Nu trebuie să vă gândiți doar la Halloween dacă așteptați o noapte plină de spirite, strigoi și lucruri înspăimântătoare. Avem parte de acest lucru în noaptea de Sfântul Andrei, când spiritele ies în lume. Și pentru că nu există nicio ocazie la care o carte să nu se potrivească perfect, vă prezentăm în rândurile ce urmează câteva dintre cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură. Nouă ne-au dat fiori!

Cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură„Wendy? Draga mea? Lumina vieții mele? Nu o să te rănesc. Doar o să îți pocnesc puțin creierii”. (The Shining – Stephen King)

Nu puteam să deschidem lista celor mai înspăimântătoare rânduri din literatură decât cu regele absolut al horror-ului, Stephen King. În regalul cărților sale terifiante, „The Shining” strălucește ca o stea, iar cuvintele aruncate de un Jack Torrance nebun, vădit hotărât să își căsăpească soția, la îndemnul fantomelor sau al propriilor demoni, te vor bântui, cu siguranță!

Am considerat că Domnul Clutter era un gentleman foarte amabil. Am considerat asta chiar până în momentul în care i-am tăiat gâtul”. („Cu sânge rece” – Truman Capote)

Ce e mai înfricoșător la celebrul roman al lui Capote este că nu e 100% ficțiune, ba dimpotrivă. Faimosul autor și-a petrecut 6 ani din viață investigând o crimă zguduitoare și a petrecut timp cu criminalul până la executarea sa, ajungând să îi relateze cuvintele cu o autenticitate care nu are cum să ne lase indiferenți.

„Am o răutate în mine, la fel de adevărată ca un organ. Taie-mă pe burtă și s-ar putea să alunece afară, cărnoasă și întunecată, căzând pe Cele mai înspăimântătoare rânduri din literaturăpodea ca tu să poți să calci pe ea”. („Locuri întunecate” – Gillian Flynn)

Gillian Flynn s-a instaurat rapid drept una dintre cele mai prolifice scriitoare ale prezentului, care ne-a dat fiori cu a sa „Fată dispărută”. Dar în „Locuri întunecate” talentul ei strălucește chiar și mai „întunecat”, iar povestea crimei supranumită „Sacrificiul satanic” și a unicei supraviețuitoare, Libby Day, care se întoarce după 25 de ani la locul ei, e imposibil de uitat. Ajută și unele dintre cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură, cele de mai sus.

„Am sărutat-o, un sărut apăsat și lung. Pentru că drăguța nu știa, dar era moartă, și într-un fel, nu aș fi putut să o iubesc mai mult”. („Ucigașul din mine” – Jim Thompson)

Jim Thompson este considerat un maestru al literaturii noir, fiind comparat cu Raymond Chandler. Finețea cu care reușește să surprindă psihologia unui criminal în serie, aparent obișnuit, amabil și considerat sărac cu duhul, dar care adăpostește o inteligență diabolică, te va fascina în ciuda ta.

Cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură„Mama a murit azi. Sau poate ieri, nu știu. Am primit o telegramă de acasă: „Mama decedată. Înmormântare mâine. Cu stimă”. Asta nu înseamnă nimic. Poate că a fost ieri”. („Străinul” – Albert Camus)

Adevărul este că sunt puțini scriitori la fel de capabili precum Camus să ne înfioare folosind cele mai simple cuvinte! Mai sus, unele dintre cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură, care nici măcar nu aparțin unei cărți horror.

 „Iată un fapt simplu: o să mori” („Hoțul de cărți – Markus Zusak)

Simpla idee de a pătrunde într-un roman a cărui acțiune este plasată în timpul Germaniei naziste și în care ard cărți sună a scenariu de film horror, iar rândurile înspăimântătoare de mai sus nu contrazic această impresie.

Domnul Croup începu să râdă. Suna ca o bucată de tablă trasă peste unghiile unui zid de degete retezate”. (Neverwhere – Neil Gaiman)

Neil Gaiman a renunțat la cărțile pentru copii (a scris Coraline și „Pulbere de stele”) și subjugă acum cu „Zei americani”, dar nu ar trebui să treci cu vederea nici Neverwhere („Nicăieri”). Romanul despre lumea subterană a Londrei este plin de imaginație, întunecat și captivant, precum întreaga operă a autorului (da, chiar și cea pentru cei mici, într-o oarecare măsură).

„Mă simțeam letal, la limita nebuniei. Setea mea de sânge nocturnă îmi inundase zilele și am fost nevoit să părăsesc orașul. Masca mea de Cele mai înspăimântătoare rânduri din literaturăsănătate mentală era pe punctul de a aluneca în mod iminent”. (American Psycho – Bret Easton Ellis)

Nu ar fi putut să lipsească tocmai epopeea lui Patrick Bateman, sofisticatul criminal cu sânge rece, de pe lista noastră: tot ceea ce iese din gura lui este groază pură.

„Dar niciun animal nu scapă de cuțit la sfârșit”. („Ferma animalelor” – George Orwell)

Crezi că „Ferma animalelor” nu are ce căuta la categoria horror? Privește puțin trecutul, și apoi ia în calcul și viitorul umanității: suntem aproape siguri că îți vei schimba părerea.

„Crezi că poate să ne vadă, acum când ne vorbim? Crezi că morții se întorc și se uită la cei vii”? (Rebecca – Daphne du Maurier)

Thriller-ul psihologic nu e un horror în adevărata putere a cuvântului, dar nu va cont prea mult acest lucru, atunci când vei citi cartea. Îți dă fiori, la fel ca și filmul regizat de Alfred Hitchcock.

„Voi, care intraţi aici, lăsaţi orice speranţă” („Infernul” – Dante Alighieri)

Nu puteam încheia lista noastră cu cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură decât cu un extras din „Infernul” și nu unul oarecare, ci cel mai celebru.

Tu ce părere ai despre lista noastră, cu cele mai înspăimântătoare rânduri din literatură? Ce ai mai adăuga?