Pe lângă topurile celor mai vândute cărți în ultimele 365 de zile, un alt clasament naște reacții surprinzătoare. Este vorba despre topul celor mai furate cărți în 2017, iar în acest caz avem date din librăriile Humanitas, unde pe primul loc se află „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”.

Cele mai furate cărți în 2017Cartea condensează viața și opera lui Neagu Djuvara în, după cum vedem din titlu, 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile și spusele autorului. „Mai mult decât a facut Neagu Djuvara pentru noi nici pietrele nu pot striga”, afirmă Horia-Roman Patapievici.

444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara” nu se află la prima prezență pe site-ul nostru, aceasta fiind subiectul episodului 135, găzduit de către Dan C. Mihăilescu.

Cele mai furate cărți în 2017Pe locul doi se clasează „Întoarcere în secolul 21”, de Ioana Pârvulescu. Cartea este plină de consemnări din viața unui locatar al Bucureștilor. Zone de lângă Cișmigiu, din vecinătatea Conservatorului, dar și drumurile spre Brașov sunt prezentate sub forma unui jurnal ce se întinde pe o perioadă de 8 ani.

„Cumva, cartea aceasta seamănp cu secolul în care s-a născut: e plină de neliniște, deși n-a uitat încă de tot să râdă”, completează autoarea.

Cele mai furate cărți în 2017Cătălin Dorian Florescu completează podiumul celor mai furate cărți în 2017, din librăriile Humanitas, prin volumul „Maseurul Orb”. Parcurgând paginile acestei cărți, vei descoperi o poveste plină de tandrețe și de dramatism, cu personaje stranii și final suprinzător.

Este încă o confirmare a României ca țară prinsă între metehnele Orientului și progresul Occidentului, cu rândurire căreia mulți dintre noi se pot identifica.

Mircea Cărtărescu rămâne unul dintre cei mai citiți autori români și în 2017, iar ultima sa carte, „Solenoid”, n-a fost întotdeauna scanată la părăsirea librăriilor Humanitas. În plus, hoții au preferat cărți precum „1939 – Numărătoarea inversă. Europa înainte de al Doilea Război Mondial”, de Richard Overy, „Anatomia și fiziologia omului”, „Despre frumusețea uitată a vieții”, de Andrei Pleșu, precum și „Firida rușinii”, de Ismail Kadare.

Dan C. Mihăilescu încheie topul celor mai furate cărți din 2017, prin „I.L. Caragiale și caligrafia plăcerii”. Scrisorile din Berlin ale lui Caragiale „sunt cea mai suculentă, complicată, excitantă, pe scurt: cea mai ispititoare imagine a îmbătrânirii din literatura noastră”.

La polul opus, cele mai vândute cărți în 2017 au fost „Atlasul Frumuseții”, de Mihaela Noroc (citește aici articolul pe care i l-am dedicat), „Despre inimă și alte eseuri”, de Andrei Pleșu, de asemenea prezentă în categoria Cartea Săptămânii și însemnările lui Lucian Boia, dedicate centenarului Marii Uniri în cartea „În jurul Marii Uniri de la 1918: Națiuni, frontiere și minorități” (citește mai multe în articolul dedicat).

Ce cărți dintre cele menționate de mai sus ai parcurs în anul care tocmai s-a încheiat?

via