Incendiar pe marile ecrane sau în serialele noastre preferate, sărutul mult-așteptat al personajelor la care ținem e un motiv de bucurie neașteptat. Însă lucrurile devin și mai fierbinți atunci când buzele protagoniștilor noștri dragi se împreunează în mod seducător în paginile unei cărți, când imaginația ne e pusă la lucru de rândurile meșteșugite ale unui autor. Dulci, tandre, impetuoase, furate, descoperă mai jos cele mai frumoase săruturi din literatură, cele pe care recunoaștem că ne-ar fi plăcut să le trăim și noi în viața reală!

Cele mai frumoase săruturi din literaturăOrice cititor și-a dorit, măcar o dată în cariera sa de devorator de cărți, ca un personaj încăpățânat pe care îl plăcea să realizeze ce e bine pentru el! Pentru cei care o regăsesc în această descriere pe Scarlett O’Hara, primul sărut pe care eroina îl împarte cu Rhett Butler e pur și simplu epic în „Pe aripile vântului”. După ce Frank moare și protagonista se regăsește din nou văduvă și plină de o vină pe care, maturizându-se, începe să o conștientizeze, Rhett îi dăruiește poate cel mai mare cadou: un sărut care îi arată că viața poate fi și altfel decât împărțită cu bărbați pe care nu îi vrea, în timp ce visează la un ideal imposibil de atins. Impetuos, senzual, sărutul o face pe Scarlett să amețească (în propriile cuvinte), și pe Rhett să afirme că așa trebuie să fie sărutată o femeie ca ea, așa cum nu au făcut-o nici Ashley, nici Frank și cu siguranță nici Charles. Gestul de dragoste e primul care îi indică protagonistei că are în față bărbatul ce ar putea reprezenta „singurul lucru solid într-o lume amețitoare”, dar, încăpățânată cum o știm, Scarlett va refuza să admită că Rhett e cel pe care îl iubește până ce nu va fi prea târziu, iar relația eșuată dintre ei va deveni al miilea lucru de care fuge sub pavăza lui „și mâine e o zi”. Dincolo de soarta dragostei lor, sărutul dintre cei doi anti-eroi e însă unul dintre cele mai memorabile din literatură.

Cele mai frumoase săruturi din literatură

Nu toate săruturile trebuie să poarte asupra lor povara unei despărțiri iminente, precum o sabie a lui Damocles atârnată deasupra capului. Dacă ceea ce cauți în cartea ta preferată e un amestec de dragoste și de umor, atunci „The Princess Bride” e tot ceea ce îți trebuie! Fiind vorba despre o poveste îngânată unui copil, amănuntele „incendiare” sunt lăsate deoparte, și tot ceea ce trebuie să știm este că sărutul dintre Buttercup și Wesley nu numai că a făcut parte din top 5 al tuturor timpurilor, dar a devansat cu totul competiția. Respectând întocmai formula matematică ce cere de la sărut intensitate, puritate, afecțiune și durată (da, există așa ceva, conform romanului delicios al lui William Goldman), sărutul dintre cei doi protagoniști nu avea cum să lipsească de pe lista noastră. Căci cărei fete nu i-ar plăcea să fie sărutată de eroul său, sau ce bărbat nu și-ar dori să guste buzele prințesei sale? Lăsând dulcegăriile la o parte, umorul e arma care împiedică a doua carte de pe lista noastră să devină prea romantică și cheia pentru care sărutul său e unul dintre cele mai reușite din întreaga literatură.

Cele mai frumoase săruturi din literaturăCele mai memorabile săruturi din literatură trebuie impregnate de puțin întuneric, nu? Pasiunea e mai arzătoare ca niciodată atunci când simți că viața ta e pe muchie de cuțit! Și ce altă carte se joacă mai maiestuos cu inimile noastre decât capodopera fantasy „Stăpânul inelelor”? Nu îi invoca însă pe nemuritorii Arwen și Aragorn, deoarece ne dorim ca alegerea noastră să fie la fel de neașteptată precum dragostea. De aceea, îi invităm să ni se alăture pe Faramir și Eowyn în „Întoarcerea regelui”. Știm deja că Eowyn a făcut parte dintr-un triunghi amoros mult prea uzitat în filmul lui Peter Jackson, care în carte e însă mai vag, deoarece prezența elfei ce i-a furat inima Regelui oamenilor e la rândul ei doar sugerată. Dimpotrivă, la Tolkien Eowyn e adevărata eroină, și ea îl alege pe fratele lui Boromir, Faramir, cel care a trecut testul inelului. Unele dintre cel mai bine conturate personaje din opera ce a cimentat fantasy-ul schimbă un sărut pur, cast, „pe frunte”, însoțit de o meditație pe tema răului și a proeminenței acestuia în lume. Eowyn îl întreabă pe Faramir, la capătul lumii, dacă el e de părere că răul nu poate fi învins, iar eroul îi dă replica perfectă: aceea că judecata îi spune că da, dar inima că nu. Stând alături și înfruntând Apocalipsa, cu părul auriu reflectând speranța, Eowyn și Faramir împărtășesc nevinovatul gest de afecțiune de mai sus, potrivit pentru o domniță și prințul ei, și ne umplu cu adevărat sufletele de lumină.

Tu ce părere ai despre aceste săruturi din literatură? Care dintre ele ți-a mers cel mai ușor la inimă și care ți se pare cel mai reprezentativ pentru dragostea ideală din cărți? Cu ce alte exemple ne vei înfrumuseța azi ziua?

Photo by Miroslava on Unsplash