăria multora dintre noi.

Nu fiica mea, nenorocito!” (Molly Weasley, „Harry Potter și talismanele morții”)

Scena în care de altfel atât de mămoasa și calda Molly o ucide pe înfricoșătoarea Bellatrix Lestrange e una dintre cele mai iubite din toată seria.

Cuvintele sunt, după părerea mea nu atât de umilă, cea mai inepuizabilă sursă de magie” („Harry Potter și piatra filosofală”)

Numai o scriitoare precum Rowling ar fi putut exprima atât de frumos puterea cuvântului scris.

Lumea nu este împărțită în oameni și Devoratori ai Morții. Noi toți avem lumină și întuneric în interior. Ce contează e forța de partea căreia alegem să acționăm. Asta arată cine suntem cu adevărat”. (Sirius Black, „Harry Potter și Ordinul Phoenix”).

Puține personaje din „Harry Potter” au reușit să fie atât de complex trasate precum Sirius, iar acest citat spune totul despre motivele pentru care personajul e un favorit al cititorilor.

Alegerile noastre, Harry, sunt cele care arată cu adevărat cine suntem, mult mai mult decât abilitățile noastre.” – (Albus Dumbledore, „Harry Potter și camera secretelor”)

Cuvintele lui Dumbledore picură mereu înțelepciune magică pe suflet.

E nevoie de mult curaj pentru a opune rezistență dușmanilor, dar la fel de mult pentru a te opune prietenilor.” – (Albus Dumbledore, „Harry Potter și piatra filosofală”).

Chiar mai mult, suntem noi de părere, fapt întărit și de evoluția lui Neville Longbottom, cel căruia i se adresează aceste cuvinte.

Doar pentru că tu ai capacitatea emoțională a unei lingurițe nu înseamnă că toți suntem la fel.”(Hermione, „Harry Potter și Ordinul Phoenix”).

Orice ar fi făcut, suntem siguri că Ron a meritat-o.

După tot acest timp? Întotdeauna, spuse Snape.” (Dumbledore/Snape, „Harry Potter și talismanele morții”)

Povestea de dragoste, fie ea neîmpărtășită, dintre Snape și Lily Potter, e una dintre cele mai emoționate, iar acest citat din Harry Potter nu are cum să te lase indiferent.

„Ceea ce s-a întâmplat între tine și Profesorul Quirell va rămâne secret. Deci, evident, toată școala știe.” (Albus Dumbledore, „Harry Potter și piatra filosofală”)

Unul dintre motivele pentru care Dumbledore e directorul nostru preferat.

Adevărul… Frumos și teribil lucru, deci trebuie tratat cu mare atenție.” (Albus Dumbledore, „Harry Potter și piatra filosofală”)

Din nou, unul dintre citatele din Harry Potter care te provoacă să cazi pe gânduri.

Dacă vrei să afli cu adevărat cum este un om, fii atent la felul în care îi tratează pe cei inferiori lui, nu pe cei egali.” (Sirius Black, „Harry Potter și pocalul de foc”)
Din nou, lecție de viață servită cu magie!

Când crești cu Fred și George – spuse Ginny gânditoare – începi să crezi că totul e posibil dacă ai suficient curaj” (Ginny Weasley, „Harry Potter și Ordinul Phoenix”)

Nu numai un citat după care să te ghidezi în viață, dar probabil cea mai bună caracterizare a îndrăgiților gemeni.

„Frica de un nume nu face decât să crească frica de lucrul în sine” (Hermione, „Harry Potter și camera secretelor”)

Cu alte cuvinte, spune lucrurilor pe nume, chiar dacă acestea se numesc Voldemort.

Tu ce părere ai despre lista noastră de citate din Harry Potter? Care dintre ele este preferatul tău?