Dacă ar fi să alegem un gen ce s-a caracterizat în ultima perioadă printr-o uriașă priză la public, acela ar fi, fără urmă de îndoială, cel fantasy. Antidot la o lume ce devine din ce în ce mai tehnologizată și în care imaginația e din ce în ce mai săracă, acest tip de literatură a atras numeroși cititori, a format generații întregi de copii pasionați de lectură și a adus cu sine și încasări uriașe. Zâne, elfi, vrăjitori, animale vorbitoare, zei și semizei, dragoni și morți vii: iată numai câteva dintre personajele care populează cele mai frumoase serii de cărți fantasy ale tuturor timpurilor. Fă cunoștință cu ele în rândurile de mai jos!

Cele mai frumoase serii de cărți fantasy din toate timpurileSe spune că lumea cititorilor se împarte în două mari categorii: cei care au citit Stăpânul Inelelor și cei care urmează să o facă. Dacă e sau nu așa, nu putem afirma cu siguranță, cert este că vei fi cu siguranță mai sărac din punct de vedere literar dacă nu vei ceda farmecului superbei cărți scrise de J.R.Tolkien. Concepută undeva între 1937 și 1949, vasta operă a scriitorului englez a fost inițial văzută de către creatorul său drept un sequel la „Hobitul”. Cu timpul, „Stăpânul Inelelor” a devenit ceea ce este acum: cea mai epică și mai iubită trilogie fantasy a tuturor timpurilor. Face parte dintre cele mai traduse și mai bine vândute serii, iar în 2003 a fost desemnată de către BBC cea mai iubită carte engleză dintotdeauna. Cu o serie de elogii generoase ce pendulează în jurul său, epopeea fantasy uimește însă cu prospeţimea prin care ni se adresează la fiecare lectură, fie că e prima sau una dintre următoarele. Povestea luptei dintre bine și rău, a alianțelor popoarelor din Middle Earth împotriva maleficului Sauron, a prieteniei, sacrificiului, curajului și dragostei e la fel de actuală acum cum a fost în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, conflict care se pare că l-a inspirat pe Tolkien în scrierea sa. Iar adaptările nu au lipsit: trilogia regizată de Peter Jackson e considerată a fi una dintre cele mai bune din toate timpurile, o operă monumentală, emblemă a cinematografiei de secol XXI, iar Amazon a cumpărat pentru o sumă record drepturile de ecranizare pentru un serial ce va face cu siguranță ravagii în anii următori.

J.K.Rowling e considerată „responsabilă” de a fi format generații întregi de cititori cu una dintre cele mai frumoase serii de cărți fantasyCele mai frumoase serii de cărți fantasy din toate timpurile ale tuturor timpurilor, „Harry Potter”. Ce copil nu și-a dorit să se regăsească în epopeea micuțului oropsit, tratat cu cruzime de unchiul și mătușa sa, ce află la vârsta de 11 ani că e unul dintre cei mai puternici vrăjitori ai tuturor timpurilor și că e așteptat să studieze la Hogwarts, școala de magie și vrăjitorii? În 2016, întreaga serie Harry Potter era evaluată la 25 de miliarde de dolari, ceea ce o transformă într-una dintre francizele cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor. Considerată a fi reprezentativă pentru noua literatură pentru tineri și adolescenți, „Harry Potter” jonglează însă cu teme adesea mai întunecate decât magia, iubirea, prietenia sau curajul, aducând în discuție și discriminarea, nebunia și moartea, pe care J.K.Rowling o consideră de fapt a fi principala temă din epopeea sa. Faptul că a reușit să atragă cititori de orice vârstă, că a transformat Hogwarts într-un loc în care ne-am fi dorit cu toții să ajungem, la un moment dat, și că ni i-a dăruit pe Harry, Hermione și Ron pe post de prieteni în toată puterea cuvântului sunt numai câteva dintre motivele pentru care considerăm că aceasta e una dintre cele mai frumoase serii fantasy ale tuturor timpurilor.

Cele mai frumoase serii de cărți fantasy din toate timpurilePrieten de suflet al lui J.R.R.Tolkien, C.S.Lewis a dat naștere unei alte epopei pe care o vom ține întotdeauna aproape de inimă. „Cronicile din Narnia” spune povestea celor patru frați Pevensie care intră într-un ținut mitic prin intermediul unui dulap și care vor deveni salvatori ai unei lumi în care leii sunt protectori, faunii te răsfață cu cești de ceai aburinde și discuții elegante, iar centaurii vor lupta pentru tine cu curaj și loialitate. Seria de cărți fantasy cuprinde 7 titluri: „Nepotul magicianului”, „Leul, vrăjitoarea și dulapul”, „Calul și băiatul”, „Prințul Caspian”, „Călătorie cu Zori de Zi”, „Jilțul de argint” și „Ultima bătălie” și este considerată un clasic în toată puterea cuvântului în domeniul literaturii pentru copii, ce poate fi gustată la orice vârstă. Lumea magică imaginată de Lewis se inspiră, printre altele, din creștinism, dar și din legende din Olimpul Antic sau din basmele irlandeze și engleze. Cu peste 100 de milioane de cărți vândute și tradusă în 47 de limbi, „Cronicile din Narnia” nu putea să lipsească de pe lista celor mai iubite și mai frumoase serii de cărți fantasy ale tuturor timpurilor.

E practic o obligație pentru scriitorii de cărți fantasy să se afișeze în fața cititorilor lor cu Cele mai frumoase serii de cărți fantasy din toate timpurileun nume neapărat alcătuit din două inițiale (dacă nu ai două prenume, e destul de dificil să ajungi vreodată un autor de bestseller cu magie). Prin urmare, lista noastră este completată de epopeea fantasy a lui G.R.R.Martin, „Cântec de gheață și foc”. Spre deosebire de cărțile de mai sus, care au reprezentat obiectul unor serii cinematografice de succes, în cazul ultimei prezențe de pe lista noastră, faima a venit mai degrabă în urma serialului creat de HBO. Până la apariția „Game of Thrones”, seria lui Martin era cu predilecție cunoscută doar fanilor fantasy, așa numitor nerds, dar ecranizarea a schimbat această situație: cele 7 sezoane au devenit cele mai urmărite, cele mai piratate, cele mai de succes, rescriind practic istoria în domeniul televiziunii. Până la data curentă, din păcate, autorul ne-a oferit doar 5 cărți: „Urzeala tronurilor”, „Încleștarea regilor”, „Iureșul săbiilor”, „Festinul ciorilor” și „Dansul dragonilor”, cititorilor fiindu-le promise încă două apariții. Intrigile intricate, personajele fascinante, abundența detaliului, excelenta portretizare a femeilor și, firește, loviturile de scenă palpitante, imprevizibile, sunt numai câteva dintre motivele pentru care „A Song of Ice and Fire” nu putea lipsi de pe lista noastră.

Tu ce părere ai despre selecția noastră de cele mai frumoase serii de cărți fantasy ale tuturor timpurilor? Cu ce alte exemple ai completa-o?