Atunci când ne comparăm propriile necazuri cu cele ale personajelor din lista de mai jos, avem impresia că trăim într-un adevărat rai. Literatura este plină de exemple de protagoniști cărora nu doar că norocul le-a întors spatele, dar pe care soarta parcă adoră să îi pună la încercare. Descoperă în următoarele rânduri câteva dintre cele mai ghinioniste personaje din literatură!

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăSe spune că nici măcar actorii de teatru nu se referă la „Macbeth” cu numele său oficial, ci îl ocolesc cu precauție, apelând în schimb la expresia „piesa scoțiană”. Există o superstiție conform căreia ghinionul se moștenește și piesa e blestemată. Nici nu e de mirare, dacă ții cont de conținutul său. Un general scoțian curajos și drept este preschimbat cu totul de profeția unui trio de vrăjitoare, care îi proorocesc că va deveni regele Scoției. Consumat de ambiție și mai ales de insistențele soției sale, Macbeth plănuiește uciderea regelui Duncan și apoi comite din ce în ce mai multe crime, pentru a-și păstra tronul cu atâta efort obținut. Piesa lui Shakespeare e una dintre cele mai tragice metafore ale modului în care setea de putere distruge vieți, aducându-și protagoniștii în pragul nebuniei și hărăzindu-le o moarte atroce. Și totul din cauza ghinionului de a fi fost martorii unei profeții funeste.

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăNu știm ce părere ai despre cumulul de ghinioane de care ai avut parte la viața ta, dar considerăm că soarta lui Arthur Dent le întrece pe toate. Într-o dimineață cu totul și cu totul obișnuită de joi, englezul e în drum spre muncă, dar are surpriza de a fi martor la distrugerea Pământului de către o rasă de extratereștri care au nevoie de spațiu pentru a construi un drum lipsit de importanță în Univers. Arthur Dent este salvat de cel mai bun prieten al lui, care se dovedește a fi un extraterestru – redactor la ghidul de călătorii „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” și pornește alături de acesta într-o aventură galactică ce a fascinat milioane de cititori și a fost transpusă în literatură, în teatru, adaptată pentru radio și televiziune. Dacă adăugăm și faptul că au alături și un robot depresiv și o carte cu aspect cel puțin dubios, cu titlul „Nu intra în panică”, descoperim tabloul unui personaj cel puțin ghinionist.

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăCelie, eroina din „Culoarea purpurie” de Alice Walker se integrează cu ușurință în galeria personajelor ghinioniste din literatură. Cartea, omagiată cu Premiul Pulitzer și cu National Book Award for Fiction, începe în mod sfâșietor, cu Celie, care îi scrie scrisori lui Dumnezeu, pentru că nu are cui, după ce tatăl său o violează și o bate cu sălbăticie. Fata are 14 ani și va suferi unele dintre cele mai teribile abuzuri din literatură până la vârsta de 30, dar nu e singurul exemplu de suferință atroce din „Culoarea purpurie”, un manifest pentru condiția umilă a femeilor de culoare din America anilor 30. Nu ai cum să nu fii mișcat de romanul catalogat drept Bildungsroman, și nici criticii literari nu au reușit această performanță a indiferenței, „Culoarea purpurie” fiind una dintre cele mai cenzurate opere ale tuturor timpurilor.

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăPoți accepta ghinionul de care suferă adulții, dar parcă atunci când acesta atinge copiii, cu greu mai poți suporta. Din fericire, „O serie de evenimente nefericite” e o carte pur și simplu delicioasă, în care umorul se împletește cu fantezia, urmărind soarta copiilor Baudelaire, inteligenți, adorabili, frumoși, care încap însă pe mâna unui văr crud, Contele Olaf, care le vânează averea. Sarcastic, întunecat, dar atât de amuzant, stilul lui Lemony Snicket te cucerește de la prima lectură, și chiar dacă nu te poți abține să nu îți pară rău de ghinionul bieților orfani, nu ai cum să nu izbucnești în râs la amalgamul de evenimente nefericite care le întunecă existența (în care terciul rece de la micul dejun și hainele care îți irită pielea par simple jocuri copilărești, dar sunt cât se poate de „serioase”). În total seria conține 13 cărți, evidențiind și mai bine ghinionul care umbrește viețile personajelor principale.

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăImaginează-ți următorul scenariu: într-o zi, te transformi într-un gândac uriaș, unul care nu poate să comunice cu familia, o adevărată povară pentru cei dragi. Subiectul „Metamorfozei” de Kafka a fascinat generații întregi de cititori cu fantezia debordantă a poveștii lui Gregor Samsa, dar mai ales cu implicațiile filosofice și psihologice ale transformării sale. Cu o viață dedicată muncii, protagonistul nostru nu are parte de prea multă fericire nici înainte de tragica metamorfoză, dar putem spune cu mâna pe inimă că în urma ei devine cu adevărat unul dintre cele mai ghinioniste și tragice personaje din literatură.

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăCe mai poți spune despre un personaj care se remarcă, până în intriga romanului, doar prin inteligența și dedicația sa religioasă, și care pierde în decursul unui naufragiu tot ceea ce avea, alegându-se în schimb cu o viață pusă în pericol de moarte? Atunci când părinții lui Pi decid să emigreze în Canada, nimeni nu anticipează că mutarea îi va costa propria existență. Însă nava lor se scufundă, iar Pi este singurul supraviețuitor, alături de un grup de animale de la grădina zoologică a tatălui său: o zebră, un urangutan, o hienă, câteva insecte și, mai ales, tigrul bengalez Richard Parker, toți captivi pe o barcă, toți luptându-se pentru existență. „Viața lui Pi” e exact scenariul unui mare ghinion, după umila noastră părere.

Cele mai ghinioniste personaje din literaturăCompletăm lista noastră de personaje ghinioniste cu unul dintre cei mai celebri protagoniști din literatură, însuși marele Jay Gatsby. Fie că îl apreciezi sau, dimpotrivă, îl disprețuiești, nu poți nega că la un moment dat ajungi să simpatizezi cu marea sa năzuință, aceea de a o cuceri pe femeia visurilor sale, Daisy Buchanan. Gatsby este în stare de orice pentru iubire, acumulând averi peste averi, cumpărând case fabuloase doar pentru a zări lumina din locuința adoratei sale, dar nimic nu pare să fie suficient. Deși personajul reușește prin infracțiuni și își asigură o situație financiară înfloritoare, în virtutea eșecului său în dragoste, nu putem decât să îl considerăm unul dintre cele mai ghinioniste personaje din literatură!

Tu ce părere ai despre lista noastră? Pe cine ai oferi ca exemplu de personaj ghinionist din operele scrise?