Poet, prozator şi aviator, aristocratul Antoine de Saint- Exupery avea să conceapă în America, acolo unde se refugia în urma invaziei Franţei de către Germania în cel de-Al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante meditaţii asupra singurătăţii, umanităţii, tristeţii şi fericirii. Înstrăinat şi cu o sănătatea precară, autorul îşi scurgea din suflet kilometri de dor şi dragoste în povestea unui mic prinţ cu părul bălai, care îşi părăsea trandafirul de pe o planetă îndepărtată şi călătorea pe Pământ.

Naratorul prăbuşit cu avionul în Deşertul Sahara, vulpea, şarpele, locuitorii planetelor pe care Micul Prinţ le vizitează în drumul său spre Pământ, care întruchipează toate păcatele omenirii, întregesc tabloul unei cărţi pentru copii care te va captiva la orice vârstă. Un bestseller cu aproximativ 2 milioane de vânzări anual, tradusă în 300 de limbi şi dialecte, Micul Prinţ e considerată o colecţie de citate, una dintre cele mai pline de profunzime cărţi. Noi ţi le oferim în rândurile de mai jos pe cele mai cele: citate din „Micul Prinţ” pe care să le (re)descoperi, la care să cugeţi, care să îţi facă viaţa mai frumoasă!

„Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.”

„Oamenii mari nu pricep niciodată nimic şi este obositor pentru copii să le dea întruna explicaţii.”

„Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de gata de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.”

„Orice viaţă este un miracol.”

„Pentru a fi fericit trebuie doar să te gândeşti că undeva, printre milioane de stele, este fiinţa iubită.”

„Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.”

„Toţi oamenii mari au fost cândva copii…dar doar câţiva dintre ei îşi mai amintesc”.

„Florile sunt plăpânde. Şi neştiutoare. Se apără şi ele cum pot. Se cred nemaipomenite cu spinii lor.”

„Trebuie totuşi să rabd vreo două-trei omizi, dacă vreau să aflu cum arată fluturii. Pare-se că ar fi ceva nespus de frumos…”

„Sunt singur… sunt singur… sunt singur… – răspunse ecoul.”

„Viaţa nu are sens decât dacă o schimbi cât de cât”.

„Oamenii au dat uitării adevărul acesta. Tu însă nu trebuie să-l uiţi. Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit. Tu eşti răspunzător pentru floarea ta.”

„Încep să înţeleg, zise micul prinţ: e undeva o floare… mi se pare că m-a îmblânzit…”

„Omul se descoperă pe el însuşi când se măsoară cu obstacolul”.

„Voi sunteţi frumoase, dar sunteţi deşarte! Nimeni n-ar avea de ce să moară pentru voi. Floarea mea, fireşte, un trecător de rând ar crede că-i asemenea vouă. Ea însă, singură, e mai de preţ decât voi toate laolaltă, fiindcă pe ea am udat-o eu cu stropitoarea. Fiindcă pe ea am adăpostit-o eu sub clopotul de sticlă. Fiindcă pe ea am ocrotit-o eu cu paravanul. Fiindcă pentru ea am ucis eu omizile, în afară doar de câteva, pentru fluturi. Fiindcă pe ea am ascultat-o eu cum plângea, ori cum se lăuda, ori câteodată chiar cum tăcea. Fiindcă e floarea mea.”

„Eu nu mănânc pâine. Grâul este inutil pentru mine. Câmpurile de grâu nu înseamnă nimic pentru mine. Şi asta e trist! Dar tu ai părul blond, aurit. Atunci când tu mă vei fi domesticit va fi minunat. Grâul, care este auriu, îmi va aminti de tine. Şi îmi va plăcea zgomotul vântului prin grâu…”

„Accepţi să mori doar pentru ceea ce te face să trăieşti”.

„Oamenilor mari le plac numerele. Când le vorbiţi de un nou prieten, nu vă întreabă niciodată ceea ce este cu adevărat important. Nu vă întreabă niciodată: “Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac? Colecţionează fluturi?” Ei vă întreabă: “Câţi ani are? Câţi fraţi are? Cât cântăreşte? Cât câştigă tatăl său?” Numai atunci ei vor crede că l-au cunoscut.”

„Nu iubi primăvara, ci înfăţişarea unei anumite flori în care primăvara s-a închis; nu iubi dragostea, ci pe cel în care dragostea se întruchipează.”

„Vulpea: Tu nu eşti încă pentru mine decât un băieţaş, aidoma cu o sută de mii de alţi băieţaşi. Iar eu nu am nevoie de tine. Şi nici tu n-ai nevoie de mine. Eu nu sunt pentru tine decât o vulpe, aidoma cu o sută de mii de alte vulpi. Dar dacă tu mă îmblânzeşti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fără seamăn în lume. Eu voi fi, pentru tine, fără seamăn în lume…”

„Eşecurile îi întăresc pe cei puternici”.

„A te judeca pe tine însuţi este mult mai greu decât a-i judeca pe alţii. Dacă ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă că eşti într-adevăr un om înţelept.”

„Dacă muncim numai pentru bunurile materiale, ne clădim singuri temniţa”.

Tu ce părere ai? Care dintre citatele din „Micul Prinț este preferatul tău?