Deschiderea către propria spiritualitate a devenit o preocupare intensă în ultima perioadă. După ce zeci de an dogmele religioase păreau să fie cele ce guvernau latura mistică a vieții, interesul a început să migreze spre o abordare mult mai individuală. Meditația, introspecția, înclinația către împăcarea tuturor credințelor religioase și către natura mult mai complexă a divinității au marcat călătoria spirituală mai mult decât Biserica. E adevărat că multe studii atestă și faptul că ne reculegem mai mult decât generațiile anterioare, dar nu poate fi ignorat nici apelul pe care îl are spiritualitatea ca formă unică de descoperire. Titlurile de mai jos au influențat enorm acest proces, reprezentând diverse interpretări ale naturii umane și ale raportării acesteia la energiile creatoare ale Universului sau pur și simplu manifeste pentru fericire. Fie că ești sau nu de acord cu perspectiva lor, nu le poți nega impactul: descoperă în rândurile de mai jos 4 dintre cele mai influente cărți despre spiritualitate din ultimii 50 de ani!

Cele mai influente cărți despre spiritualitate din ultimii 50 de aniMulți critici afirmă că părți componente sau chiar întregul conținut din primul titlu de pe lista noastră au mai fost afirmate anterior în alte cărți de spiritualitate. Însă nici măcar autoarea „Secretului”, Rhonda Byrne, nu reclamă originalitatea conținutului său. Dimpotrivă, întregul apel al uneia dintre cele mai de succes opere de self-help se bazează pe faptul că principiul său dominant, legea atracției, a fost cunoscut de mari gânditori, teologi, oameni de știință, filosofi, și că acum este dezvăluit publicului larg. Printre alții, Galileo Galilei, Einstein, Beethoven sunt genii care au avut succes pentru că au știut cum să aplice „secretul” în viața și opera lor. Ideea de la care pornește Byrne e că ne trăim viața pe care am atras-o: dacă gândurile noastre sunt negative, pesimiste, vor fi traduse în realitate. În schimb, dacă ne dorim ceva și ne comportăm de parcă ar fi deja al nostru, vizualizând nu dorința sau absența rezultatului său, ci direct împlinirea sa, năzuința ne va fi îndeplinită cât de curând de Univers. Australianca încearcă să își convingă cititorii că la mijloc nu e vorba despre concepte obscure sau despre magie, ci despre știință, deoarece „legea atracției e la fel de imparțială precum cea a gravitației”. Nu e de mirare că „Secretul” a avut parte de un succes fulminant: a fost tradus în 50 de limbi și a vândut peste 30 de milioane de volume, devenind rapid un bestseller New York Times și nu numai. De asemenea, e una dintre cele mai de succes cărți despre spiritualitate ale ultimilor 50 de ani!

Alchimistul” l-a transformat pe Paulo Coelho dintr-un scriitor cu talent, adept al ideilor New Age, în cel mai mare fenomen literar și Cele mai influente cărți despre spiritualitate din ultimii 50 de anicultural al epocii noastre, alături de J.K.Rowling. Ceea ce a departajat cartea sa despre spiritualitate e înțelepciunea simplă, primară aproape, care pune accent pe concepte precum descoperirea sinelui, îndeplinirea menirii existențiale, fericirea, noțiuni inteligibile și importante pentru orice om, indiferent de religie. Santiago, eroul nostru, este un păstor din Spania care își părăsește căminul pentru a găsi o comoară pe care o crede îngropată la poalele Piramidelor. Bineînțeles, sensul comorii îi va fi dezvăluit mai târziu, când va înțelege că natura călătoriei a fost mai degrabă una intrinsecă decât raportată la un scop material. Ca să înțelegi succesul uluitor al acestei cărți despre spiritualitate, îți spunem că a fost tradusă în peste 80 de limbi și a doborât recorduri peste recorduri de vânzări (numai în România Coelho se putea mândri la un moment dat cu mai mult de 1 milion de cărți vândute).

Cele mai influente cărți despre spiritualitate din ultimii 50 de aniDacă „Secretul” Rhondei Byrne încerca să ne vândă o idee pe care să o aplicăm practic pentru bunăstare, iar „Alchimistul” spune o poveste cu tâlc ascuns, obiectivul lui Eckhart Tolle nu este, conform propriilor spuse, acela de a convinge, ci de a trezi. Învățătorul spiritual și scriitorul de origine germană pleacă de la ideea că trăim într-o epocă în care spiritualitatea e din ce în ce mai prezentă, iar oamenii au început să fie tot mai „conștienți”. Principala idee din „Un pământ nou” este aceea că egoul, respectiv aplecarea către sine, către propriile probleme mărunte, e cel care ne aduce suferință, în toate formele sale. Tolle consideră că suntem cu toții parte dintr-un mare flux, că religiile nu contează și că fiecare a avut parte de un îndrumător spiritual, fie el Buddha, Iisus sau Mohamed, care să explice maselor conceptele profunde. „Un pământ nou” a atins popularitatea mai ales după ce celebra Oprah l-a selectat în clubul său de carte: până în 2009, Tolle vindea peste 5 milioane de exemplare numai în America, iar de atunci cartea sa a cunoscut multiple reeditări. „Există ceva realmente profund în textul acestei cărți, indiferent dacă eşti de acord sau nu cu cele scrise”: așa sună cuvintele Publishers Weekly, despre care considerăm că surprind cel mai bine esența acestei cărți despre spiritualitate.

Numele de Deepak Chopra e o marcă înregistrată în domeniul cărților despre spiritualitate, acesta singularizându-se prin faptul că a Cele mai influente cărți despre spiritualitate din ultimii 50 de anireușit să inoculeze concepte antice provenite din textele vedice și să le facă accesibile pentru mult mai superficialul public din Vest. Se poate spune, desigur, într-o oarecare măsură, că datorăm interesul acordat meditației, conștientizării propriului eu, lui Chopra. „Cele 7 legi spirituale ale succesului” promit să te învețe cum să îți îndeplinești dorințele într-o manieră care amintește oarecum de „Secretul” lui Byrne: conectându-te cu tine, corectându-ți modul de a gândi sau interesele. Pentru Chopra, adevăratul succes e reprezentat de fericire, pace, împlinire, liniște, și mai puțin de reușite, avuții, relații, deși recunoaște și importanța acestora. Conexiunea la divinitatea care sălăşluieşte însă în fiecare dintre noi e cea care contează cel mai mult pentru autor: atunci când vei înțelege că ai un potențial infinit, succesul va fi deja un dat. Printre legile despre care vorbește Chopra se numără cunoscutele karma (legea cauză-efect) și dharma (scopul în viață). Cartea a fost publicată în 1994, a devenit instant bestseller New York Times și de atunci este unul dintre cele mai uzitate manuale de spiritualitate.

Tu ce părere ai despre aceste cărți despre spiritualitate? Pe care o consideri cea mai influentă din ultimii ani? Cu ce alte recomandări ai veni?