Care sunt poveștile de dragoste care îți vin în minte, atunci când te gândești la cele mai frumoase manifestări ale iubirii în literatură? Nefericiții Tristan și Izolda sau Romeo și Julieta, ori mai norocoșii Elizabeth și Mr Darcy? Tindem, de prea multe ori, să elogiem geniul literar al marilor scriitori din literatura universală, dar uităm de cărţile românești. Noi vrem să îndreptăm situația și îți recomandăm să îți deschizi azi sufletul în fața celor mai frumoase povești de dragoste din literatura română!

Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăApreciem o poveste de dragoste cu atât mai tare cu cât pare mai autentică, cu cât reverberează mai profund în inima noastră. Cu parfum de flori orientale și pasiune carnală, mistică, „Maitreyi” a lui Mircea Eliade este considerată de mulți a fi cea mai frumoasă istorie de amor din literatura noastră. Uită, pentru o vreme, de inserțiile autobiografice ale poveștii, pentru că romanul de dragoste al lui Eliade, e, înainte de toate, ficțiune. Lasă-te însă scufundat în dragostea interzisă dintre englezul Allan și frumoasa indiancă Maitreyi, într-una dintre cele mai pătimașe și intime relații fictive, în care poți simți pe pielea ta mângâierile vinovate, pasiunea copleșitoare și poți înțelege confuzia, jocurile și cruzimea dragostei, de parcă le-ai fi trăit (din nou) tu însuți!

Dacă ar fi să acordăm unuia dintre scriitorii noștri titlul de „autor de bestseller”, acesta ar Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăfi Mihail Drumeș. Cu legiuni de fani înamorați de poveștile sale intense de dragoste, Drumeș a marcat milioane de adolescențe și a făcut botezul primelor sentimente de iubire în sufletul multora dintre noi. Dacă „Invitația la vals” este, prin excelenţă, povestea sa de dragoste-simbol, noi ne apropiem azi de Anda și Dinu, protagoniștii din „Scrisoare de dragoste”. Ce spui despre o istorie de amor în care banii și răzbunarea se împletesc cu autenticitatea sentimentelor și cu destinul? Sună a un scenariu banal? Nu este, cel puțin nu atunci când e filtrat prin talentul lui Drumeș!

Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăIubirea nu e tot timpul pătimașă, împlinită, de multe ori seamănă a obsesie și nu cunoaște împlinire, dar tocmai atunci e mai frumoasă. Așa arată sentimentul cizelat în „Pânza de păianjen” de Cella Serghi. Diana, protagonista frumoasă, caldă și fascinantă a autoarei, își depășește originea socială cu farmecul său, iar cuceririle pe bandă rulantă pe care le face ar putea părea neverosimile, la un moment dat, dacă nu ar exista dragostea obsesivă pentru pictorul Petre Barbu. Legenda spune că sentimentele din carte le reflectă chiar pe cele din viața personală a autoarei, pentru Camil Petrescu, însă noi te invităm să nu permiți realității să se amestece în ficțiune! Dar „Pânza de păianjen” nu conține doar una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura română, cât și ecouri ale unei iubirii care nu se va stinge niciodată: cea a autoarei pentru mare. Finețea cu care e descris litoralul românesc în paginile cărții te va face să dorești să privești valurile, dar nu pe cele de acum, ci pe cele de odinioară.

L-am amintit în rândurile de mai sus, așa că ne putem îndrepta fără griji către el: Camil Petrescu! Iubirea în filele sale e ambițioasă, Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăintensă, uneori contagioasă ca o boală, dar are și un strop indubitabil de realism. Așa e pictată în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, dar mai ales în „Patul lui Procust”. Dragostea dintre Doamna T. Mănescu și Fred Vasilescu e mânjită la un moment dat de vanitate și nu are patima mistuitoare a unora dintre poveștile de mai sus, dar pare mai reală, mai tangibilă, ceea ce o face, în mod ironic, mult mai frumoasă. Iar unul dintre cele mai fascinante personaje feminine din literatura română nu poate să te lase indiferent, contribuind din plin la farmecul romanului clasic.

Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăRămânem pe teritoriul marilor scriitori și te invităm să descoperi acum un alt Rebreanu: unul care nu are nimic în comun cu autorul lui „Ion” și destul de puține cu cel ce a scris „Pădurea spânzuraților”. În „Adam și Eva”, dragostea depășește teritoriul simțirii și ajunge în cel al metafizicii, al filosofiei: vorbim acum despre arhetipuri cum nu ai mai întâlnit poate decât la Eminescu, despre suflete pereche care se caută necontenit de-a lungul epocilor. Din India în Egiptul Antic, trecând prin Roma, prin Babilon sau Germania medievală, poposind în contextul Revoluției franceze și apoi în România interbelică, întruparea sufletului feminin și masculin al lui Rebreanu se materializează de 7 ori, număr magic, pierzând de fiecare dată, pentru a găsi prin suferință desăvârșirea. E, fără urmă de îndoială, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura română.

Unele dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura română au fost scrise la adăpostul generos al perioade Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăinterbelice, cu farmecul său inerent, dar nu rezuma iubirea doar la cei mai fecunzi ani ai României. „Zenobia” de Gellu Naum a fost publicată la granița ieșirii din comunism. E genul de care pe care nu o poți povesti, pe care simți că nu ai reușit să o prinzi între degete nici măcar după ce ai consumat-o, dar pe care o păstrezi invariabil în suflete. Considerată o carte unică în literatura română, fiind scrisă de un Naum cu vocație principală de poet, esența acestei povești de dragoste superbe este poate cel mai bine explicată de faptul că numele protagonistei nici măcar nu îi aparține: e cel pe care i-l dăruiește Naum îndrăgostitul, în momentul în care o vede pentru prima dată, în peisajul sumbru al Mlaștinilor. Nu e una dintre cele mai bune descrieri ale iubirii?

Cele mai frumoase povești de dragoste din literatura românăAșa cum am mai spus, poate că cele mai fermecătoare povești de dragoste sunt cele neîmplinite, sau cele care au cele mai puține șanse să fie traduse în realitate. Iar dacă ai chef de un strop de iubire idealizată, trăită în intimitate, mai mult în imaginație decât în realitate, cu stropi de inocență adolescentină, dar desfășurată la vârsta maturității, citește „Adela” de Garabet Ibrăileanu. De data aceasta, avem parte de o poveste nu pătimașă, ci profundă, autentică, în care diferența de vârstă e principalul obstacol. În ciuda absenței pasiunii fizice clocotitoare din scenariile de mai sus, dragostea dintre doctorul Emil Codrescu și idealizata Adela e una dintre cele mai frumoase din literatura română!

Tu ce părere ai despre aceste povești de dragoste din literatura română? Ți-au mers la suflet, sau ești încă pe punctul de a le descoperi? Cu ce alte exemple de amoruri celebre poți completa tabloul trasat de noi?